www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

29.11.11

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2011
Ο Χαλκός Αντιμικροβιακός Σύμμαχος της Δημόσιας Υγείας

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας στις δύο σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκειο) στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων







«Ο αντιμικροβιακός χαλκός συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ερευνητών καθώς η χρήση αυτού και των κραμάτων του για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η αξιοποίηση των ιδιοτήτων του αντιμικροβιακού χαλκού σε πολυαγγιζόμενες επιφάνειες χώρων μαζικών πληθυσμιακών συγκεντρώσεων, όπως σχολεία, ξενοδοχεία, Μετρό κ.λπ. έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Ο περιορισμός της μετάδοσης των μικροβίων και των ιών στους χώρους αυτούς, με τη σύγχρονη εφαρμογή των βασικών μεθόδων πρόληψης λοιμώξεων (υγιεινή των χεριών, κ.λπ) αποτελεί τον καλύτερο αντιμικροβιακό σύμμαχο της Δημόσιας Υγείας.»



Αυτό είναι το συμπέρασμα της εισήγησης της επιστημονικής συνεργάτιδας του ΕΙΑΧ κας Κατερίνας Καραγεώργου, από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, στις δύο σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης του Αρσακείου, που διεξήχθη στο Μικροβιολογικό εργαστήριο Αρεταίειου Νοσοκομείου Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων (10-11/11/2011 Αίγλη Ζαππείου από την Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων).



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, απεδείχθη ότι υπάρχει σαφής μείωση του ποσού των μικροβιακών φορτίων σε όλες τις επιφάνειες που αντικαταστάθηκε η τοποθετήθηκε αντιμικροβιακός χαλκός. Ο αριθμός των μικροβίων που απομονώθηκε στις αντίστοιχες επιφάνειες πριν την επιχάλκωση ήταν πολλαπλάσιος των μικροβίων που απομονώθηκαν μετά την επιχάλκωση. Η αντιστοιχία των χρόνων είχε ως αποτέλεσμα την διαπίστωση της μείωσης των αποικιών του αριθμού των μικροβίων(CFU/ml) σε φθίνουσα πορεία ανάλογα με το χρόνο μετά την επιχάλκωση. Η μικροβιοκτόνος δράση των κραμάτων του αντιμικροβιακού χαλκού και τα αποτελέσματα της έρευνας, συγκρίνονται με την χρήση του στις Νοσοκομειακές Μονάδες.



Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν κράματα αντιμικροβιακού χαλκού (Cu63%-Zn37%) για την αντικατάσταση και κάλυψη συγκεκριμένων επιφανειών, όπως χειρολαβές θυρών, κιγκλιδωμάτων και επιφάνειες ώθησης, σε δύο σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης του Αρσακείου Εκάλης και Ψυχικού αντίστοιχα. Η καταγραφή της μικροβιακής χλωρίδας και του ιϊκού φορτίου έγινε σε δύο φάσεις. Πριν την επιχάλκωση και μετά από αυτήν. Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις επιφάνειες, καλλιεργήθηκαν σε κατάλληλα-εκλεκτικά θρεπτικά υλικά, για την ανάπτυξη μικροβίων και με μοριακές τεχνικές για την απομόνωση ιών.



Με τα πρόσφατα αυτά αποτελέσματα, τα οποία συμβάλλουν στη πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που ήδη υπάρχουν, η εγκατάσταση του αντιμικροβιακού χαλκού γίνεται σε όλο και περισσότερες επιφάνειες παγκοσμίως.



Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες είναι η εγκατάσταση κάγκελων κρεβατιών από αντιμικροβιακό χαλκό, καθώς και χάλκινες βάσεις για ορούς, χάλκινα πόμολα και κουπαστές στο νοσοκομείο «Αττικόν», Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ελλάδας, Πειραϊκό νοσοκομείο Πειραιά, και στις δύο σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης του Αρσακείου ως ένα συμπληρωματικό αποτελεσματικό μέσο, για το σταμάτημα της εξάπλωσης των επικίνδυνων βακτηριδίων στα σχολεία.



Σημείωση προς συντάκτη

Η χρήση του σήματος αντιμικροβιακού χαλκού Cu+ από μια εταιρεία, σημαίνει ότι ένα κέντρο χαλκού, εξουσιοδοτημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Χαλκού, έχει χορηγήσει την άδεια να το πράξει με βάση την τήρηση των αυστηρών κανόνων χρήσης. Οι κανόνες αυτοί καθοδηγούν ως προς την ορθή προώθηση της τεχνολογίας τους, η οποία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες έρευνες, τις ρυθμιστικές ή νομικές απαιτήσεις.

Η ποιο πρόσφατη έρευνα της αποδοτικότητας του χαλκού έναντι της επέκτασης μυκήτων σε περιβάλλοντα κλιματισμού, παρουσιάστηκε στο επιστημονικό άρθρο της εφαρμοσμένης μικροβιολογίας: «Potential for Preventing Spread of Fungi in Air-Conditioning Systems Constructed Using Copper Instead of Aluminium» L Weaver, H T Michels, C W Keevil, Letters in Applied Microbiology: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943884.

Τα νέα προϊόντα θα έχουν το σήμα Cu+, επισημαίνοντας πως τα προϊόντα αυτά, είναι αποτελεσματικά στη συστηματική απολύμανση παθογόνων μικρόβιων, ακόμα και ενδιάμεσα από το καθάρισμα. Περιέχονται μέσα στη λίστα με τον κατάλογο των αντιμικροβιακών προϊόντων, στην ιστοσελίδα www.antimicrobialcopper.org .



-ΤΕΛΟΣ-

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ