Αδ. Γεωργιάδης: Συνεχείς έλεγχοι στην αγορά για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας
Μήνυμα στους καταναλωτές ότι «δεν δικαιολογείται πανικός στα σούπερ μάρκετ και στις αγορές», απέστειλε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Η επάρκεια των τροφίμων στις αγορές μας, των βασικών αγαθών, είναι απολύτως εξασφαλισμένη για τους επόμενους μήνες. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, διενεργούν συνεχείς ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
«Μέχρι σήμερα η αγορά λειτουργεί ικανοποιητικά, κυρίως σε θέματα τα οποία έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη ζήτηση, όπως είναι τα απολυμαντικά, οι μάσκες κ.λπ. λόγω της παρούσης κρίσης. Είμαστε από πάνω. Η αγορά μας λειτουργεί ομαλά -μπορώ να το πω με υπερηφάνεια- εξαιρετικά ομαλότερα άλλων χωρών. Υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρώπη που έχουν βάλει δελτία, έχουν κάνει παρεμβάσεις στις αγορές πολύ πιο επιθετικές. Εμείς ακόμα λειτουργούμε ομαλά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός ανέφερε ότι είναι η ώρα «να υπάρξει μία ευρεία συμμαχία κυβέρνησης, επιχειρήσεων, πολιτών» γιατί «αυτήν την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί και η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη.
«Δεν είναι μία κρίση που θα στηριχτεί σε ένα κράτος- μπαμπούλα, που θα βάλει έναν αστυνομικό πίσω από την κάθε επιχείρηση, γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να το κάνει. Είναι μία κρίση που θα καταλάβουμε όλοι μας ότι αφορά όλους μας, τις οικογένειές μας, το μέλλον των παιδιών μας και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε και με τη δική μας ατομική υπεύθυνη συμπεριφορά», είπε ο υπουργός.
«Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση υγείας και, σε δεύτερο χρόνο, παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης μας προφανώς εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Κατά κάποιους ίσως να είναι η μεγαλύτερη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», είπε επίσης ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε ότι τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα είναι μετά από εισηγήσεις των ειδικών.
«Η Ελλάδα έχει κινηθεί ταχύτερα σε διάφορες αποφάσεις από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το κλείσιμο των σχολείων. Έχουμε κινηθεί ταχύτερα καίτοι το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας δεν έχει ξεφύγει, ούτε έχουμε μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως τα έως σήμερα κρούσματα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και έχουμε δυστυχώς τον πρώτο νεκρό συμπολίτη μας τις πρωινές ώρες σήμερα. Η γενική εικόνα της χώρας μας, όμως, παραμένει πάρα πολύ καλή», είπε ο κ. Γεωργιάδης που ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι υπάρχει καθημερινή συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας.
Ταυτόχρονα έστειλε και μήνυμα ότι αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται ως αγώνας 100 μέτρων. «Για την οικονομία μιλάω, δεν λέω για την υγεία -το τονίζω- που δεν είναι δική μου αρμοδιότητα και υπάρχουν ειδικότεροι εμού. Ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις, όμως, επειδή είναι άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει -και επειδή ξέρουμε από μαραθώνιο- έχει περισσότερο τον χαρακτήρα μαραθωνίου παρά τον χαρακτήρα αγώ
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις επιπτώσεις στην οικονομία, παίρνουμε αποφάσεις για να μπορούμε να αποσοβήσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα. Παραδείγματος χάριν κλείνουμε τα σχολεία και λαμβάνουμε μέριμνα για το πώς θα μπορούν οι γονείς να δουλεύουν είτε εξ αποστάσεως είτε εκ περιτροπής είτε με διευρυμένο ωράριο είτε με διαφορετικό ωράριο, έτσι ώστε να μένει πάντα ένας γονέας στο σπίτι και να είναι με τα παιδιά του. Φτιάχνουμε έκτακτα επιδόματα που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες για τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων που κλείνουμε μέσω των αποφάσεών μας, δηλαδή επιχειρήσεις που δεν κλείνει ο επιχειρηματίας την επιχείρησή του από μόνος του, αλλά τον υποχρεώνουμε εμείς να την κλείσει, λόγω αποφάσεων που λαμβάνουμε στους διάφορους χώρους της οικονομίας μας και στις διάφορες περιοχές της χώρας πάλι τη υποδείξει των ειδικών, που συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μας κατευθύνουν».