www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

13.3.12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Νέα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Οίκο “Moody΄s”
13/03/2012





Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Μετά την ανακοίνωση του Οίκου Moody’s στις 4 Νοεμβρίου 2011, για τοποθέτηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση, ο εν λόγω Οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε σήμερα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΚΔ κατά μία βαθμίδα (από Baa3 σε Ba1 για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση και από Prime-3 σε Not-Prime για τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση). Ταυτόχρονα, η προοπτική αξιολόγησης της ΚΔ τίθεται σε αρνητικό ορίζοντα.

Ο Οίκος αιτιολογεί την απόφασή του, μεταξύ άλλων, με δύο βασικές παραμέτρους:

1. Τον αυξημένο κίνδυνο για την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποχρεωθεί να προσφέρει στήριξη προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, λόγω των ζημιών του τελευταίου από τις επενδύσεις σε ελληνικό χρέος και την έκθεση του στην ελληνική οικονομία, και
2. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, η πιθανότητα ότι η εύθραυστη εμπιστοσύνη της αγοράς για την Κύπρο, η οποία οδήγησε και στον αποκλεισμό της ΚΔ από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, θα συνεχίσει να επικρατεί, με αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω αναταράξεων στη χρηματοδότηση της Κυβέρνησης και των εγχώριων τραπεζών.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι ο Οίκος Moody’s αναγνωρίζει τη σημασία των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, τα οποία περιλαμβάνουν και μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι αρχικά ανέμενε, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, ο Οίκος σημειώνει τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές που διαφαίνονται από την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ΚΔ. Οι λόγοι αυτοί, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συγκράτησαν την υποβάθμιση στη μία βαθμίδα μόνο.

Το Υπουργείο Οικονομικών είναι της άποψης ότι οι πιο πάνω αρνητικοί παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη στην αξιολόγηση, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από την επιχειρηματολογία του Οίκου στην τελευταία του υποβάθμιση στις 4 Νοεμβρίου 2011, και δεν δικαιολογούν την τωρινή υποβάθμιση.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, τόσο λόγω των αρνητικών εξελίξεων από την κρίση χρέους στην ΕΕ ,όσο και από την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ειδικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών και στη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ