www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

17.9.14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ - OEB

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του «Φιλελεύθερου» (ημερ.14.9.14), αναφορικά με το μεγάλο ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος 50MW που πρόκειται να υλοποιηθεί στην επαρχία Λεμεσού με τη νέα τεχνολογία «Συγκεντρωτικής Ηλιακής Ακτινοβολίας» (CSP, Concentrated Solar Power), ο ΣΕΑΠΕΚ παραθέτει τα πιο κάτω:


  1. Γίνεται αναφορά ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αιτηθεί για ατομικό μέτρο ενίσχυσης με τιμή αγο. ,13745﷽﷽βατράς της κιλοβατώρας στα €0,1375. δια ﷽﷽﷽﷽﷽﷽Όπως ορδια ﷽﷽﷽﷽﷽﷽θά αναφέρει το άρθρο, το κόστος αποφυγής, δηλαδή το σημερινό κόστος παραγωγής της ΑΗΚ, κυμαίνεται στα €0,122. Η διαφορά αυτή στην τιμή θα πρέπει να καταβληθεί ως χορηγία στην εταιρεία και αυτό το κόστος σίγουρα θα το επωμισθούν οι φορολογούμενοι. Είναι άξιο απορίας γιατί η ΑΗΚ να δεσμευτεί να αγοράζει το ρεύμα για 20 συνεχή χρόνια ακριβότερα απ’ ότι μπορεί να το παράξει τώρα με συμβατικά καύσιμα και πολύ πιο ακριβά απ’ ότι μπορούν να το παράξουν τα Φ/Β. Στην περίπτωση δε που η ΑΗΚ καταφέρει να μειώσει το κόστος του καυσίμου της, λόγο ενδιάμεσης εισαγωγής φυσικού αερίου τα υψηλά έσοδα για το ηλιοθερμικό θα είναι εξασφαλισμένα, ενώ ο καταναλωτής θα είναι καταδικασμένος για 20 χρόνια να πληρώνει ακριβότερη τιμή. Πού βρίσκεται επομένως το όφελος για το καταναλωτή;

  1. Αναφέρεται ότι τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται 8 σεντ επιπλέον στήριξη για να διατηρηθούν στο δίκτυο. Λάθος, από το έτος 2015, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν θα λαμβάνουν οποιαδήποτε στήριξη και οι τιμές τους θα καθορίζονται από τις τρέχουσες τιμ ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρωθεικός διαγωνισμός για φωτοβολταές αγοράς ηλεκτρισμού στην φιλελευθεροποιημένη αγορά. Επίσης από το 2013 είναι σε εφαρμογή το σχέδιο εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων με την μέθοδο του συμψηφισμού, ευρέως γνωστή και ως Net-metering. Το εν λόγω σ ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρωθεικός διαγωνισμός για φωτοβολταχέδιο δεν προνοεί οποιαδήποτε μορφή στήριξης παρά μόνο σε ευάλωτους και ευπαθείς καταναλωτές που αποτελεί μορ ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρωθεικός διαγωνισμός για φωτοβολταφή κοινωνικής στήριξης και όχι στήριξη της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Επίσης στο μειοδοτικό διαγωνισμό για Φωτοβολταϊκά έργα από 1 εως 10 MWp έχουν κατακυρωθεί έργα με τιμές που κυμαίνονται από €0,0741 εώς €0,099 ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς η φωτοβολταϊκή τεχνολογία είναι οικονομικότερη λύση σε σχέση με την ηλιοθερμική.

  1. Βασική προϋπόθεση στην επιτυχία του προτεινόμενου έργου είναι η αποθήκευση της ενέργειας, ώστε να βοηθά στην ομαλή διοχέτευση της στο δίκτυο μεταφοράς. Σε ένα προηγούμενο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη χρησιμοποίηση του γραφίτη ως υλικού συσσώρευσης και αποθήκευσης της Ενέργειας. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ εξειδικευμένη και δαπανηρή και ελπίζεται ότι θα έχουν εξεταστεί όλοι οι παράγοντες. Η τεχνολογία αυτή ως και η «ηλιοθερμική συγκεντρωτική τεχνολογία» γενικά, δεν συγκαταλέγονται στις ώριμες τεχνολογίες των ΑΠΕ, όπως Φωτοβολταϊκή, Αιολική, Γεωθερμική, Βιομάζα. Επίσης είναι γνωστό ότι τα Ηλιοθερμικά έχουν πολύ υψηλότερο κεφαλαιουχικό κόστος ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ και υψηλό κόστος συντήρησης σε σύγκριση με τα Φ/Β.

  1. Συνήθως, ηλιοθερμικά πάρκα εγκαθίστανται σε έρημες και άγονες περιοχές και καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση γης. Στη Κύπρο το έργο προβλέπεται να αναγερθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό σε γεωργική γη συνολικής έκτασης 1.2εκ τμ. Διερωτόμαστε εάν η Περιβαλλοντική Αρχή έλαβε υπόψη τη δραματική αλλοίωση του τοπίου των 2 κρασοχωριών και άλλων επιπτώσεων στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία 300 πύργων ύψους 25 μέτρων ο κάθε ένας με 33,000 κάτοπτρα που θα τους περικλείουν.

Επιπλέον, είναι σημαντικό όπως καταγραφούν τα πιο κάτω:

Α. Η υλοποίηση του ηλιοθερμικού έργου ισχύος 50MW θα ανατρέψει το ρυθμό διείσδυσης άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ και θα αποβεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου διότι περίπου πέραν των 16,000 νοικοκυριών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μικρά Φ/Β συστήματα των 3kW. Ένα τέτοιο Φ/Β σύστημα, στο σχέδιο Net Metering, εξοικονομεί άμεσο όφελος πέραν των €1,000 ετησίως για κάθε νοικοκυριό, δηλ, επιφέρει άμεσο ετήσιο όφελος 16εκ. για τα κυπριακά νοικοκυριά έναντι €750,000 του ηλιοθερμικού πάρκου που αναγράφεται στο άρθρο.

Β. Η δυνατότητα διασπαρμένης παραγωγής που δίνουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πιθανής συσκότισης καθώς οι αυξομειώσεις στο δίκτυο δεν θα είναι τόσο δραματικές. Επίσης, με έξυπνο σχεδιασμό τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να παρέχουν και υποστήριξη στο δίκτυο. Αυτή την δυνατότητα χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα έξυπνα δίκτυα όπως αυτό της Βαυαρίας.

Γ. Η τιμή αγοράς ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά συστήματα είναι ικανή να συναγωνισθεί τις τιμές κόστους παραγωγής από συμβατικούς σταθμούς χωρίς περιορισμό και χωρίς την ανδει ﷽﷽﷽﷽﷽﷽την αναδιακυμοβολταάγκη ατομικών μέτρων ενίσχυσης που θα επιβαρύνουν τον Κύπριο φορολογούμενο.

Δ. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, έχει αποδειχθεί ότι ένα σχέδιο Net Metering των 5000 κατοικιών δημιουργεί συνθήκες απασχόλησης πέραν των 1000 ατόμων αξιοποιώντας την ανάπτυξη των Εταιρειών του Φ/Β κλάδου και άλλων Εταιρειών συναφών επαγγελμάτων, όπως ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, εταιρείες αλουμινίου, έμποροι οικοδομικών υλικών κ.α. Εάν το σχέδιο Net Metering προωθηθεί για 16000 κατοικίες, τότε το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο προσφέροντας εργασία σε περισσότερους ανέργους και οικονομικό όφελος σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών παρά ένα συγκεκριμένο μεμονωμένο έργο.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα πρέπει να αξιολογήσει σωστά όλα τα στοιχεία που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία του ηλιοθερμικού πάρκου. Ο Σύνδεσμος είναι στη διάθεση της. Εξάλλου, ο ΣΕΑΠΕΚ υποστηρίζει κάθε νέα τεχνολογία ΑΠΕ, η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντική μείωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεση σας.

Γιώργος Γεωργίου
Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ
Κιν.99366601

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ