www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

16.6.17

Ναι στο γαλλικό σχέδιο

Ναι στο γαλλικό σχέδιο για σύνδεση χρέους-ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και κλείνει η β' αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά. Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Πρόκειται για σημαντικό βήμα - Συγχαρητήρια για την επίτευξη συμφωνίας στους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του
«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς "εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα". Είπε πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών,.
Ο Ολλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.
Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του.
Π. Μοσκοβισί: Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα
Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καπλητκική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε «απόψε η Ελλάδα μπορεί να δει το φως στο τέλος αυτού του μεγάλου τούνελ λιτότητας. Από απόψε, οι λέξεις κλειδιά είναι δουλειές, ανάπτυξη και επενδύσεις».
Κρ. Λαγκάρντ: Θα προτείνω στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο σχέδιο βοήθειας
Tην πρόθεσή της να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ την «καταρχήν» έγκριση ενός προγράμματος για την Ελλάδα που θα παρέχει στήριξη έως 2 δισεκ. δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Η Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πορεία ενίσχυσης της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η κα Λαγκάρντ είπε ότι είναι σε θέση να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου.
Ειδικότερα, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο σκέλος του ελληνικού προγράμματος που αφορά το πακέτο πολιτικής, αλλά όσον αφορά το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του προγράμματος χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια. Η κα Λαγκάρντ εξήγησε ότι η εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί ότι σήμερα έγινε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά χρειάζεται περισσότερη «σαφήνεια». Η ίδια πρόσθεσε, ότι όταν οι ευρωπαίοι εταίροι θα είναι σε θέση να αποσαφηνίσουν περαιτέρω τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε βαθμό που να ικανοποιούν το ΔΝΤ, τότε το Ταμείο θα προχωρήσει στην εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα.
"Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η λύση που δόθηκε σήμερα ήταν η καλύτερη δυνατή. Είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή που είχαμε", είπε η Κ. Λαγκάρντ εξηγώντας ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να είχαμε σήμερα την τελική αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος. Αναγνώρισε , ωστόσο, ότι η πρόοδος που έγινε αναφορικά με το χρέος είναι "μεγάλη".
Κατά την Κριστίν Λαγκάρντ, το σημαντικό είναι ότι η σημερινή συμφωνία επικεντρώνεται στην τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα τίμησε τις δεσμεύσεις της, προχωρώντας στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη φορολογία και το συνταξιοδοτικό.
Τέλος, η Διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ταμείο θα προβεί σε δύο αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analyses). H μία μετά τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup και η δεύτερη με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Κλάους Ρέγκλινγκ : Ακρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος
Ακρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας πως οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα τηρήθηκαν
Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις 8 Ιουλίου για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή των εθνικών καθυστερούμενων, ανέφερε.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη, υπήρξε «Ομοφωνία στο Eurogroup για Ελλάδα».

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ