www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

19.5.11

Ο Υπουργός Εμπορίου παρέδωσε σε 13 κυπριακές εταιρείες τις εγκριτικές επιστολές για τη μερική αποπληρωμή των χρεών της Λιβύης

19/05/2011





Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης παρέδωσε σήμερα, σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Εμπορίου, στους αντιπροσώπους 13 κυπριακών εταιρειών τις εγκριτικές επιστολές με το ποσό που τους αναλογεί από τα χρήματα που απέστειλε η Λιβύη για μερική αποπληρωμή των χρεών της. Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου κα Νέλλη Κουλία, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) κ. Μάνθος Μαυρομμάτης και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Παναγιώτης Λοϊζίδης.

Ο κ. Πασχαλίδης απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των εταιρειών, είπε: «Το θέμα των χρεών της Λιβύης προς την Κύπρο χρονολογείται, όπως εσείς καλύτερα από όλους γνωρίζετε, από το 1980. Έκτοτε έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες, διαπραγματεύσεις, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να πούμε ότι πριν την επίσκεψη μου στη Λιβύη έγινε μια επαφή και ηγέρθη το θέμα των χρεών. Η θέση η δική μας ήταν ότι μεταξύ των άλλων θεμάτων που θέλαμε να συζητήσουμε στη Λιβύη και να έχουμε αποτέλεσμα, όχι μόνο να κάνουμε κουβέντα, ήταν το θέμα των χρεών.

Εξηγήσαμε ότι μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πωλήσει και παραδώσει αγαθά και υπηρεσίες, δεν έχουν πληρωθεί. Έτσι, στην επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης της Λιβύης, ο οποίος ήταν εξουσιοδοτημένος, έγινε η διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Οικονομικών, του ΚΕΒΕ και άλλων φορέων και υπήρξε μια θετική κατάληξη. Βάσει της διευθέτησης το ποσό θα καταβάλλετο στις 15 Μαρτίου 2011. Έγιναν προσπάθειες να έρθει νωρίτερα το ποσό – είχαν και εκείνοι μου έλεγαν, τον προϋπολογισμό τους. Ευτυχώς, το ποσό των €2,942,677 έχει εμβαστεί σε λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς το υπόλοιπο ποσό, λόγω των γνωστών προβλημάτων, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το εισπράξουμε. Η προσπάθεια όμως θα συνεχιστεί και προσπαθούμε να κρατήσουμε επαφή.

Επειδή γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς αυτά τα ποσά, μικρά ή μεγαλύτερα, τα έχετε μεγάλη ανάγκη και τα περιμένετε χρόνια, κάναμε την προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα ούτως ώστε να καταβληθεί κατά αναλογία το ποσό που σας αναλογεί – όλο το ποσό αυτό να διανεμηθεί άμεσα και μόλις εισπραχθεί το υπόλοιπο ποσό, όπως έγινε με τη σύμφωνη γνώμη σας, και εσάς των ιδίων αλλά και του ΚΕΒΕ, θα δοθεί σε εσάς.

Έτσι, είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να σας δώσουμε τις εγκριτικές επιστολές όπου ορίζεται το ποσό βάσει της διευθέτησης και ήδη δόθηκαν οδηγίες στο Λογιστήριο και σε όλους ούτως ώστε να εκδοθεί η επιταγή σας, βάσει της διαδικασίας, τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι τα χρέη της Λιβύης αφορούν 27 συνολικά εταιρείες, εκ των οποίων 13 παίρνουν σήμερα εγκριτική επιστολή για το 50% περίπου από τα χρήματα που τους οφείλονται. Εξήγησε δε, ότι ενώ στόχος του Υπουργείου ήταν να δοθούν τα χρήματα σε όλους τους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να εντοπιστούν όλοι, για τις υπόλοιπες 14 εταιρείες υπάρχουν διάφορα νομικά ή πρακτικά προβλήματα, όπως το γεγονός ότι κάποιες βρίσκονται υπό εκκαθάριση, άλλες απλά δεν υπάρχουν πλέον και κάποιες πρέπει να κινήσουν τώρα τη διαδικασία της επαναφοράς.

«Όλο το ποσό είναι κατατεθειμένο και να μην ανησυχεί κανένας. Όλα τα λεφτά, με πλήρη διαφάνεια όπως υποσχεθήκαμε από την πρώτη ημέρα, θα δοθούν στους δικαιούχους», κατέληξε.

Ερωτηθείς, τέλος, ποιό είναι το συνολικό ποσό των χρεών της Λιβύης, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι αυτό ανέρχεται στα €5,886,163.

Σε δηλώσεις για το θέμα προέβη και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, ο οποίος ανέφερε: «Η μεγάλη αυτή επιτυχία οφείλεται και στην αγαστή συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα – μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του ΚΕΒΕ εκ μέρους των επιχειρηματιών – που λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο βασανίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη πριν αρκετά χρόνια και είχαν να παίρνουν κάποια λεφτά.

Το ΚΕΒΕ, σίγουρα, απέδιδε και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Λιβύη, διότι είναι χώρα που μας ενδιαφέρει. Ο Κυπρο-λιβυκός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος υπό τον κ. Γιώργο Λοΐζου δραστηριοποιήθηκε, έγινε η αποστολή στη Λιβύη τον περασμένο Δεκέμβρη υπό την αιγίδα του Υπουργού Εμπορίου και είχε θετικές προοπτικές. Βεβαίως, λόγω των γεγονότων αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δεν μπορούμε να ξέρουμε τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας.

Αλλά η επίτευξη αυτής της συμφωνίας με τη Λιβυκή Κυβέρνηση ήταν ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Από κυπριακής πλευράς, οφείλω να αναγνωρίσω και όλους τους αφανείς ήρωες που εργάστηκαν γι’ αυτό – και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Αιμιλιανίδου και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πατσαλίδη και την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου κα Κουλία με την ομάδα της και το Υπουργείο Εξωτερικών. Η κοινή προσπάθεια απέδωσε καρπούς.

Το ΚΕΒΕ προσπαθεί μέσα στα πλαίσια της αποστολής του να βοηθά τις κυπριακές επιχειρήσεις στις προσπάθειες τους στο εξωτερικό και στις εξαγωγές και υπηρεσιών και προϊόντων και εκεί όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα να συμβάλλει στην επίλυση τους. Ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα. Ο Υπουργός πήρε ζεστά το θέμα και κατάφερε να πετύχει το γνωστό αποτέλεσμα, το οποίο είναι σίγουρα προς τη θετική κατεύθυνση».

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ