www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

24.12.21

Η χρυσή βίζα της Ελλάδας, η συνδρομή των Κινέζων επενδυτών αλλά και τα σκοτεινά σημεία

 Η χρυσή βίζα της Ελλάδας, η συνδρομή των Κινέζων επενδυτών αλλά και τα σκοτεινά σημεία

Ανάγκη για την αναπλήρωση των επενδυτών από την Κίνα που θα συνεχίσουν να απουσιάζουν μέχρι νεωτέρας, προκύπτει αναφορικά με το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής Χρυσή Βίζα. Από τον Αύγουστο του 2021, η κινεζική κυβέρνηση αυστηροποίησε τις μετακινήσεις των Κινέζων πολιτών στο εξωτερικό, λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, ως αποτέλεσμα του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, το οποίο είχε εντοπιστεί σε τουλάχιστον 18 επαρχίες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα έχει αναστείλει την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων και διαβατηρίων σε Κινέζους πολίτες, προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις και στην πορεία του προγράμματος Χρυσή Βίζα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία ακινήτου, ώστε να αιτηθούν και τη σχετική άδεια παραμονής.

Με δεδομένο ότι οι Κινέζοι απαρτίζουν πάνω από το 70% των αδειών που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος της Χρυσής Βίζας στην Ελλάδα από το 2013 και μέχρι σήμερα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ανάκαμψη των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας λόγω της επιστροφής των αγοραστών από την Κίνα, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μετουσιωθούν σε πράξη. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 εκδόθηκαν συνολικά 903 άδειες, αριθμός μειωμένος κατά 73% σε σχέση με τις 3.503 άδειες, που είχαν χορηγηθεί το 2019.


Πάντως, Έλληνες επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης τονίζουν ότι η συσσωρευμένη ρευστότητα που προκύπτει λόγω της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι από τα ελκυστικότερα μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., συνηγορούν υπέρ της σταδιακής ανάκαμψης των εσόδων του προγράμματος Χρυσή Βίζα, αν όχι από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τουλάχιστον από το 2022 και μετά.

Πώς περιγράφουν οι Έλληνες επαγγελματίες τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων από μερίδα Κινέζων αγοραστών

Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση φαινομένων υπερτιμολόγησης, που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν στρέβλωση στις αξίες των ακινήτων και παρεμποδίζουν την προσέλκυση ξένων, πραγματικών κεφαλαίων, στην ελληνική κτηματαγορά όσον αφορά το πρόγραμμα «Golden Visa», ζητούν από την πολιτεία παράγοντες της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, περιγράφει σε σχετική συνέντευξή του στο διαδικτυακό ελληνικό ΜΜΕ «iefimerida.gr» τα «χρυσά κόλπα» που σκαρφίζονται τα τελευταία χρόνια μεσιτικά γραφεία ή και πρακτορεία, που στοχεύουν αποκλειστικά στο εν λόγω πρόγραμμα, στο μετοχικό σχήμα των οποίων μετέχουν Κινέζοι υπήκοοι και Έλληνες.

Οι φθηνές ανακαινίσεις και οι ακριβές πωλήσεις

«Οι εταιρείες αγοράζουν ακίνητα πολύ χαμηλότερης αξίας και προχωρώντας σε μια μικρή ανακαίνιση τα μεταπουλούν σε ομοεθνείς τους έναντι 250.000 ευρώ που έχουν τεθεί ως όριο για την παροχή άδειας πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης σε πολίτες τρίτων χωρών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακίνητα αξίας 100.000€-150.000€ ανακαινίστηκαν με κόστος 30.000€ και μεταπουλήθηκαν εντός δύο-τριών μηνών σε Κινέζους αγοραστές στην τιμή των 250.000€ με το επιπλέον τίμημα να το εισπράττει ως κέρδος η διαμεσολαβητική εταιρεία που ταυτόχρονα ήταν και ιδιοκτήτης του ακινήτου», αναφέρει ο κ. Μπάκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ακίνητο στο Παγκράτι που αγοράστηκε από Ισραηλινό επενδυτή στην τιμή των 80.000 ευρώ, ανακαινίστηκε και πουλήθηκε σε εταιρεία κινεζικών συμφερόντων στην τιμή των 150.000€ και η κινεζική εταιρεία με τη σειρά της το πούλησε σε ομοεθνή της στο ποσό των 250.000€.

Αγοράζουν ακίνητα εξασφαλίζοντας «Χρυσή Βίζα» και σίγουρο κέρδος


Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του E-Real Estates, πολλοί αλλοδαποί επενδυτές, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προέβησαν σε αγορά δύο ή και τριών ακινήτων συνολικής αξίας 250.000 ευρώ σε περιοχές που η βραχυχρόνια μίσθωση παρουσίαζε τρομερή ζήτηση ώστε η επένδυσή τους να έχει εξασφαλισμένη απόδοση (π.χ. 1.000€/μήνα), που υπόσχονταν οι μεσιτικές εταιρείες-πρακτορεία που διαμεσολαβούσαν για την αγορά του ακινήτου.

«Το επόμενο βήμα που "εμπνεύστηκαν" οι εν λόγω εταιρείες, για να είναι περισσότερο δελεαστικό το ακίνητο που πρότειναν στους αλλοδαπούς επενδυτές, ήταν να αγοράζουν ακίνητα χαμηλότερης αξίας, να τα ανακαινίζουν, να τα μισθώνουν σε εταιρείες διαχείρισης συμφερόντων τους με μίσθωμα πολύ υψηλότερο από το σύνηθες μίσθωμα της περιοχής, ώστε να αποτελεί επενδυτική "ευκαιρία" για τον Κινέζο αγοραστή που θα καταβάλει το ποσό των 250.000 ευρώ. Επί της ουσίας όμως πρόκειται για απάτη», εξηγεί.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ακίνητο, που αγοράστηκε στην τιμή των 100.000€, ανακαινίστηκε με κόστος 30.000€ (κυρίως, μπάνιο και κουζίνα), μισθώθηκε σε εταιρεία συμφερόντων τους 1.000€/μήνα για τρία χρόνια με συνολικό κόστος 36.000€ ώστε να έχει τα κριτήρια ακινήτου απόδοσης και πουλήθηκε σε Κινέζο στο ποσό των 250.000€. Η εταιρεία διαμεσολάβησης-ιδιοκτήτρια επένδυσε το ποσό των 166.000€ συνολικά, δημιούργησε μια εικονική απόδοση και έβγαλε κέρδος το ποσό των 84.000€.

Αγοραστές-συνέταιροι στις «χρυσές» μπίζνες

Οι «χρυσές» μπίζνες όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων έχουν καταγράψει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εν λόγω εταιρείες διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με ατζέντηδες στη Κίνα, αλλά και Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και γνωρίζουν τις διαδικασίες, έκαναν συμμέτοχους – συνεταίρους τους ίδιους τους αλλοδαπούς αγοραστές.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι περιπτώσεις μόνιμης εγκατάστασης κινεζικών οικογενειών είναι ελάχιστες σε σχέση με τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί στη χώρα μας. Οι περισσότεροι Κινέζοι επενδυτές επιθυμούν να αποκτήσουν τη "Χρυσή Βίζα" ελεύθερης διακίνησης σε χώρες της ΕΕ για επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς λόγους», σχολιάζει ο κ. Μπάκας και συνεχίζει: «Οι εν λόγω εταιρείες, σε συνεργασία με ατζέντηδες στην Κίνα, προσελκύουν Κινέζους ενδιαφερόμενους που εν γνώσει τους αποδέχονται να αγοράσουν υπερτιμολογημένα ακίνητα με την προοπτική οι μεσάζοντες να τους επιστρέψουν μέρος της επένδυσής τους από άλλα ταμεία τους στην Κίνα».

Σε πολλές περιπτώσεις, ακίνητα σε περιοχές, όπως ο Κολωνός και τα Σεπόλια, που η αξία τους δεν ξεπερνά τις 100.000€ -120.000€ και με αντικειμενική αξία 40.000€ -45.000€, πουλήθηκαν σε Κινέζους επενδυτές στο ποσό των 250.000€.

Αναγκαία η λήψη μέτρων για τα ακίνητα

«Τέτοιου είδους αγοραπωλησίες εν μέσω πανδημίας, που η κτηματαγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής, στρεβλώνουν τις τιμές της εκάστοτε περιοχής και δημιουργούν για άλλη μια φορά πλασματικές αξίες. Σε όλες αυτές τις συναλλαγές παράγεται πλούτος, που πολλές φορές αποτελεί προϊόν εξαπάτησης του νομοθετικού πλαισίου», καταλήγει ο πρόεδρος του E-Real Estates και ζητά τη λήψη μέτρων ώστε οι επενδύσεις να πραγματοποιούνται με διαφάνεια και έλεγχο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, θα πρέπει να πραγματοποιείται αυτοψία στο προς πώληση ακίνητο από την εφορία με πιστοποιημένο εκτιμητή και νόμιμο κτηματομεσίτη, που θα φέρει ευθύνη για τη δηλωθείσα αξία του ακινήτου αν πρόκειται για χορήγηση άδεια διαμονής μέσω του Ν. 4146/2013. Ενώ, παράλληλα, χρειάζεται να επανεξεταστεί η επαναφορά του φόρου υπεραξίας για τις περιπτώσεις του ιδίου νόμου, όταν προκύπτουν πολλαπλές μεταβιβάσεις ή/και αγοραπωλησίες που «βγάζουν μάτι», ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά και ταυτόχρονα το κράτος να έχει έσοδα από το γρήγορο και εύκολο κέρδος που τελικά δεν μένει στην ελληνική οικονομία. Τα παραπάνω

Colpo grosso” με Κινέζους επενδυτές;;;

Κι ενώ η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη του προγράμματος της Χρυσής Βίζας παραμένει ένα ζητούμενο για την ελληνική Πολιτεία, καθώς είναι ένα ζητούμενο η περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας.

Το έτος 2021-2022 αποτελεί το Έτος εορτασμού του Τουρισμού και του Πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών Κίνας και Ελλάδας. Και είναι ένα ζητούμενο, μεταξύ των κυβερνήσεων και των διμερών Συνδέσμων, Ενώσεων κι Επιμελητηρίων η διεύρυνση της συνεργασίας και σε επιχειρηματικό επίπεδο με στόχο την ωφέλεια και των δυο χωρών.

Σε τροχιά μικρής αύξησης το 2021 σε σχέση με το 2020 βρίσκεται το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα αξίας 250.000 ευρώ και άνω.

Ωστόσο, μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα, εκφράζοντας την κοινή γνώμη στην Ελλάδα θέτει σημαντικά ερωτήματα. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του έγκυρου οικονομικού σάιτ «euro2day.gr» στις 19 Οκτωβρίου 2020, μετά από σχετική έρευνα του “Vice”, το οποίο αναφέρει, συγκεκριμένα: «Η ακύρωση του προγράμματος παροχής υπηκοότητας σε επενδυτές που προωθούσε η Κύπρος, έπειτα από τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών, έρχεται να επιβεβαιώσει τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθούν στενά τα προγράμματα «Χρυσή Βίζα» αρκετών κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόσφατη έρευνα του Vice αποκάλυψε πως ακίνητα με αντικειμενική αξία 50.000 ή 60.000 ευρώ εμφανίζονται να έχουν πωληθεί σε Κινέζους αγοραστές έναντι 250.000 ευρώ ή και ακριβότερα. Επιπλέον, το ίδιο σπίτι έχει αγοραστεί από δύο Κινέζους επενδυτές που εξασφάλισαν «Χρυσή Βίζα»! Επίσημα στοιχεία για τη δράση των συγκεκριμένων κυκλωμάτων δεν υπάρχουν, αφού ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η κινεζική έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το φαινόμενο. Όμως πρόκειται για κοινό μυστικό στην αγορά ακινήτων πως «κάτι βρωμάει» με τις αγοραπωλησίες όπου εμπλέκονται κυρίως Κινέζοι.

Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι τελευταίοι εμφανίζονται να αγοράζουν με 250.000 ευρώ διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες συνοικίες των Αθηνών, που κοστίζουν πολύ φθηνότερα, επειδή στην πραγματικότητα τους επιστρέφονται χρήματα στην Κίνα, δίνουν και παίρνουν. Βέβαια οι ενδιάμεσοι λαμβάνουν σημαντικότατη προμήθεια αφού οι αγοραστές ακινήτων παίρνουν βίζα με την οποία μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη ζώνη Σένγκεν με πολύ λιγότερα χρήματα από τις 250.000 ευρώ που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Ήδη έχουν κατατεθεί και αγωγές από Κινέζους στον Οικονομικό Εισαγγελέα Αθηνών, καθώς θεωρούν πως εξαπατήθηκαν από συμπατριώτες τους και ενίοτε Έλληνες συνεργάτες των τελευταίων. Πρόκειται για καταγγελίες που μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά αναγκάζουν την κυβέρνηση να μελετήσει αλλαγές στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», προκειμένου να περιοριστεί η δράση τέτοιων κυκλωμάτων.

Οι μεσίτεςόπως έχει γράψει το Euro2day.gr, εκτιμούν πως περίπου 2.500 έως 3.000 διαμερίσματα στην Αθήνα που ανήκουν σε Κινέζους είναι σήμερα κενά και αναξιοποίητα. Το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» δεν επιβάλλει κάποιες ημέρες παραμονής στη χώρα μας για τους επενδυτές ακινήτων. Συνεπώς κάποιοι πιθανώς δεν γνωρίζουν ούτε πού βρίσκεται το διαμέρισμα που απέκτησαν, αφού η αγορά έγινε για να πάρουν την άδεια διαμονής που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν σε όλη τη ζώνη Σένγκεν».

Υπενθυμίζεται πως σχεδόν 7 στις 10 αγορές ακινήτων για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» έχουν γίνει από Κινέζους. Πρόκειται για σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με τη δεύτερη εθνικότητα, που είναι οι Τούρκοι, με 577 άδειες παραμονής μέσω «Χρυσής Βίζας». Αν προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών τους, τότε ο αριθμός των Κινέζων που έχουν ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα φτάνει τις 17.475.

Η πλειοψηφία των κεφαλαίων που αντλήθηκαν μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» την τελευταία πενταετία, και υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, προέρχεται από την Κίνα.

Σύμφωνα δε, με ρεπορτάζ του economix.gr αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν Κινέζοι επενδυτές, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά καθώς βρίσκονται στην Κίνα και δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα των σπιτιών τους στην Ελλάδα!!!

Να υπενθυμίσουμε την υπόθεση των PoS στην Ελλάδα, η οποία τότε είχε χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο, που ξέσπασε στα τέλη του 2018;;; Έγραφε τότε ο Τύπος στην Ελλάδα, τα εξής:

«Το κανάλι μεταφοράς των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα στην Ελλάδα, σπάζοντας τα capital controls, που ισχύουν στη Χώρα του Κόκκινου Δράκου, ήταν μέσω τερματικών αποδοχής καρτών, τα γνωστά POS, οκτώ τον αριθμό, που ελληνική εταιρεία φέρεται ότι είχε προμηθευτεί από την Εθνική Τράπεζα», ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

«Η “μηχανή” φαίνεται πως είχε στηθεί πριν από το 2017, ενώ σε αυτήν δεν αποκλείεται να συμμετείχαν και τραπεζικά στελέχη. Έχοντας συστήσει μια εταιρεία real estate, με έδρα την Ελλάδα, δραστηριοποιούνταν σε αγοραπωλησίες ακινήτων εκμεταλλευόμενος το έντονο ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών αλλά και επενδυτών άλλων τρίτων χωρών για ακίνητα στη χώρα μας με σκοπό και την απόκτηση της Golden Visa». «H εταιρεία του», όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων εφημερίδων, η εφημερίδα ΝΕΑ, «είχε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και σε σημαντικές αγορές ακινήτων μέσα από πλειστηριασμούς που διεξήγαγαν συστημικές τράπεζες. Ορισμένα από τα ακίνητα αυτά φέρεται ότι τα πωλούσε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προσφέροντας μάλιστα και διευκολύνσεις στον τρόπο αποπληρωμής τους καθώς δεχόταν οι πληρωμές να γίνονται και με καταβολή δόσεων με τη χρήση καρτών μέσω POS. Οι κινεζικές Αρχές είχαν βάλει στο μικροσκόπιό τους την πρακτική αυτή. Oι συναλλαγές με την Εθνική έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ και λόγω του ύψους τους, έγιναν αντιληπτές από τις κινεζικές αρχές και έτσι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Να σημειωθεί ότι οι κινεζικές Αρχές τα τελευταία δύο χρόνια εφαρμόζουν ίσως τους πιο αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους στον κόσμο προκειμένου να περιορίσουν την εκροή Κεφαλαίων, να διαφυλάξουν τα συναλλαγματικά αποθεματικά τους, που σήμερα φθάνουν τα 3,2 τρισ δολ, και παράλληλα να διατηρήσουν σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν».

Έφυγαν κεφάλαια από την Κίνα ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΉ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ

Σύμφωνα με την έγκυρη ελληνική εφημερίδα «Έθνος» και το ειδησεογραφικό σάιτ «ethnos.gr» στις 10 Νοεμβρίου 2019, που βασίζεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP, «η Ελλάδα και η Κίνα οικοδομούν εδώ και πάνω από μια δεκαπενταετία ολοένα και στενότερες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. Η Ελλάδα επισπεύδει το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» για Κινέζους επενδυτές.

Για να παραμερίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να διευκολύνει τις επενδύσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε, θυμίζει το Γαλλικό πρακτορείο, τον Οκτώβριο του 2019, με υπουργική απόφαση, τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα», και η οποία προβλέπει ότι η πληρωμή για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας» μπορεί να γίνεται μέσω POS, δίγραμμης επιταγής ή μεταφορά πίστωσης από πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που επισκέφθηκε την Κίνα τον Οκτώβριο του 2019, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας επεσήμανε ότι η χρήση POS «δεν παραβιάζει την ελληνική ή την κοινοτική νομοθεσία. Αν παραβιάζει την κινεζική νομοθεσία, αυτό είναι θέμα της Κίνας».

Τα προγράμματα «Χρυσής Βίζας» που «τρέχουν» σε ευρωπαϊκές χώρες προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν σε έκθεσή της σημείωνε ότι οι πλούσιοι επενδυτές, που ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας ή απόκτηση υπηκοότητας σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Κύπρος «δεν περνούν από επαρκή έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών αυτών. Ωστόσο, η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει ξένους επενδυτές και λέει ότι δεν μπορεί να χάσει πολύτιμες πηγές εισοδήματος».

Λίγο πολύ, δηλαδή στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών αλλά και των ανθρώπων της κτηματαγοράς, δημιουργείται η εικόνα, των σκοτεινών συναλλαγών με τους Κινέζους. Και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα. «Πού βρίσκουν τόσα χρήματα οι εν λόγω Κινέζοι αγοραστές;», «Ποια είναι η προέλευση των χρημάτων τους; Είναι νόμιμες αυτές οι δραστηριότητες ή παράνομες;;;».

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει σαφή σύγχυση στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και στο πώς βλέπουν οι Έλληνες επιχειρηματίες κι επαγγελματίες την ελληνοκινεζική συνεργασία, η οποία φαίνεται ότι γίνεται και «βορά» για κάποιους οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τους Κινέζους συμπατριώτες τους και να τους καθοδηγήσουν σε παράνομες δραστηριότητες ή σε λανθασμένη πληροφόρηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες, έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες από Κινέζους πολίτες και κινεζόφωνους Έλληνες, ότι Κινέζοι οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί και φυλακιστεί επί σειρά ετών στην Κίνα, έχουν αναλάβει ρόλο… συμβούλου μέσω κινεζικών κοινωνικών δικτύων, όπως είναι το we chat, bili bili και το youtube και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους συμπατριώτες τους στο θέμα της χρυσής βίζας στην Ελλάδα. Αναφέρουν ότι ουδείς εξετάζει την προέλευση των χρημάτων για την αγορά ακινήτων, δείχνουν πιστωτικές κάρτες στα χέρια τους ως εικόνα και παράδειγμα προς μίμηση, δηλώνουν άλλωστε ότι και στην Κίνα το ίδιο πράττουν και λίγο ως πολύ αν και η χρυσή βίζα δεν περιλαμβάνει και άδεια εργασίας, καθοδηγεί τους Κινέζους πολίτες στην Ελλάδα στο πώς θα εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα της χρυσής βίζας για να βγάλουν χρήματα εις βάρος βέβαια, της Ελλάδας και της ανάγκης την οποία έχει η χώρα για εισροή ξένων κεφαλαίων και εις βάρος των Ελλήνων Πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας εν γένει.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, Πρόκειται για τον Bayouan Liu, γεννηθέντα το 1983 στο Πεκίνο με ποινικό μητρώο για ασφαλιστικές απάτες, καταδικασμένος και υπό επιτήρηση μέχρι το 2019, ο οποίος έχει αιτηθεί χρυσή βίζα στην Ελλάδα, έχει μελετήσει τν ελληνικό νόμο χορήγησης και έχει δει τα <κενά> του οπότε με δημόσιες προβολές εξωθεί σε παράνομες πράξεις τους Κινέζους συμπατριώτες του και τους δίνει το <παράδειγμα> πώς θα εξαπατήσουν την Ελλάδα και θα γλυτώσουν φόρους και πώς χωρίς να το δικαιούνται μέσω χρυσής βίζας, θα πάρουν τις δουλειές από τους Έλληνες και μάλιστα, χωρίς να φορολογηθούν. Επίσης, λίγο ως πολύ τους αναφέρει ότι δεν έχει σημασία από πού βρήκαν τα χρήματα για αγορά ακινήτου και απόκτηση χρυσής βίζας στην Ελλάδα εφόσον δεν προβλέπεται αυτό από την ελληνική νομοθεσία, όπως δεν προβλέπεται και ο έλεγχος του ποινικού μητρώου του αιτούντος. Οργανώνει δηλαδή, όχι απλώς επιχείρηση που η ελληνική νομοθεσία δεν του δίνει το δικαίωμα αυτό αλλά παρασύρει κι άλλους Κινέζους στη δημιουργία «κυκλώματος». Μάλιστα, σύμφωνα, με τις καταγγελίες τους δείχνει το παράδειγμά του στην Κίνα, πώς δεν έχει πληρώσει ποτέ ασφαλιστικές εισφορές και πως ο ίδιος λάμβανε δάνεια για να τον ακολουθήσουν στο δρόμο αυτό οι συμπατριώτες του και στην Κίνα και στην Ελλάδα!!!

Κι όλα αυτά όταν κοινό ζητούμενο είναι η ελληνοκινεζική φιλία και συνεργασία, η οποία το λιγότερο τραυματισμένες μπορούν να βρεθούν από τέτοιες πρακτικές Κινέζων πολιτών, οι οποίες γίνονται κάτω από τη μύτη των Αρχών των δύο χωρών, Ελλάδας και Κίνα,ς εκμεταλλευόμενοι τα κενά ή τις ασάφειες των νόμων αλλά και την ανάγκη της Ελλάδας για ξένες επενδύσεις.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ