www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

3.6.15

«ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΟΥΣΕ»




ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (2/6/15)  
Πιο συγκεκριμένα: Το χρέος αντιπροσωπεύει την φοροδιαφυγή των μεσαίων στρωμάτων   που για λόγους  πολιτικούς   επέτρεπε το σύστημα ώστε να εξασφαλίζει κοινωνικές  συμμαχίες
Η εργατική τάξη και εν γένει οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που πλήρωναν διαρκώς  τους φόρους που δεν πλήρωναν τα πλούσια στρώματα και με την αύξηση της εκμετάλευσής τους   μεγιστοποιούσαν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων  που δεν σταμάτησαν ούτε στην περίοδο της κρίσης  να κερδίζουν. Οι  μικροί επιχειρηματίες  δέχτηκαν μεγάλα πλήγματα στην εποχή των μνημονίων και την τελευταία πενταετία  έτυχαν της  ίδιας  ισοπεδωτικής  μεταχείρισης  με τους εργαζόμενους . Ο τρόπος διαχείρισης του χρέους στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες  των λεγόμενων PIGS είχε στόχο πέραν των άλλων  την   εξόντωση  κοινωνικών δικαιωμάτων και την βίαιη μεταβολή του ταξικού συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της εργασίας .
Η ένταξη της χώρας μας στο ευρω  δημιούργησε  μεν δυνατότητες αλλά και τεράστιες δυσκολίες .Το χρέος διευρύνθηκε αυτή την περίοδο, διότι  το κράτος δημιουργούσε  όλο και περισσότερα ελλείμματα. Όχι φυσικά επειδή κάλυπτε κοινωνικές ή αναπτυξιακές ανάγκες αλλά επειδή ήταν πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή η πρόσβαση στη δανειοδότηση και επειδή το κράτος   μείωνε τη φορολογία στα πιο εύπορα στρώματα και ενίσχυε τα προνόμια του κεφαλαίου.Σε μια περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλών ιδιωτικών  επιχειρηματικών κερδών  από το 2000 και μετά το κράτος μείωνε τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και ανεχόταν μια τεράστια φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή  από τα ασφαλιστικά ταμεία.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποφέρει τα μισά έσοδα στο κράτος  ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από τον μέσο  ευρωπαϊκό όρο, ενώ  υπάρχει απώλεια  8 με 9 δις ετησίως από τον Φόρο προστιθεμένης αξίας.
Το ΕΥΡΩ λειτούργησε  ως μοχλός  μεγάλης αναδιανομής πόρων μεταξύ τάξεων αλλά και κρατών .Η προσδοκία σύγκλισης των οικονομιών ήταν μια αυταπάτη. Αποτέλεσε  ένα μηχανισμό διεύρυνσης των  ανισοτήτων  και επέτρεψε στα ισχυρά κράτη να ενισχύσουν την θέση τους σε βάρος της περιφέρειας που έχανε σε ανταγωνιστικότητα και σε μερίδια της αγοράς. Η χώρα μας μπήκε εντελώς ανέτοιμη σε ένα νόμισμα που δομήθηκε με βάση την ταυτόχρονη συνταγματοποίηση  του νεοφιλελευθερισμού  στα πλαίσια της ευρωζώνης. Το ΕΥΡΩ όπως εξελίχθηκε μέχρι σήμερα  βασίζεται σε ένα σκληρό μηχανισμό πειθάρχησης και   διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης που λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων .Διευκόλυνε  τις τράπεζες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες .Κοινό νόμισμα χωρίς ενιαία δημοσιονομική και φορολογική, έναν ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, μια πραγματική κεντρική τράπεζα και έναν ενιαίο μηχανισμό  δανεισμού δεν  μπορεί να μακροημερεύσει. Γι αυτό το λόγο οι ανισότητες διευρύνθηκαν θεαματικά .Μετά την κρίση του 2οο8  αποδείχθηκε σε πόσο σαθρό έδαφος οικοδομήθηκε το ΕΥΡΩ που δεν είχε προβλεφθεί  ένας μηχανισμός ύστατης καταφυγής των κρατών στην περίπτωση  αδυναμίας δανεισμού  από τις αγορές. Η λύση που επιλέχθηκε με την εξωευρωπαϊκή  και αντιευρωπαϊκή μέθοδο των μνημονίων αντίκειται  στο ευρωπαϊκό κεκτημένο .Δημιουργήθηκαν υβρίδια  συμφωνιών εκτός συνθηκών με την συμμετοχή του ΔΝΤ ώστε να ξεπεραστεί η δομική ανικανότητα του μηχανισμού του ΕΥΡΩ.
Οι ελληνικές τράπεζες διεύρυναν σημαντικά τους ισολογισμούς τους  τις τελευταίες δεκαετίες, αντλούσαν φθηνό χρήμα  και αύξησαν θεαματικά  την χρηματοδοτηση σε όλους τους τομείς συμβάλλοντας  καθοριστικά στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους  το οποίο όμως δεν αυξήθηκε όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι τράπεζες υποκατέστησαν σε κάποιο βαθμό  τις αδυναμίες του κοινωνικού κράτους, δεν  ενεπλάκησαν σε μεγάλο βαθμό στην  αγορά  τοξικών προϊόντων,  αλλά ήταν εκτεθειμένες  στα κρατικά ομόλογα.Έτσι  η κρίση του 2007-8  τις έθεσε σε μια περιδίνηση  με συνέπεια να χρειαστούν μεγάλες  ανακεφαλαιοποιήσεις  ενώ  με την συνδρομή και των πολιτικών των μνημονίων  μεγάλο μέρος των στεγαστικών, καταναλωτικών και  επιχειρηματικών δανείων  μπήκε σε καθυστέρηση και  διογκώθηκαν  θεαματικά   τα κόκκινα δάνεια .  Συνολικά το  ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος  στις τράπεζες και  στο κράτος  προσεγγίζει το ύψος του ακαθάριστου  εθνικού προϊόντος.
Η διαγραφή του  δημόσιου χρέους  που είχε αγορασθεί από ιδιώτες -με τον τρόπο που έγινε και αφού προηγήθηκε η απεμπλοκή των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου,  τα οποία φορτώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες -οδήγησε  τελικά μέσω τουPSI  σε κούρεμα  ιδιωτικού χρέους, το  οποίο στην ουσία έπληξε τις ελληνικές τράπεζες,τα ασφαλιστικά ταμεία και τους έλληνες μικροομολογιούχους.Διότι ένα μέρος του χρέους μετατράπηκε απο εξωτερικό σε εσωτερικό χρέος με αποτέλεσμα  να πυροβολήσουμε, ως ελλάδα, τα πόδια μας.
Το αποτέλεσμα ήταν να διογκωθεί το δημόσιο χρέος που έφθασε στο 178% του ΑΕΠ,το οποίο μετατράπηκε σε χρέος κυρίως προς τους θεσμούς   και τα κράτη της ΕΕ . Ο Συνδυασμός  δημόσιου και εξωτερικού χρέους  που αμφότερα δεν μπορούν  να εξυπηρετηθούν   έχουν  πνίξει την ελληνική οικονομία. Γι αυτό το λόγο  μόνο μια συνδυασμένη αναδιάρθρωση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους  θα δημιουργήσει   εκείνο το χώρο  για να επανεκινήσει  η ελληνική οικονομία και να βγεί από το τέλμα.
Η πολιτική  της εσωτερικής υποτίμησης μέσω των μνημονίων ήταν μια πλήρως αποτυχημένη, καταστροφική πολιτική  για την οποία οφείλει να δώσει  λόγο η τρόικα, η οποία  ενώ διαπιστώθηκαν τα τεράστια λάθη με τους πολλαπλασιαστές,  με τις τραγικές συνέπειες στο ΑΕΠ και την ανεργία, επέμεινε  σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές επί μια πενταετία , προκαλώντας μια τεράστια κοινωνική καταστροφή και υπονομεύοντας τις παραγωγικές και κοινωνικές δομές της χώρας. Η επιμονή στην ίδια καταστροφική πολιτική  διατηρείται και σήμερα παρότι μεσολάβησε η απόρριψή της από τον ελληνικό λαό.

 http://www.iskra.gr

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ