www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

5.8.15

ΜΕΤΑ ΤΗ "ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ", "ΒΟΥΤΙΑ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΜΕΤΑ ΤΗ "ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ", "ΒΟΥΤΙΑ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ


(Τετ. 5/8/15 - 11:20 - 16:30)
ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ - ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Την ώρα που τα στοιχεία μιλούν για βουτιά – σοκ στην παραγωγή του μεταποιητικού τομέα, η οποία κινδυνεύει να του δώσει την χαριστική βολή (βλ. παρακάτω), το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε τη Δευτέρα (3/8) με ένα ιστορικό κραχ πτώσης που ξεπέρασε το 16%, ενώ η αρνητική πορεία συνεχίστηκε και την Τρίτη (4/8) με πτώση 1,2% . Την Τετάρτη (5/8) ο δείκτης συνεχίζει την καθοδική του πορεία (περίπου 2%) και διαμορφώνεται στις 647 μονάδες.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι εξέφραζαν απορίες για το ευσπευσμένο, χωρίς μέριμνες, άνοιγμα του χρηματιστηρίου, ενώ άλλοι οικονομικοί αναλυτές τόνιζαν ότι με τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, εξαιτίας και του σπασμωδικού τρόπου που εφαρμόστηκαν τα capital controls, καταστρέφονται, ίσως, και οι τελευταίες εναπομείνασες υγιείς παραγωγικές μονάδες.
Εντείνονται οι πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:55, διαμορφώνεται στις 632,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,20%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 59,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,14%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+5,23%), της Coca Cola HBC (+4,68%), της Ελλάκτωρ (+3,73%), της Lamda Development(+2,56%) και της Aegean Airlines(+2,24%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-29,59%), της Eurobank (-29,58%), της Alpha Bank (-29,56%), της Εθνικής (-24,79%), της Motor Oil (-6,83%) και της Τιτάν (-6,19%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+4,20%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,55%) και των Ταξιδιών (+0,42%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-27,80%), του Πετρελαίου (-4,77%), των Κατασκευών (-4,43%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-4,16%).

Ανοδικά κινούνται 30 μετοχές, 55 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: PC Systems +20,00%, Forthnet +19,34%, Προοδευτική +19,15%, Αστήρ Παλάς +8,63% και Μπήτρος +6,90%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Πειραιώς -29,59%, Eurobank -29,58%, Alpha Bank -29,56%, Attica Bank -27,78% και Εθνική -24,79%.

Με κέρδη άνοιξαν οι αγορές στην Ευρώπη, ωθούμενες από τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στο άνοιγμα των συναλλαγών καταγράφει κέρδη 0,5% στις 400,76 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,2%.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,26% και διαμορφώνεται στα 1,0861 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 135,095 γεν, στο 0,6974 με τη στερλίνα και στο 1,0636 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,02% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 124,385 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5573 με τη στερλίνα και στο 0,9792 με το ελβετικό φράγκο.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ - ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουλίου υπέδειξαν δριμεία συρρίκνωση της παραγωγής στην Ελλάδα λόγω της πρωτοφανούς υποχώρησης των νέων παραγγελιών και των δυσκολιών αγοράς πρώτων υλών. Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI ) –μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών– έκλεισε στις 30,2 μονάδες, σημαντικά ασθενέστερος από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων και στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία της έρευνας.
Συρρίκνωση-ρεκόρ καταγράφηκε σε όλες περίπου τις μεταβλητές που εξετάζονται από την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, της απασχόλησης και των αποθεμάτων. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν εξίσου με ρυθμό-ρεκόρ. Η εντονότερη υποχώρηση της παραγωγής καταγράφηκε στον τομέα παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ υπήρξε επίσης έντονη συρρίκνωση στην παραγωγή ενδιάμεσων και καταναλωτικών αγαθών. Η πρόσφατη μείωση της παραγωγής ήταν η έβδομη σε ισάριθμους συνεχείς μήνες.
Διττή ήταν η κύρια αιτία της συρρίκνωσης της παραγωγής: αφενός οι απαιτήσεις παραγωγής περιορίστηκαν καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατακόρυφα, και αφετέρου οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αγορά υλικών και ημικατεργασμένων αγαθών για τη χρησιμοποίησή τους στην παραγωγική διαδικασία.
Τον Ιούλιο, η δριμεία μείωση των επιπέδων νέων εργασιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 2012. Μέλη του πάνελ επισήμαναν τον σοβαρό αντίκτυπο που είχαν οι έλεγχοι κεφαλαίων στη ζήτηση, ενώ ανέφεραν επίσης και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο επιχειρησιακό περιβάλλον, το οποίο είχε περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις. Η δριμεία και επιταχυνόμενη μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών (ακόμα μία τιμή-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας) ήρθε να προστεθεί στη γενικότερη μείωση των νέων εργασιών.
Τα επίπεδα αγορών των κατασκευαστών μειώθηκαν, τον Ιούλιο, στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Σύμφωνα με αναφορές των μελών του πάνελ, οι εταιρείες αντιμετώπισαν συχνά δυσκολίες στην προμήθεια εισροών λόγω των περιορισμών κεφαλαίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας ορισμένων υλικών. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα αγορών συρρικνώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του μήνα, όπως επίσης και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί αγαθών στην προμήθεια εισροών υπογραμμίστηκαν περαιτέρω από τη σημαντική αύξηση του μέσου χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ο βαθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν, με μεγάλη διαφορά, ο εντονότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ιδιαιτέρως τις δυσκολίες παραλαβής υλικών από το εξωτερικό. Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουλίου υπέδειξαν την εντονότερη υποχώρηση των επιπέδων απασχόλησης που έχει ποτέ καταγραφεί στη διάρκεια των 16 και πλέον ετών συλλογής στοιχείων. Η μείωση καταγράφεται επί τέσσερις διαδοχικούς μήνες, μετά την οριακή μείωση των θέσεων εργασίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους.
Εν τω μεταξύ, η έλλειψη διαθεσιμότητας προμηθειών συνέβαλε στην αύξηση των μέσων τιμών αγορών, ενώ ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τον δεύτερο ταχύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Αντίθετα, οι τιμές χρέωσης αγαθών των κατασκευαστών μειώθηκαν στον μέγιστο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, καθώς ο ρυθμός μείωσης ήταν σημαντικά πιο αισθητός από τον μέτριο ρυθμό αποπληθωρισμού που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε: "Ο μεταποιητικός κλάδος κατέρρευσε τον Ιούλιο, καθώς η κρίση χρέους έφθασε στο αποκορύφωμά της. Τα εργοστάσια αντιμετώπισαν πρωτοφανή υποχώρηση των νέων παραγγελιών, ενώ ήταν συχνά αδύνατον να προμηθευτούν τα απαιτούμενα αγαθά, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων παρεμπόδισε σοβαρά την ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της Ελλάδας είχε σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα ζήτησης, συμβάλλοντας στη δριμεία συρρίκνωση του συνόλου τόσο των νέων εργασιών όσο και των εξαγωγών, ενώ μένει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάστασή τους. Παρότι ο μεταποιητικός κλάδος αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας, το τεράστιο μέγεθος της ύφεσης μόνο ανησυχητικά σημάδια μπορεί να στείλει για την υγεία της οικονομίας γενικότερα".
ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΤΡΙΕΤΙΑΣ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
Ο Δείκτης του ΙΟΒΕ βρέθηκε σε χαμηλό τριετίας τον Ιούλιο. Ουσιαστικά κατέγραψε ελεύθερη πτώση υποχωρώντας στις 81,3 μονάδες από τις 90,7 μονάδες τον Ιούνιο και σε σχέση με τις 102 μονάδες την περίοδο της μετεκλογικής ευφορίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αποτελεί τον πρόδρομο δείκτη για την πορεία της οικονομίας και ουσιαστικά είναι η πρώτη αποτίμηση με βάση επίσημα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά τον Ιούλιο, αλλά και την επίπτωση στο ΑΕΠ.
Οι μετρήσεις του Ιουλίου δείχνουν μεγάλους τριγμούς ειδικά στην βιομηχανία, με ιστορικό χαμηλό της παραγωγής, αλλά και της χρήσης των παραγωγικών δυνατοτήτων.
Αλλά και στην τριμηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ ανά επιχειρηματικό κλάδο καταγράφεται ιστορικό χαμηλό νέων παραγγελιών τόσο στην βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες. Λόγω προφανώς και πάλι των κεφαλαιακών ελέγχων...

 http://iskra.gr

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ