Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή * Τέσσερις μειώσεις φόρων ενεργοποιεί η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες * Τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ οδηγούν σε εργασία - «Πάνω από 260.000 ωφελούμενοι» * Ανοίγει ο δρόμος για τα σιδηροδρομικά έργα ΣΚΑ - Οινόη και Μουριές - Προμαχώνας * Η Ιαπωνία προγραμματίζει τη διάθεση πετρελαίου από τα αποθέματά της * ΕΦΕΤ για Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Στο επίκεντρο η ασφάλεια των προϊόντων και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών * Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο - Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών - Στοιχεία για την Ελλάδα

2.10.18

Συμπληρωματικές οδηγίες για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών

Συμπληρωματικές οδηγίες για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών


Συμπληρωματικές οδηγίες για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών παρέχει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».
Συγκεκριμένα, με σχετική εγκύκλιο, δόθηκαν οδηγίες για τη διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 39, 40 και 41 παρ. 2 και 3 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017 αποτελεί το καθαρό εισόδημα από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας που δημιουργεί την υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ). Δεδομένου ότι, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μετά τη διενέργεια της διαδικασίας της ετήσιας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών, είναι πιθανόν να προκύψουν μεταβολές στο εισόδημα ή στον χρόνο ασφάλισης ή στην ασφαλιστέα ιδιότητα, απαιτείται τροποποίηση της αρχικής εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών, από την οποία μπορεί να προκύψει διαφορετικό από το αρχικό αποτέλεσμα (χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο).
Για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, στην υπουργική απόφαση διευκρινίζονται τα εξής:
Χρεωστικό υπόλοιπο στη νέα εκκαθάριση
Μετά τη διενέργεια της νέας εκκαθαριστικής διαδικασίας, προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο:

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ