www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

31.1.12

Ρόη Χάικου
Alpha-Eurobank: Το deal στον αέρα, το παρασκήνιο και τα ντεσού
31 Ιανουαρίου 2012 - 08:06

Alpha-Eurobank: Το deal στον αέρα, το παρασκήνιο και τα ντεσού
Τις προηγούμενες δύο φορές το είχε σκάσει η νύφη. Τώρα, έκανε πίσω ο γαμπρός, γιατί η προίκα δεν ήταν ικανοποιητική. Και στις τρεις περιπτώσεις ο πρωταγωνιστής ήταν η Alpha Bank.



Η χθεσινή έμμεση επιβεβαίωση ότι το deal Alpha-Eurobank δεν προχωράει λόγω του PSI+ κρύβει πολύ παρασκήνιο, μεγάλη φημολογία και... φιλολογία, αλλά και εγείρει ερωτήματα. Με πρώτο και κύριο, γιατί έκανε τώρα πίσω η Alpha, αν και η συμφωνία πέρασε από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών αλλά και εγκρίθηκε προ μίας εβδομάδας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η τράπεζα με δεύτερη ανακοίνωσή της χθες, επισήμανε ότι δεν είχε λάβει υπόψιν της τις επιπτώσεις του PSI+ και όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα την 26η Οκτωβρίου 2011. Είναι όμως, δυνατόν, ένας πολύπειρος τραπεζίτης, όπως ο Γιάννης Κωτσόπουλος, να μην είχε διαβλέψει ότι το "κούρεμα" του 50% στα ελληνικά ομόλογα δεν θα ήταν αρκετό, με δεδομένο ότι η συμφωνία με τη Eurobank εγκρίθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων σχεδόν ένα μήνα μετά;

Την απάντηση έδωσε η ίδια η Eurobank με νέα ανακοίνωση της αργά χθες το βράδυ: "Παρότι οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ δεν ήταν απόλυτα γνωστές, οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων δεν έθεσαν ούτε την οριστικοποίηση του PSI+ ούτε την αξιολόγηση των επιπτώσεών του ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό". Και τόνισε ότι η μόνη αίρεση ήταν η έγκριση των αρμόδιων αρχών, η οποία και δόθηκε.

Τις τελευταίες εβδομάδες κάτι είχε "σπάσει" μεταξύ των δύο εταίρων, με το προσωπικό της Alpha ανεπισήμως να ενημερώνεται ότι η συμφωνία δεν προχωρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FMVoice.gr. Μάλιστα, αυτή η ενημέρωση προκάλεσε αίσθηση στην Λ. Αθηνών, όπου βρίσκονται το μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας, οι υπηρεσίες treasury κλπ., καθώς τον Δεκέμβριο "υποδέχτηκαν" τους συναδέλφους τους της Eurobank, τους οποίους ενημέρωναν για τα συστήματα και τις διαδικασίες που εφαρμόζουν.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε σχεδιαστεί και η μετάπτωση των συστημάτων, ώστε να "επικοινωνούν" τα πληροφοριακά συστήματα των δύο τραπεζών. Αυτοί λοιπόν, οι εργαζόμενοι της Alpha ουσιαστικά ζήτησαν να μάθουν τι συνέβη και η απάντηση που έλαβαν ήταν "μόνοι μας μπορούμε καλύτερα".

Παράγοντες της αγοράς και του τραπεζικού κλάδου προσπαθούν να "διαβάσουν" πίσω από τις γραμμές και όπως σχολίαζαν στην FMVoice.gr, "ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και της θέσης της χώρας. Όλοι πίστευαν ότι θα έχουν γίνει βήματα προόδου μέχρι σήμερα". Αρκεί όμως αυτό; Στον τραπεζικό χώρο όλο αυτό το διάστημα πλήθαιναν οι φωνές που υποστήριζαν ότι η Apha χωρίς την Eurobank θα μπορούσε να... γλιτώσει το ΤΧΣ, έχοντας την μικρότερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα από όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κάτι που φυσικά ήξερε καλύτερα από τον καθένα η διοίκηση της Alpha.

Με αφετηρία δε, ότι η Alpha έχει χαλάσει ακόμη δύο γάμους στο παρελθόν, με την Εθνική Τράπεζα (πρώτη φορά προ δεκαετίας, ο τελευταίος περίπου πριν ένα χρόνο) ένα ακόμη ερώτημα που εγείρεται είναι "γιατί αν η διοίκηση της τράπεζας δεν θέλει να συγχωνευθεί, μπαίνει εξαρχής στην διαδικασία των συζητήσεων;".

Σε αυτό, μόνο η ίδια μπορεί να απαντήσει, ωστόσο αυτές οι εξελίξεις δίνουν "πάτημα" επί δικαίου ή αδίκου σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Alpha παραμένει ένα "οικογενειοκρατούμενο μαγαζί στο οποίο κανείς δεν θέλει να παραδώσει τα ηνία". Και σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα, εάν δεν ευοδωθεί αυτό το deal, για πιθανούς μελλοντικούς συνομιλητές της Alpha εντός επικράτειας.

Το στρατόπεδο Eurobank

Στην Eurobank μάλλον δεν ήταν προετοιμασμένοι για τις σημερινές εξελίξεις. Ήξεραν αμφότερες πλευρές ότι θα έπρεπε σύντομα να ενημερώσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης, ωστόσο από την EFG φαίνεται ότι δεν γνώριζαν τις προθέσεις της Alpha.

Μια από τις παραφιλολογίες που αναπτύχθηκαν χθες, αλλά διαψεύστηκε ακόμη και από την ίδια την Alpha (η FMVoice.gr έθεσε ευθέως το ερώτημα σε στέλεχος της τράπεζας), ήθελε ανώτατο στέλεχος της Eurobank να έχει ρόλο στο... ναυάγιο, προκειμένου να διασφαλίσει θέσεις και κεκτημένα. Η συγκεκριμένη φήμη διακινήθηκε από τραπεζική πηγή, εκτός Alpha!

Πόθεν ορμώμενη; Μάλλον, κάποιοι θυμήθηκαν την προ τριετίας πρόταση της Unicredit για την Eurobank, δίνοντας τότε οι Ιταλοί 26 ευρώ/μετοχή και όλους όσοι τότε έπεισαν την πλευρά Λάτση να μην πουλήσει... Και δεν ξεχνούν ότι η διοικητική ομάδα της τράπεζας απαρτίζεται από ισχυρούς άντρες, με εμπειρία και ισχυρές προσωπικότητες.

Πάντως, το ότι έχει έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο της ελβετικής EFG, δηλαδή του βασικού μετόχου της Eurobank, για να δει ιδίοις όμασοι τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση Alpha, όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες, χρίζει πολλών ερμηνειών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι φέρνει νέα πρόταση προς την μεριά Κωστόπουλου - αυτή τη φορά και με συμμετοχή του βασικού μετόχου της Eurobank στο deal με μετρητά- άλλοι ότι έχει σκοπό να αναζητήσει και να καταλογίσει ευθύνες...

Οι δύο πλευρές πάντως, τόνους δεν ανεβάζουν, με στελέχη εκατέρωθεν να υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ίσως πια, σε νέα βάση.


http://www.fmvoice.gr/Corporations/Corporations/Alpha-Eurobank:-%CE%A4%CE%BF-deal-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B1,-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%8D-/19-18660.html

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ