www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

13.3.15

Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ



ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ –
Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015, η ανοικτή συζήτηση με θέμα «H κρίση στην Ευρωζώνη, η Κύπρος και η Ελλάδα: Λιτότητα, μεταρρυθμίσεις και η πολυπόθητη ανάπτυξη». Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν οι Σταύρος Ζένιος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Senior Fellow  του The Wharton School (ΗΠΑ), Σταύρος Τομπάζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Κύπρου και Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Έλληνας,  Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στην τοποθέτησή του ο Καθηγητής Σταύρος Ζένιος προέβη σε μια οικονομική ανάγνωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της πολιτικής του. Επικεντρώθηκε στα λάθη της ευρωζώνης, στα λάθη της Ελλάδας και της Κύπρου, και στις διαφορές Ελλάδας – Κύπρου τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μιμούμαστε τη ρητορική της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Ζένιος επεσήμανε ότι ενώ η Κύπρος και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχουν τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, πολλά προβλήματα οφείλονται σε προβληματικό σχεδιασμό της Ευρωζώνης. Όσον αφορά την πολιτική στάση της κυβέρνησης σημείωσε ότι η ρητορική ενάντια στην υπέρμετρη λιτότητα είναι ορθή και ότι χρειάζεται να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στις προσπάθειές του για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Χρειάζεται, όμως, παράλληλα να συμπαραταχθούμε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που ζητούν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Για την Κύπρο, τόνισε ότι πρέπει να  παραμείνουμε σταθεροί στη δική μας μεταρρυθμιστική πορεία διόρθωσης αδυναμιών.
Αναφερόμενος στην κρίση της Ευρωζώνης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Τομπάζος την χαρακτήρισε ως κρίση συνοχής. Η κρίση στις χώρες του Νότου, ανέφερε, εδράζεται στην αύξηση της συναλλαγματικής αξίας του ευρώ λόγω των πλεονασμάτων των χωρών του Βορρά και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Αναφερόμενος στην κρίση στην Ελλάδα εστίασε στην αποτυχία του προγράμματος λιτότητας και στο τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που επωμίστηκαν μερικά μόνο στρώματα του πληθυσμού. Υποστήριξε ότι η λιτότητα ασκεί σημαντική πίεση στους εργαζόμενους  βυθίζοντας τη χώρα σε μια κοινωνική βαρβαρότητα, ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί την απομείωση του ελληνικού χρέους, και ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί ζήτημα διαπραγμάτευσης του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων πολέμου. Ο σωστός προσανατολισμός, κατέληξε, είναι να αυξηθεί η ιδιωτική και δημόσια ζήτηση, καθώς η ποσοτική χαλάρωση από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για τον πολιτικό προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταδικάζονται οι χειρισμοί της.
Η τοποθέτηση του Καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα επικεντρώθηκε στα ερωτήματα του πώς προέκυψε η κρίση και πώς την διαχειριστήκαμε, με έμφαση στην ελληνική κρίση. Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι τόσο ενδογενές, θέση που υποστηρίζει η Γερμανία, όσο και λόγο της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, καθώς δεν νοείται ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινές δημοσιονομικές πολιτικές και πολιτική ένωση, χωρίς δηλαδή κοινούς πολιτικούς θεσμούς. Για ιστορικούς λόγους οι χώρες του Νότου πάσχουν και υποφέρουν λόγω του φαύλου συστήματός τους, στην Ελλάδα καμία κυβέρνηση δεν είδε τις μεταρρυθμίσεις ως ιδιοκτησία της επεσήμανε, τονίζοντας παράλληλα την αναβλητικότητα και την αδυναμία ρήξης των κυβερνήσεων στην Ελλάδα διαχρονικά με το κομματικό κράτος. Εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εκτιμώντας κλιμάκωση της κρίσης τον Ιούνιο. Τόνισε δε τη δυσκολία εύρεσης κοινών τόπων συνεννόησης της Γερμανίας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το αμοιβαίο καλό. Αναφερόμενος στις φωνές που ακούγονται για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια πολιτική θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ