www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

27.2.19

Νέο συνυποσχετικό για φορολόγηση με 10% των εισαγόμενων από τη ναυτιλία μερισμάτων των φυσικών προσώπων

Νέο συνυποσχετικό για φορολόγηση με 10% των εισαγόμενων από τη ναυτιλία μερισμάτων των φυσικών προσώπων


Στην υπογραφή του νέου συνυποσχετικού που προβλέπει την καταβολή ενός σταθερού ποσοστού 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων και με το οποίο πλέον καθίσταται μόνιμο ως προς την καταβολή του, προχώρησε σήμερα το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ήδη οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου μέρους του ελληνόκτητου στόλου που εισάγουν μερίσματα στην Ελλάδα έχουν προσυπογράψει το νέο συνυποσχετικό.
Σημειώνεται ότι εκτός από την υπογραφή του νέου συνυποσχετικού, που κρινόταν απαραίτητο καθώς το προηγούμενο έληξε στο τέλος του 2018, ο φόρος της χωρητικότητας (tonnage tax) για τα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά, πλην όμως, όχι στο διπλάσιο ποσό του προβλεπομένου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και με βάση το ύψος των δηλωθέντων, από το νέο συνυποσχετικό- που η συμμετοχή των Ελλήνων εφοπλιστών αγγίζει το 95% με 96% -αλλά και τον φόρο τονάζ, στην ελληνική οικονομία αναμένεται να εισρεύσουν περισσότερα από 135 εκατ. ευρώ ετησίως.
Από αυτά τα 75 εκατομμύρια και πάνω αφορούν το νέο συνυποσχετικό και θα εισρέουν ετησίως στα δημόσια ταμεία.
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως το προηγούμενο συνυποσχετικό που έληξε, αφορούσε τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και όχι των φυσικών προσώπων.
«Η ελληνική ναυτιλία αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους τομείς της εθνικής οικονομίας, συνεισφέρει πάνω από 9% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) δια της καταβολής φόρου χωρητικότητας (tonnage tax) στα ελληνικά και στα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία, αλλά κυρίως δια της εισαγωγής ναυτιλιακού συναλλάγματος που διοχετεύεται πολύπλευρα στην οικονομία» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης χαιρετίζοντας την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στη διαδικασία της οικειοθελούς παροχής.
«Η σημερινή μέρα είναι μια προσπάθεια που κάναμε μαζί με την κυβέρνηση να μείνουμε οικειοθελώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθηθεί η εθνική οικονομία» -«Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για την συνεργασία που είχαμε μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕ η ελληνόκτητη ναυτιλία εκπροσωπεί άνω του 20% σε dwt της παγκόσμιας χωρητικότητας και αποτελεί το 51% του κοινοτικού στόλου.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 ανήλθε σε 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, επανερχόμενο σταδιακά αλλά με σταθερούς αυξητικούς ρυθμούς στα επίπεδα εισαγωγής συναλλάγματος πριν την επιβολή των capital controls.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ