www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

13.7.15

Αλλαγές σοκ στις τράπεζες – Stress tests, ΑΜΚ, πωλήσεις στα Βαλκάνια και bad bank μετατρέπουν τις 4 σε 2 συστημικές

Αλλαγές σοκ στις τράπεζες – Stress tests, ΑΜΚ, πωλήσεις στα Βαλκάνια και bad bank μετατρέπουν τις 4 σε 2 συστημικές

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει ξεσπάσει όργιο φημών ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα deal Πειραιώς με Eurobank, σενάριο που ωστόσο οι διοικήσεις των δύο τραπεζών αγνοούν και διαψεύδουν.
Μετά το σοκ της κατάρρευσης της εθνικής ελληνικής οικονομίας και το σοκ που υπέστη ο τραπεζικός κλάδος με τα capital controls, στις Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να τα αλλάξουν όλα στο ελληνικό banking.
Μια επανεκκίνηση των τραπεζών τόσο ριζική και τέτοιας κλίμακας ώστε η ελληνική οικονομία να ξαναπάρει εμπρός.
Με βάση πηγές ενώ όλοι συμφωνούν στην κατάληξη των ιστορικών αλλαγών που έρχονται στις τράπεζες διαφωνούν στον χρόνο.
Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η πλήρης ανατροπή σκηνικού θα γίνει άμεσα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες όπου θα φέρει ως κατάληξη την συγχώνευση της Πειραιώς με την Eurobank και της Εθνικής με την Alpha bank.
Μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει ξεσπάσει όργιο φημών ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα deal Πειραιώς με Eurobank, σενάριο που ωστόσο οι διοικήσεις των δύο τραπεζών αγνοούν και διαψεύδουν.
Υπάρχει και μια άλλη μερίδα παραγόντων που ενώ συμφωνεί ότι θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στις τράπεζες ο χρόνος υλοποίησης τους θα είναι κάποιοι μήνες ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο από τις συγχωνεύσεις.
Συμφωνούν πολλοί ότι ο τραπεζικός χάρτης θα αλλάξει άρδην, αλλά έχουν διαφορετική άποψη για τον χρόνο υλοποίησης αυτών των μεγάλων αλλαγών.
(Ως bankingnews.gr θα θέσουμε τα εξής θέματα
1) Δεν πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες οι συγχωνεύσεις
2)Δεν πιστεύουμε ότι οι τράπεζες χρειάζονται 25 δισεκ. ανακεφαλαιοποίηση αλλά 15-18 δισεκ. και τα οποία θα αντληθούν μέσα από το fund των 50 δισ με στόχο περισσότερο μια bad bank.
3)Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνουν πολλά πράγματα γρήγορα στις τράπεζες)


Ποιο είναι το πλάνο των Βρυξελλών για τις ελληνικές τράπεζες;

Το πλάνο που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα των τραπεζών είναι το εξής.

Σε 2-3 εβδομάδες καθορίζεται το ποσό που θα αποτελεί capital buffer για τις τράπεζες

Με την συμφωνία Ελλάδος – ΕΕ θα ανοίξουν πολλά ζητήματα και ένα θέμα που βρίσκεται σε προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση των τραπεζών.
Πρωτίστως όμως θα πρέπει να καθοριστεί το ποσό για capital buffer που θα προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα, το τρίτο δάνειο.
Είναι πιθανό τα 25 δισεκ. ως κεφάλαιο να μειωθεί.

Τέλη Αυγούστου – Αρχές Σεπτεμβρίου stress tests με στόχο Οκτώβριο αποτελέσματα

Έχει αποφασιστεί ότι απαιτούνται stress tests για τις ελληνικές τράπεζες μετά το σοκ που έχει υποστεί η οικονομία, μετά τα capital controls και μετά το συνολικό σοκ.
Το αρχικό σχέδιο η Blackrock να εκπονήσει νέα διαγνωστική μελέτη έχει εγκαταλειφθεί.
Δεν υπάρχει χρόνος για νέα Blackrock.
Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχε και θα προχωρήσει στα stress tests.
Τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 για να ολοκληρωθούν τέλη Οκτωβρίου του 2015.
Οι παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ θα είναι πολύ σκληρές.
Π.χ. ύφεση για το 2015 στην Ελλάδα όχι 2,5% αλλά 5%, ύφεση και το 2016 κ.α.
Με τα stress tests θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες συμπεριλαμβάνοντας προβληματικά δάνεια CLP και αναβαλλόμενο φόρο που έως τότε ίσως έχει ξεκαθαρίσει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η DGCom και ο SSM επαναξιολογούν restructuring plan, μαζικές πωλήσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια

Η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών ζητούν από τις τράπεζες δομική επαναξιολόγηση των πλάνων αναδιάρθρωσης restructuring plan.
Στα πλάνα αναδιάρθρωσης θα περιλαμβάνονται σχέδια επιθετικής αποεπένδυσης από τα Βαλκάνια.
Αυτό που δεν έγινε το 2013-2015 θα γίνει μέσα στο 2016 με ταχύτατες διαδικασίες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους στα Βαλκάνια και σίγουρα στην Τουρκία.
Είχε ζητηθεί από την Εθνική να πουλήσει το 40% της Finansbank, μπορεί να ζητηθεί να πουληθεί ποσοστό και πάνω από 51%, να μεταβιβαστεί ο έλεγχος της Finansbank.

Ριζική λύση στα προβληματικά δάνεια με bad bank

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η συγχώνευση των υφιστάμενων bad bank π.χ. ΑΤΕ, ΤΤ και υπό νέο σχήμα και με πολύ περισσότερα στελέχη αυτή η νέα κακή τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με ένα στόχο να αγοράσει μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Π.χ. αν το κεφάλαιο που θα έχει υπολογιστεί για τις τράπεζες θα είναι 10 ή 15 δισεκ. τα 10 δισεκ. θα μπορούσαν να καταβληθούν στην bad bank που θα αγοράσει π.χ. με discount 70% π.χ. τιμή 30% επί της ονομαστικής αξίας προβληματικά δάνεια.
Με 10 δισεκ. θα μπορούσαν να αγοραστούν 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Σε αυτό το σχήμα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και ξένα funds να εισφέρουν 5-6 δισεκ. για να αξιοποιήσουν προβληματικά δάνεια.
Με 10 δισεκ. από το νέο πρόγραμμα και 5-6 δισεκ. θα μπορούσαν να αγοραστούν 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Αυτό σημαίνει ότι 45 δισεκ. λιγότερα προβληματικά δάνεια στις τράπεζες και κεφάλαια στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Το τελικό σχέδιο
 
Με τα stress tests να έχουν καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, η DGCom να έχει υποδείξει επιθετικές αποεπενδύσεις στα Βαλκάνια και με το θέμα της bad bank να αφαιρεί προβληματικά assets από τις τράπεζες, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα είναι μικρότερος, αλλά κεφαλαιακά ισχυρότερος και με λιγότερα προβληματικά δάνεια.
Προφανώς η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να γίνει με συνδυασμό ΑΜΚ και πώληση θυγατρικών στα Βαλκάνια και με την πώληση προβληματικών δανείων.
Μικρότερες τράπεζες κατά π.χ. 60-70 δισεκ. θα ανοίξει τον δρόμο για νέες συγχωνεύσεις ώστε οι 4 συστημικές τράπεζες να γίνουν 2 συστημικές.
Τα τελευταία σενάρια θέλουν Πειραιώς – Eurobank και Εθνική – Alpha bank.

Ένας ιδιαίτερος αντίλογος….

1)Η Ελλάδα έχει το πιο συγκεντρωτικό τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη.
Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς όταν οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Γερμανία ελέγχουν το 57% της γερμανικής τραπεζικής αγοράς.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο.
Κατά την άποψη μας δεν μπορούν να υπάρξουν μόνο 2 τράπεζες ακόμη και με χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα καθώς τίθεται θέμα ολιγοπωλίου.
Αν είμαστε στην ευρωζώνη δεν μπορεί να υπάρξει ολιγοπώλιο.

2)Η DGCom η επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ ακύρωσε το deal Εθνικής – Eurobank μεταξύ άλλων γιατί η νέα τράπεζα που θα δημιουργείτο ξεπερνούσε το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Ο κίνδυνος συστημικής αποσταθεροποίησης θα αυξανόταν δραματικά...

3)Η DGCom ακύρωσε το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank γιατί διαπίστωσε ότι συγχωνευόμενες χρειάζονται έως 1,5 - 2 δισεκ. περισσότερα κεφάλαια από ότι αν παρέμεναν αυτόνομες και ανακεφαλαιοποιούνταν αυτόνομες.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 100% νέα ανακεφαλαιοποίηση και συγχωνευόμενες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

4)Σε ένα δραματικό σενάριο, αν χάσουν μέρος των θυγατρικών τους στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συγχωνευθούν γιατί θα έχουν μειώσει το ενεργητικό τους.
Θεωρητικά αυτό ισχύει αλλά υπάρχουν όλα τα προαναφερόμενα εμπόδια.

5)Νέες συγχωνεύσεις σημαίνει περισσότερη ανάγκη ρευστότητας και περισσότερη ανάγκη σε κεφάλαια τα οποία απουσιάζουν.

6)Οι τράπεζες αν συγχωνευθούν εκ νέου θα χρειαστεί να απολύσουν έως 15.000 εργαζομένους προκαλώντας σοκ στο σύστημα από 44.000 θα μείνουν 30-29 χιλιάδες εργαζόμενοι.

7)Δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται νέα συγκέντρωση ο κλάδος.
Οι τράπεζες χρειάζονται, σταθερή οικονομία, επαναξιολόγηση κεφαλαιακών αναγκών και αποκατάσταση της ρευστότητας και συλλογική λύση στα NPLs ώστε οι τράπεζες να ξαναπάρουν εμπρός.

8)Αν οι 4 τράπεζες γίνουν δύο…τότε γιατί να μην την κάνουμε μια για να τελειώνουμε.
Η συγκέντρωση δεν είναι η παγκόσμια τάση…αλλά μείωση των μεγάλων μεγεθών.

9)Η Ελλάδα με τις 4 συστημικές τράπεζες είναι καλά.

www.bankingnews.gr 
 
 

Δημοσιογράφος

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ