Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο.

29.1.13

Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,9%, λόγω των μέτρων, αναμένει το ΚΟΕ  

Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,9%, λόγω των μέτρων, αναμένει το ΚΟΕ


29 Ιανουαρίου. 2013

Συρρίκνωση κατά 2,4% το 2012 και κατά 3,9% το 2013 προβλέπει για την κυπριακή οικονομία το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, λόγω των επιπτώσεων που θα επιφέρουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ταυτόχρονα, το ΚΟΕ προειδοποιεί ότι «η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από αν και πότε θα συμφωνηθεί επισήμως το Μνημόνιο και, ιδιαίτερα, η αβεβαιότητα που αφορά στο χρηματοπιστωτικό τομέα και, κατά συνέπεια, στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δυνατόν να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2013».

Επιπλέον, εκφράζει την άποψη ότι «επείγει να δοθεί μήνυμα ετοιμότητας στις τοπικές και διεθνείς αγορές για λήψη μέτρων και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα διορθώσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και θα μειώσουν την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα».

Τέτοιο μήνυμα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, «δεν στέλλουν, για παράδειγμα, η άρνηση να μελετηθεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων προσποιούμενοι ότι οι ‘φόροι’ που πληρώνουν οι καταναλωτές των προϊόντων των ημικρατικών επιχειρήσεων είναι `κέρδη’».

«Ούτε παρόμοια μηνύματα στέλλει η ολιγωρία (αν όχι απροθυμία) να εισαχθεί ένα ορθολογικό σύστημα φορολογίας ακίνητης περιουσίας, όταν από στοιχειώδη οικονομικά προκύπτει ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι ο λιγότερο ζημιογόνος οικονομικά (και συχνά ο περισσότερο δίκαιος κοινωνικά) τρόπος μεταφοράς χρημάτων από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα», προσθέτει.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό για το 2013 με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το ΚΟΕ αναμένει να διαμορφωθεί στο 2,4%, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει κίνδυνος αυτή η πρόβλεψη να είναι υπερεκτιμημένη, λόγω του ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων που αναμένεται να οδηγήσουν σε μειωμένη εγχώρια ζήτηση, και λόγω άμβλυνσης των ανοδικών τάσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης».

Εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, η οικονομία το 2013 προβλέπεται, σύμφωνα με το ΚΟΕ, ότι θα παρουσίαζε σχετικά μικρή συρρίκνωση, της τάξης του 0,9%.
Ωστόσο, το ΚΟΕ προειδοποιεί ότι «δεν θα ήταν σοφό να αγνοήσει κανείς ότι μια τέτοια πρόβλεψη περιέχει σημαντικό κίνδυνο υποεκτίμησης της αναμενόμενης συρρίκνωσης της οικονομίας, επειδή το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αναπόφευκτα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση και στην επενδυτική δραστηριότητα».

Επιπλέον, αναφέρει ότι προβλέψεις που βασίζονται μόνο σε ιστορικές συσχετίσεις οικονομικών μεταβλητών αγνοούν το κίνδυνο υποεκτίμησης των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και λόγω περαιτέρω απώλειας της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και καταναλωτών από την παρατεταμένη αβεβαιότητα για την ημερομηνία εφαρμογής και το περιεχόμενο του Μνημονίου, επιδείνωση των εγχώριων πιστωτικών συνθηκών λόγω των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και χειροτέρευση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ειδικότερα, των οικονομιών εμπορικών εταίρων της Κύπρου, όπως είναι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, «συνδυάζοντας οικονομετρική ανάλυση των ιστορικών δεδομένων με ένα δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή (fiscal multiplier) που ενσωματώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα που αναμένονται από την εφαρμογή του Μνημονίου, προβλέπεται ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της τάξης του -2,4% και -3,9% το 2012 και 2013, αντίστοιχα».
ΚΥΠΕ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ