www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

20.3.15

Χαιρετισμός του Ψηφιακού Πρωταθλητή της Κύπρου και ΓΔ του Υπουργείου Εμπορίου κ. Στέλιου Χειμώνα στην εκδήλωση του CCS

Χαιρετισμός του Ψηφιακού Πρωταθλητή της Κύπρου και ΓΔ του Υπουργείου Εμπορίου κ. Στέλιου Χειμώνα στην εκδήλωση του CCS


Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά όλους τους παρευρισκομένους και να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του Cyprus Computer Society ( CCS ), για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, με τίτλο “ Attracting and Retaining Women in ICT ”.  Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο για την ευγενική πρόσκλησή τους να συμμετάσχω στην Ημερίδα.

Κυρίες και κύριοι,

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία και η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας, επιβάλλουν να βρούμε καινοτόμες λύσεις. Καλούμαστε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Και φυσικά δεν είναι αρκετό να επενδύσουμε μόνο στα πληροφοριακά συστήματα. Θα πρέπει να επενδύσουμε και στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ώστε να διαθέτουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Και τίθεται το ερώτημα: Αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο; Προτού απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό ας δούμε κάποιες πραγματικότητες.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και μεγάλης ανεργίας σε όλη την ΕΕ, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) (Information and Communications Technology – ICT ). Επιπρόσθετα, το 90% των θέσεων εργασίας απαιτούν κάποιου είδους ψηφιακές δεξιότητες. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτές οι θέσεις εργασίας παραμένουν κενές γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο αρκετό προσοντούχο προσωπικό. Ένας από τους λόγους που έχουμε έλλειψη προσοντούχων, είναι γιατί οι γυναίκες, δηλαδή πέραν του 50% του πληθυσμού, είναι απούσες.
Ας δούμε όμως ορισμένα στατιστικά:

  • Στις 1000 γυναίκες απόφοιτους πανεπιστημίου, μόνο 29 αποφοιτούν σε κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), σε σύγκριση με 95 άνδρες, ενώ μόνο 4 από αυτές θα εργαστούν στον τομέα.

  • Το ποσοστό των γυναικών που αποφοιτούν στον κλάδο της πληροφορικής, μειώθηκε κατά 9%, ενώ το ποσοστό των ανδρών αυξήθηκε κατά 35%.

  • Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη Λιθουανία (-22%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Μάλτα (+7,5%).   Η Κύπρος παρουσιάζει αύξηση στις γυναίκες απόφοιτους κατά 5% (δεύτερη στην κατάταξη).  

  • Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2014, από τα 7 εκατομμύρια που εργοδοτούνται στον τομέα των ΤΠΕ, μόνο το 30% είναι γυναίκες.  

  • Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2013 (“ Women Active in the ICT Sector ”), διαπιστώθηκε ότι, εάν ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των γυναικών στο παζάρι της ψηφιακής αγοράς, τότε θα δημιουργηθεί μια εκπληκτική βελτίωση του ΑΕΠ κατά €9 δις στον ευρωπαϊκό χώρο.  

Θα πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε τον αριθμό των ψηφιακών γυναικών, γιατί όπως είπε και η πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Ατζέντα, κα Nellie Kroes :  Digital women are worth more than diamonds ”.

·        Σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά τακτικών χρηστών του διαδικτύου στην ΕΕ (65%), ενώ το 28% του κυπριακού πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο (ο μέσος όρος για την ΕΕ είναι 18%). Αυτό σημαίνει ότι το ένα τέταρτο (1/4) του πληθυσμού δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, ούτε να συμβάλει στην ψηφιακή οικονομία.

·        Επιπρόσθετα, μόνο το 48% των Κυπρίων διαθέτουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Αυτό αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

·        Τέλος, το ποσοστό των ειδικών σε θέματα ΤΠΕ (2,1%) επί του συνολικού εργατικού δυναμικού της Κύπρου είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (2,8%).

·        Η Κύπρος έχει επίσης χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τους πτυχιούχους STEM (Θετικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών), καθώς μόνον το 0,9% των Κυπρίων ηλικίας 20-29 ετών έχουν πτυχίο σε αυτούς τους κλάδους.

Κατά συνέπεια, υπάρχει έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο παρεμποδίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Και αυτό θα το πετύχουμε όλοι οι φορείς μαζί, αρχίζοντας από τα σχολεία μας. Θα πρέπει, στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού, να καθοδηγούμε περισσότερους μαθητές προς την κατεύθυνση του ICT . Θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το μάθημα της πληροφορικής στα σχολεία. Μετά λύπης έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να μειώσει τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής.

Αν αυτό αληθεύει, κάνω έκκληση στον φίλο Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Δεν είναι δυνατόν όλη η Ευρώπη να καταρτίζει σχέδια δράσης για να γίνει ψηφιακή και εμείς να κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
     
Κυρίες και κύριοι,

Ο κύριος όρος εντολής μου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως Ψηφιακός Πρωταθλητής, είναι να δώσω περαιτέρω ώθηση στην υλοποίηση του βασικού στόχου της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής “ t o get everybody digital ”.

Καλώ λοιπόν εσάς, τις γυναίκες, να συμμετέχετε ενεργά στις πρωτοβουλίες μας, και θα ήθελα να αναφέρω δύο από αυτές:

1.      Τον Διαγωνισμό Καινοτομίας, τον οποίο διοργανώνουμε κάθε χρόνο μαζί με διάφορους συνεργάτες. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό δίνει την ευκαιρία στους διαγωνιζόμενους να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Οι νικητές του διαγωνισμού εξασφαλίζουν υποτροφίες στα Πανεπιστήμιά μας και χρηματικά βραβεία.  

2.      Την Εθνική Συμμαχία για Ψηφιακές Θέσεις Εργασίας. Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν πέραν των 40 φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, αναπτύσσουμε Σχέδιο Δράσης με στόχο να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα στον αριθμό των ατόμων με επαγγελματικές ψηφιακές δεξιότητες και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την απόκτηση ηλεκτρονικών δεξιοτήτων από το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό. Οι δράσεις χωρίζονται σε τρεις ενότητες: Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Ευαισθητοποίηση.

Κλείνοντας, εύχομαι η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει αφετηρία για στενότερη μεταξύ μας συνεργασία και θ α ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας και να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία αυτή.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ