www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

26.9.10

Εθνική Τράπεζα-Πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης

Ξεκινάει από αύριο Δευτέρα η χρονική περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την αγορά των νέων κοινών μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών, στο πλαίσιο του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας.



Σε επιστολή τους που απέστειλαν προς τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας ο πρόεδρος της τράπεζας Βασίλης Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης, αφού αναφέρονται αναλυτικά στους επιμέρους στόχους του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι "η Εθνική με πρωτοβουλίες σαν αυτές θα διευρύνει τα αποθέματα δυνάμεων που ήδη διαθέτει, έτσι ώστε για μια ακόμη φορά να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, αλλά και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

"Η υλοποίηση του προγράμματος τελεί υπό την αιγίδα διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, η παρουσία των οποίων αφενός εγγυάται την πλήρη κάλυψη του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης και αφετέρου αποτελεί διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο προς την τράπεζα, όσο και προς την ελληνική οικονομία", αναφέρει η ηγεσία της Εθνικής στην επιστολή προς τους μετόχους της τράπεζας.

Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας (Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου-Έκδοση Άτοκων Ομολογιών Μετατρέψιμων σε Μετοχές)



1. Τι είναι το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας;



Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με έκδοση νέων μετοχών, καθώς και έκδοση άτοκων μη διαπραγματεύσιμων ομολογιών που είναι μετατρέψιμες σε νέες μετοχές της Τράπεζας εντός επτά ημερών.



2. Ποιοι μπορούν να ασκήσουν το διπλό δικαίωμα προτίμησης για την αγορά των νέων κοινών μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών;



Όσοι είναι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την 20/09/2010.

Οι επενδυτές που θα αγοράσουν δικαιώματα προτίμησης για συμμετοχή (α) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και (β) στις ομολογίες που θα είναι μετατρέψιμες σε μετοχές εντός επτά ημερών, κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης αυτών των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 27/9/2010 έως 5/10/2010

Κάθε παλαιός μέτοχος εφόσον το επιθυμεί μπορεί να αγοράσει επιπλέον δικαιώματα.



3. Σε τι αναλογία διατίθενται οι μετοχές και οι μετατρέψιμες ομολογίες σε όσους ασκήσουν δικαίωμα προτίμησης;



Μία (1) νέα κοινή μετοχή για κάθε πέντε (5) παλαιές μετοχές (σε ακέραιο αριθμό).

Τρεις (3) μετατρέψιμες ομολογίες, για κάθε οκτώ (8) παλαιές μετοχές (σε ακέραιο αριθμό). Κάθε μετατρέψιμη ομολογία αντιστοιχεί σε μία νέα μετοχή.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα εκδοθούν κλάσματα νέων μετοχών.

Ενδεικτικό παράδειγμα: Κάτοχος 40 μετοχών ΕΤΕ, κατά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος, μπορεί να ασκήσει δικαίωμα προτίμησης για την απόκτηση 8 νέων μετοχών, καθώς και για την απόκτηση 15 μετατρέψιμων ομολογιών που αντιστοιχούν σε 15 νέες μετοχές. Συνολικά, ο κάτοχος των 40 μετοχών, εφόσον ασκήσει εμπρόθεσμα τα δύο δικαιώματα προτίμησης, θα αποκτήσει 23 νέες μετοχές.



4. Ποια είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών;



Η τιμή κάθε μετοχής από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και κάθε μετοχής που θα προκύψει από ομολογίες μετατρέψιμες εντός επτά (7) ημερών, είναι ίδια, δηλαδή 5,20 ευρώ και στις δύο περιπτώσεις.



5. Πού και πότε πραγματοποιείται η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης για την αγορά των νέων μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών;



Η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης γίνεται από 27/9/2010 έως 11/10/2010, σε όλα τα Καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως ενός εκ των εγγυητών κάλυψης της έκδοσης, είτε μέσω Χρηματιστηριακής Εταιρείας ή Τράπεζας του ενδιαφερόμενου επενδυτή, με καταβολή μετρητών ή με χρέωση λογαριασμού καταθέσεων.



6. Πώς θα γίνει η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές;



Η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές πραγματοποιείται χωρίς καμία χρέωση, με τη συμπλήρωση και υποβολή σχετικού εντύπου (αίτηση μετατροπής) ταυτόχρονα με την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης, από 27/9/2010 έως 11/10/2010, καθώς και κατά την περίοδο άσκησης του δικαιώματος μετατροπής, δηλαδή από 13/10/2010 έως 19/10/2010. Σημειώνεται ότι η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μετατροπής από το μέτοχο είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των ομολογιών του σε μετοχές και ότι χωρίς αυτήν οι μη μετατραπείσες μέχρι την 19/10/2010 και ώρα 17.00 μ.μ. ομολογίες θα επαναγοραστούν στην ίδια τιμή από την Τράπεζα. Η Τράπεζα έχει δικαίωμα επαναγοράς των μετατρέψιμων ομολογιών, το οποίο και προτίθεται να ασκήσει.



7. Υπάρχει δυνατότητα απόκτησης επιπλέον μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, πέραν όσων αναλογούν σε κάθε δικαίωμα προτίμησης;



Κατά την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης παρέχεται δυνατότητα προεγγραφής χωρίς όριο, κατά το χρονικό διάστημα από 27/9/2010 έως 11/10/2010 για την απόκτηση τυχόν αδιάθετων μετοχών/μετατρέψιμων ομολογιών στην ίδια τιμή διάθεσης, των 5,20 ευρώ ανά μετοχή.



8. Πότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών;



Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει την 19/10/2010 και των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τη μετατροπή των ομολογιών την 27/10/2010.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ