www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

31.7.13

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου κ. Ελένης Χρυσοστόμου Εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου αλλά…



31 Ιουλίου 2013
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου κ. Ελένης Χρυσοστόμου

Εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου αλλά…


Επιτέλους ήρθε η πολυπόθητη εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου. Όλοι καλώς βλέπουν τη θετική πλευρά και εκφράζουν ικανοποίηση αλλά... υπάρχουν κάποιες άβολες αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν.

Η εξυγίανση αντί να γίνει σε 4 βδομάδες όπως είχε εξαγγελθεί, έγινε σε 4 μήνες, αφήνοντας πίσω της σωρό νέα προβλήματα στην πραγματική  οικονομία αλλά και μια μισοκαταστρεμμένη Τράπεζα Κύπρου. Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε τέτοια αιμορραγία, που τελικά χρειάστηκε να παρθούν επιπλέον μέτρα και να γίνει το κούρεμα των καταθέσεων πιο βαθύ για να στηριχθεί η τράπεζα, αφήνοντας επιπρόσθετα κάποιες εκατοντάδες άνεργους και άλλες τόσες επιχειρήσεις κλειστές.

Πού αποσκοπούσε και ποιός ευθύνεται γι’ αυτήν την καθυστέρηση;

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναμένουμε επίσης απαντήσεις στο θέμα των εξαιρέσεων. Πόσοι πήραν εξαιρέσεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα; Η Βουλή πρέπει άμεσα να συνεδριάσει και να απαιτήσει να μάθει, ονομαστικά πλέον, ποιοί εξαιρέθηκαν από αυτό το καταστροφικό κούρεμα του 47.5%.  Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δεν υπάρχουν ούτε ιερές αγελάδες αλλά ούτε προνομιούχοι. Σε ποιούς έδωσε εξαίρεση ο Διοικητής και γιατί; Δεν μιλούμε για τα θύματα της ΗΛΙΟΣ ούτε του Μαρί κ.ο.κ. Μιλούμε για πληροφορίες που αφορούν μεγαλοκαταθέτες, ημικρατικούς οργανισμούς κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψη τους όρους του Eurogroup, το οποίο ζήτησε κεφαλαιουχική επάρκεια μόνο 9%, μας κάνει να διερωτόμαστε γιατί η Κεντρική Τράπεζα δέχτηκε να γίνει η συμφωνία στο 12%, παραβιάζοντας έτσι τους όρους αυτούς. Επιπρόσθετα η μακριά διάρκεια της αποδέσμευσης κεφαλαίων (2 χρόνια), θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία, αφού η ρευστότητα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ναι μεν θέλουμε μια ισχυρή Τράπεζα Κύπρου, αλλά επίσης η χώρα χρειάζεται και μια ισχυρή οικονομία. Η έλλειψη ρευστότητας καθιστά την επανεκκίνηση της οικονομίας αδύνατη και φυσικά για ακόμα μια φορά πλήττονται οι μικρομεσαίοι. Η ίδια η Τράπεζα δεν έχει μέλλον αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, τομέας στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να συμπεριφέρεται απέναντι στην Κύπρο με δίκαιο τρόπο (π.χ. όπως την Ισπανία). 

Όσον αφορά το όψιμο ενδιαφέρον των κομμάτων για την τροποποίηση του νόμου περί εξυγίανσης, η Βουλή μπορεί να πει «mea culpa», οι Οικολόγοι όμως όχι. Εμείς δεν ψηφίσαμε το νόμο περί εξυγίανσης. Επιπρόσθετα  υπενθυμίζουμε ότι από τις 28 Μαρτίου 2013, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατάθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή με την οποία εισηγείται να οριστεί ως  αρχή εξυγίανσης ο Υπουργός Οικονομικών. Αυτή η πρόταση νόμου εξακολουθεί να βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ








ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ