www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

13.2.17

Γ. Στουρνάρας: Να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να κλείσει τώρα η αξιολόγηση

Γ. Στουρνάρας: Να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να κλείσει τώρα η αξιολόγηση

«Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ της επιλογής να κλείσει τώρα η αξιολόγηση ή να κλείσει αργότερα. Αν γίνει αργότερα οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες», ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2016. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ότι η θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία πρέπει να στηριχθεί και να παγιωθεί με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και την επιτάχυνση στον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.



«Παρά τις θετικές ενδείξεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές μας και ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης του προγράμματος. Δεδομένων των εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μία σειρά από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον, ο χρήσιμος χρόνος που απομένει είναι πολύ μικρός», τόνισε ο κ. Στουρνάρας και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η β' αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει πέρυσι τον Φεβρουάριο, πριν από έναν χρόνο. «Η περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της, πέραν του τρέχοντος μηνός, θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, θα καταστήσει δυσχερέστερη την υλοποίηση συμφωνίας και θα υποσκάψει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα καταστήσει, ενδεχομένως, αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με αποτέλεσμα να μειώσει περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξης. Ένα τέτοιο αρνητικό σπιράλ θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση και να οδηγήσει στην επανάληψη αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015», είπε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων για τη διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εκ μέρους των εταίρων θα αποτελούσε τροχοπέδη για τη βελτίωση των οικονομικών και επενδυτικών προοπτικών και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου, των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και κατ' επέκταση στις προοπτικές οριστικής εξόδου από την κρίση.
Να διανύσουμε το «τελευταίο μίλι» με την εύρεση ενός καλού συμβιβασμού ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας για την β' αξιολόγηση
«Ζήτημα κοινής λογικής», χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, το να διανυθεί το «τελευταίο μίλι» και να κλείσει τώρα η αξιολόγηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ στις πολλές ερωτήσεις βουλευτών της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να προχωρήσει με την κατάλληλη κλιμάκωση και εκλογίκευση. Για το κενό ανάμεσα στη συνταξιοδοτική δαπάνη και τις εισφορές μπορεί να αποδεχθεί η Ελλάδα που εξακολουθεί να δαπανά πολλά για την 3η ηλικία σε βάρος των νέων. Επίσης ο κ. Στουρνάρας δεν δήλωσε αρνητικός σε προληπτικά μέτρα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 3,5% πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί. Προϋπόθεση θα είναι πάντως η ύπαρξη ενός αντίστροφου κόφτη, που θα αίρει τα μέτρα όταν πετυχαίνει η Ελλάδα τους στόχους.
Το αφορολόγητο και οι συντάξεις
Η ΤτΕ έχει πει πολλές φορές ότι το μείγμα πολιτικής είναι δυσανάλογα υπέρ της αύξησης της φορολογίας και όχι υπέρ της μείωσης δαπανών. Υπάρχουν περιθώρια ακόμα. «Ακόμα και μέσα στις προτάσεις των προτάσεις των δανειστών, εμείς πρέπει να βρούμε τρόπο να τις χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Δηλαδή, μείωση αφορολόγητου; Βεβαίως μπορεί να γίνει. Δεν θεωρώ ανάθεμα τη μείωση του αφορολόγητου, αρκεί να εξαιρεθούν οικογένειες, να γίνει κλιμάκωση δηλαδή με τον αριθμό τέκνων και να το εκμεταλλευτούμε και να ζητήσουμε μείωση της γενικότερης φορολογίας μετά».
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει βεβαίως περιθώριο για μείωση δαπανών σήμερα, με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Να δούμε το μέγεθος του δημόσιου τομέα, πόσοι εποπτεύονται από το δημόσιο τομέα και αν χρειάζονται. Να δούμε με ποιον τρόπο δίνονται επιχορηγήσεις για παράδειγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε για τις κρατικές δαπάνες. Υπάρχουν περιθώρια μείωσης δαπανών, εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ και συνέχισε: «Δεν θα αποφύγω να μιλήσω και για τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα σήμερα δαπανά πολλά, σχετικά πολλά με τις δυνατότητες της για την 3η ηλικία εις βάρος των νέων. Υπάρχει εκεί περιθώριο βελτίωσης του μείγματος» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε όμως ότι το ΔΝΤ χάνει το δίκιο του, γιατί όταν λέει ότι υπάρχει διαφορά συνταξιοδοτικής δαπάνης και εισφορών - η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ - υπερβάλλει για το κενό αυτό και η τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος είναι μικρότερη από αυτή που υποστηρίζει. «Μπορεί να κάνουμε λοιπόν μια εκλογίκευση του συστήματος, και να δούμε αν αυτό το υπόλοιπο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τη φορολογία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αναπτυξιακό και όχι υφεσιακό» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και υποστήριξε πως μπορεί να υπάρξει ένας άριστος συνδυασμός μείωσης δαπανών και μείωσης φόρων ταυτόχρονα.
Ευελιξία στην αγορά εργασίας
Ερωτηθείς για τις αξιώσεις των δανειστών στα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι σημαντική όταν η οικονομία ανακάμπτει όπως τώρα, διότι έτσι γίνονται πιο εύκολα προσλήψεις. «Ήδη η απασχόληση ανακάμπτει με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από όσο ανακάμπτει το εθνικό προϊόν, και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει από το 2011 και μετά», είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει στην αγορά εργασίας να αντιστρέψουμε οφέλη που είχαμε έως τώρα, διότι σήμερα στην αγορά εργασίας έχουμε πετύχει σημαντική βελτίωση ανταγωνιστικότητας και τα οφέλη αυτά δεν πρέπει να χαθούν».
Για τα σενάρια Grexit
«Φυσικά και διαφωνώ με τον κ. Σόϊμπλε στο βαθμό που έχει μιλήσει για Grexit. Θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν τον έχω ακούσει με τα αφτιά μου να το λέει, αν όμως το είπε έστω και ως απειλή, ένας φιλοευρωπαίος δεν φέρνει το Grexit στο τραπέζι, διότι δεν είναι αξιόπιστη απειλή. Κανείς δεν το θέλει. Ούτε η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ούτε η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος, ούτε οι Ευρωπαίοι», είπε ο κ. Στουρνάρας για τα σενάρια Grexit. Σημείωσε επίσης, ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο και με μεγάλες θυσίες.
Ο διοικητής της ΤτΕ κλήθηκε να σχολιάσει και όσα συζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα ευρύτερα. «Κάνουν λάθος όσοι επαναφέρουν θέμα δραχμής, θέμα Grexit. Αυτό δεν προκύπτει από καμία οικονομική ανάλυση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έχει ήδη επιτευχθεί», είπε και τόνισε πως «το να φύγεις από το ευρώ θα είναι απόλυτη καταστροφή, όλοι θα ζητούν να πληρωθούν σε ευρώ, δεν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε.
«Ενδεχομένως θα συλλαμβανόμεθα στα σύνορα. Ορισμένοι λένε «δεν πειράζει. Θα πάμε στη δραχμή και δεν θα πληρώσουμε τα χρέη μας», ας ταξιδέψουν στη Β. Κορέα να δουν τι θα κάνουν. Είναι ανόητο στην καλύτερη περίπτωση. Στην χειρότερη, σας αφήνω να το κρίνετε?», είπε ο κ. Στουρνάρας.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ