Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο.

1.8.13

Εξαιρετικά αδύναμα είναι τα επίπεδα ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας παρά την αύξηση κεφαλαίου!

Αμετάβλητη στο CCC ανακοίνωσε πως διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. 
Aρνητικό το outlook. Παράλληλα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη και τη
βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Εθνικής, στο C.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, στην ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε, οι αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας παραμένουν αμετάβλητες, καθώς, όπως εκτιμά η S&P, η στήριξη προς την ΕΤΕ θα συνεχιστεί. 
"Εκτιμούμε πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσουν να παράσχουν κεφάλαια και ρευστότητα προς την Εθνική Τράπεζα", σημειώνει χαρακτηριστικά η S&P.
"Η διατήρηση των αξιολογήσεων της Εθνικής Τράπεζας είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και της ευρύτερης αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος", υποστηρίζει ο οίκος.
Και εξηγεί: Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης των αξιολογήσεων της ΕΤΕ, στην περίπτωση που ο οίκος κρίνει πως η εξωτερική στήριξη δεν είναι επαρκής για τη διατήρηση της ρευστότητας και φερεγγυότητας της τράπεζας, ιδίως αν υπάρχουν ανησυχίες περί χρεοκοπίας τηςτράπεζας.
"Τα κεφάλαια και η κερδοφορία της ΕΤΕ παραμένουν ακόμη πολύ αδύναμα, ακόμη και μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 9,8 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο", προειδοποιεί ο οίκος. 
Και υποστηρίζει: Εξαιρετικά αδύναμα όμως είναι και τα επίπεδα ρευστότητας της Εθνικής. Ειδικότερα, η S&P προβλέπει πως η τράπεζα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τις σημαντικές της ανάγκες σε ρευστότητα, εντός των επόμενων 24 μηνών, χωρίς να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τηχρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της έκθεσής της η S&P, η επιχειρηματική θέση της Εθνικής παραμένει ικανοποιητική, δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που απειλούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
"Σημαντικό είναι το μερίδιο αγοράς της τράπεζας στην Ελλάδα, κυρίως σε ότι αφορά στους κλάδους του retail και commercial banking, ενώ η ΕΤΕ επωφελείται ταυτόχρονα και από την ισχυρή διεθνή παρουσία της", προσθέτει ο οίκος και καταλήγει: Η σταθερότητα των εσόδων και η επιχειρηματική θέση της Εθνικής είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη στον κίνδυνο τυχόν επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας και των συνθηκών που επικρατούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ