Τζ. Πιτέλα: Οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα
Με ανάρτηση στο Twitter, που δημοσιεύει στον λογαριασμό της η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πιτέλα σημειώνει πως οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα.
Παρέμβαση της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: Η ευρωζώνη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα
Να εκπληρώσει η ευρωζώνη τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα, αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ζητά με σημερινή ανακοίνωσή της ενόψει του Eurogroup, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να μην «εμποδίζει άλλο μια εποικοδομητική λύση».
«Μια Ελλάδα που έχει καταστραφεί από δογματικές περικοπές, ενώ εξακολουθεί να υποφέρει κάτω από το βάρος του χρέους της, δεν μπορεί να ανακάμψει» υπογραμμίζει ο Ούντο Μπούλμαν, αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προσθέτοντας ότι ο Σόιμπλε «δεν πρέπει πλέον να εμποδίζει μια εποικοδομητική λύση για τη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση».
Συνεχίζοντας, ο ίδιος υπογραμμίζει πως «μετά τις τεράστιες προσπάθειες εξοικονόμησης που έχουν κάνει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει τώρα να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους, να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια διάσωσης και να εφαρμόσουν την ελάφρυνση του χρέους που έχουν υποσχεθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα». «Αυτή η υπόσχεση δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της εμμονής στη λιτότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών», καταλήγει ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.
Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, εξετάζουν οι πιστωτές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς βουλευτές, η οποία είναι σε γνώση του πρακτορείου.
Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060. Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη.
Με το πρώτο σενάριο προκύπτει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα απαιτούσε μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.