www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

13.11.12

Προώθηση του «two-pack» και επισκόπηση της προόδου για περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν σήμερα τον τρόπο προώθησης ενός αριθμού ανοικτών θεμάτων οικονομικής και χρηματοπιστωτικής φύσεως, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμη των δύο νομοθετικών πράξεων («two pack») και στον  Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Το Συμβούλιο ECOFIN, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες την Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, ενημερώθηκε επίσης για τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τους Αναθεωρημένους Κανόνες για Κεφαλαιακή Επάρκεια.

Κατά τη συνεδρία του  Συμβουλίου ECOFIN, η Κυπριακή Προεδρία ενημέρωσε τους Υπουργούς για την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με τη δέσμη των δύο νομοθετικών πράξεων - «two-pack» - και εξασφάλισε διαπραγματευτική εντολή για τους τρέχοντες τριλόγους μεταξύ του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Two-Pack»: Προχωρώντας μπροστά

Ο σκοπός του «two-pack» είναι η ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας («six-pack»), κυρίως μέσω της ενίσχυσης της μακροοικονομικής εποπτείας για κράτη μέλη που βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης ή για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές προκλήσεις. Υπάρχουν επίσης πρόνοιες που ζητούν από τα κράτη μέλη την κατάθεση των προσχεδίων των προϋπολογισμών τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο παρόν στάδιο το «two-pack» συζητείται στα πλαίσια τριλόγων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 «Σήμερα καταλήξαμε σε συμφωνία για μια επικαιροποιημένη  διαπραγματευτική εντολή στα πλαίσια του «two-pack».
«Ελπίζουμε ότι η ευελιξία που επέδειξε το Συμβούλιο θα βοηθήσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος του έτους, όπως έχει συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και προεδρεύων του ECOFIN, κ. Βάσος Σιαρλή.

Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός: Περισσότερο Φως

Η Προεδρία ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με τις προτάσεις για τη δημιουργία Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι υπουργοί έδωσαν κατευθύνσεις σε σχέση με κάποια εκκρεμή ζητήματα, έτσι ώστε η προσωρινή ειδική Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί για να ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία, να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, ο οποίος θα λειτουργεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την πρόληψη των τραπεζικών κινδύνων και της διασυνοριακής μετάδοσής τους. Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς ένα πλήρως ενοποιημένο χρηματοπιστωτικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα συστατικά όπως ένα ενιαίο βιβλίο κανονισμών, κοινή προστασία καταθέσεων και ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών. Για το θέμα αυτό, έχει συσταθεί προσωρινή ειδική Ομάδα Εργασίας, προκειμένου να εξεταστούν οι σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Σήμερα είχαμε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τα σημαντικά ανοικτά ζητήματα, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού. Είναι πολύ σημαντικό όπως επιταχύνουμε την εργασία μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σεβαστούμε τα χρονικά όρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Κύπριος υπουργός.

Αναθεωρημένοι Κανόνες για Κεφαλαιακή Επάρκεια: υφιστάμενη κατάσταση 

Η Προεδρία ενημέρωσε τους Υπουργούς για την υφιστάμενη κατάσταση, αναφορικά με τους Αναθεωρημένους Κανόνες Κεφαλαιακής Επάρκειας, οι οποίοι αναθεωρούν τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών.
Το νομοθετικό πακέτο περιλαμβάνει δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία Οδηγία και ένα Κανονισμό, και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενσωμάτωση των συμφωνιών της Επιτροπής της Βασιλείας σε σχέση με κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές επικυρώθηκαν από τους ηγέτες των «G20» και επιβεβαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 «Οι Αναθεωρημένοι Κανόνες για Κεφαλαιακή Επάρκεια αποτελούν σημαντικό συστατικό του ενιαίου βιβλίου κανονισμών της ΕΕ και είναι σημαντικό όπως υιοθετηθεί πριν ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός τεθεί σε λειτουργία. Το θέμα αυτό αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία», κατέληξε ο κ. Σιαρλή.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ