www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

11.10.18

Ν. Βούτσης: Η έξοδος από τα μνημόνια δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη

Ν. Βούτσης: Η έξοδος από τα μνημόνια δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη


«Η τυπική έξοδος από τις βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις και επιτηρήσεις, δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη, έτσι ώστε να υπάρξει πολύ γρήγορα μια σωστή πορεία, στο επίπεδο της Οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συζήτηση που οργάνωσε νωρίτερα σήμερα, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), με στόχο την ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου.
«Σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνει η ανασύνταξη αυτή, γιατί άρχισε να λειτουργεί η προϋπόθεση του παράλληλου και άκρως σημαντικού θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και προσέθεσε.
«Έχουμε μπει πλέον σε μια συστηματική προσπάθεια προγραμματικής ανασυγκρότησης των κομμάτων, και προγραμματικής εμβάθυνσης πάνω στα νέα δεδομένα. Υπάρχει πλέον ένα ανοικτό πεδίο, όπου η σημασία του κοινωνικού διαλόγου και η σημασία του διαλόγου των κομμάτων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία».
Συνεχίζοντας ο κ. Βούτης ανέφερε, ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων την ερχόμενη Δευτέρα, θα τεθεί η ανάγκη μιας πιο στενής σχέσης με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος, «ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να διατυπώνονται εγκαίρως απόψεις, οι οποίες να λαμβάνονται υπόψη, όπως συμβαίνει και με την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής».
«Είναι πολύ θετικό, ότι με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης πριν από ενάμιση χρόνο στη Ρώμη και με τη συνεργασία των χωρών του Νότου, είχε διαμορφωθεί μια κοινωνική ατζέντα η οποία ετέθη στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ. Έτσι η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη και ενόψει ευρωεκλογών, έχει εμπλουτισθεί και με την κοινωνική διάσταση.
Έχουν γίνει βήματα, μπορούν να γίνουν περισσότερα και έχει διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο στο οποίο μπορούμε όλοι μαζί να πορευτούμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
«Οι κοινωνικοί φορείς και η ΟΚΕ, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μετάσχουν στην επεξεργασία ενός σχεδίου νόμου, πριν από την κατάθεσή του», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο κοινωνικός διάλογος υποβαθμίστηκε και αναφέρθηκε στα προβλήματα που εμφανίζει ο τρόπος διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου, και στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ώστε να είναι αποτελεσματικός και παραγωγικός.
«Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της κρίσης, που δεν ήταν μια κατάσταση ανάγκης μια κρίση ασφάλειας με την έννοια της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών, εφαρμόστηκαν προβλεπόμενοι από το Σύνταγμα θεσμοί, όπως είναι η έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που επικυρώνονται μετά από τη Βουλή και ο χαρακτηρισμός νομοσχεδίων ως κατεπειγόντων. Αυτό μετά το 2015 συνεχίστηκε και επιτάθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσε και δεν μπορεί να οργανωθεί ένας διάλογος που αφορά την κρίση καθεαυτή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
«Αναρωτιέμαι όμως», συνέχισε, «με ποιους όρους θα μπορούσε να διεξαχθεί ένας τέτοιος διάλογος και που θα είχε καταλήξει; Θα είχε καταλήξει σε διατυπώσεις οι οποίες θα ήταν γόνιμες, ή στην διατύπωση μιας εύκολης συμπαθητικής ρητορείας εχθρικής γι΄ αυτούς που σήκωναν το βάρος των διαπραγματεύσεων και θα έκαναν ακόμη πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές; Όσοι διετύπωναν με ευκολία δήθεν εναλλακτικές προτάσεις πριν από το 2015, έζησαν στο πετσί τους τι σημαίνει η διαφορά μεταξύ ευκολίας και δυσκολίας».
«Κοινωνικός διάλογος σημαίνει ότι η κοινωνία που εκπροσωπείται συντεχνιακά, συνδικαλιστικά αίρεται στο επίπεδο του γενικού συμφέροντος. Συμφωνούμε στον διάλογο για το μέλλον της χώρας στο επίπεδο των γενικοτήτων. Αλλά όταν επιχειρείται η εξειδίκευση το αυτονόητο καταρρέει.
Η συμβατικότητα και η παλαιότητα του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος, συμπαρασύρει και τον κοινωνικό διάλογο σε μια γενική τυπικότητα η οποία δεν βάζει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης
Υπέρ της συγκρότησης μιας πατριωτικής συμμαχίας, η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, των εργαζομένων και των εργοδοτών, τάχθηκε κατά την τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
«Πάνω απ' όλα είμαστε Έλληνες και όσο και αν διαφωνούμε, δεν μπορούμε να υποτιμούμε πως όταν δίνουμε τον πόλεμο της γενιάς μας από το 2010 και μετά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να διεξάγουμε παράλληλα και ταυτόχρονα έναν εμφύλιο πετροπόλεμο. Αν κάτι πάει στραβά, θύματα θα είμαστε όλοι και περισσότερο οι φτωχότεροι», είπε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε.
«Η πατρίδα μας έχει έλλειμμα κουλτούρας διαλόγου και εάν συγκριθεί με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια και εάν συγκρίνετε τα πολιτικά συστήματα και τους κοινωνικούς φορείς, θα βγάλετε συμπεράσματα που αφορούν και την οικονομία των χωρών αυτών».
Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηδάκης είπε, ότι η ΝΔ είναι υπέρ των συνεργασιών, όταν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον. «Συνεργασθήκαμε με τον παραδοσιακό μας αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, με την ΔΗΜΑΡ και ψηφίσαμε, χωρίς προϋποθέσεις το τρίτο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο, είπε ότι η θέση της ΝΔ είναι η υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου «που προϋποθέτει σταθερές δομές και επιστημονική στήριξη, έτσι ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να καταλήγουν συναινετικά σε λύση σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με διάθεση να λειαίνουν τις διαφορές τους».

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ