www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

20.5.13

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην συνέντευξη Τύπου της EUROBANK για την εκδήλωση GO-INTERNATIONAL ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ (28-29 ΜΑΙΟΥ 2013)




Αθήνα, 20 Μαΐου 2013

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην  συνέντευξη Τύπου της EUROBANK
για την εκδήλωση GO-INTERNATIONAL ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ (28-29 ΜΑΙΟΥ 2013)



Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα, κατ’ αρχήν, να ευχαριστήσω θερμά την Διοίκηση της Eurobank για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να συμμετάσχω στην 4η κατά σειράν εκδήλωση του Προγράμματος Go International που θα πραγματοποιηθεί στην Μόσχα, στις 28 και 29 Μαΐου 2013.
Παράλληλα, θα ήθελα να συγχαρώ την Τράπεζα και τα στελέχη της για την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει εδώ και  τέσσερα χρόνια, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτυχημένη. Η συμμετοχή τόσων ελληνικών επιχειρήσεων αποδεικνύει την ανάγκη που ήρθε να καλύψει η πρωτοβουλία αυτή, την ορθή επιλογή του προσφερόμενου προϊόντος και την σωστή προετοιμασία .
Η επιτυχία οφείλεται, επίσης, στην εξαιρετική κινητοποίηση των επιχειρηματικών φορέων της χώρας μας αλλά και  στην αποδοτική συνεργασία της Τράπεζας με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ένα τέτοιο κοινό, ίσως μοιάζει σαν κοινοτυπία να αναφερθεί κανείς πάλι στην κρίση, στα αίτια και στον δρόμο εξόδου από αυτήν, αλλά επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της γνώσης και επειδή τελευταία ακούμε και εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων να επηρεάζονται λίγο από την τάση λαϊκισμού, που υπάρχει και στην πολιτική σκηνή, θα ήθελα να επαναλάβω ορισμένα στοιχεία που, κατά την γνώμη μου, είναι αυτονόητα.
Βεβαίως, η κρίση είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και είναι πολύ βαθιά, αποτελεί όμως και ευκαιρία για αναθεώρηση των συνθηκών που μας οδήγησαν σε αυτήν. Το ζητούμενο βέβαια είναι η αναμόρφωση του κράτους και της οικονομίας, σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις.
Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να συμβαδίσουμε με το κοινωνικό μοντέλο που χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες από άλλες περιοχές του πλανήτη. Και αυτό είναι διακύβευμα όχι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας ήταν η εσωτερική κατανάλωση εισαγόμενων, κατά βάση, προϊόντων που χρηματοδοτείτο σε μεγάλο βαθμό από το «φθηνό» χρήμα που εισέρεε στη χώρα μετά την είσοδο μας στην ΟΝΕ. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους: ένα συνεχώς επιβαρυνόμενο εμπορικό ισοζύγιο, καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας, και περιορισμός των εξαγωγών.
Είναι αυτονόητο ότι αυτή η προβληματική κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμη. Η αποκατάσταση της ανάπτυξης σήμερα προϋποθέτει και αναδιάρθρωση της οικονομίας. Στόχος μας πρέπει να είναι η μετατόπιση της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης, από την εσωτερική κατανάλωση στις εξαγωγές και στον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Αυτή είναι –επιτρέψτε μου τον παραλληλισμό-και η Μεγάλη Ιδέα της εποχής μας: η εξωστρεφής Ελλάδα.
Βεβαίως, οι αιτίες της κρίσης που βιώνει η χώρα  μας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικές. Υπάρχουν και αιτίες που οφείλονται σε γενικότερα διεθνή προβλήματα και σε ευρωπαϊκές θεσμικές αστοχίες.
Η νομισματική, αλλά και η οικονομική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιόρισε δραματικά τα εργαλεία της εθνικής πολιτικής, ενώ η έλλειψη αυτή δεν αντικαταστάθηκε με αντισταθμιστικούς μηχανισμούς σε κοινοτικό επίπεδο.
Σήμερα, υπάρχει ξεκάθαρη εντολή από τις τελευταίες εκλογές να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη και να γίνει ανασυγκρότηση της οικονομίας μας στα πλαίσια της Ευρωζώνης.
Η χώρα επέλεξε έναν δύσκολο δρόμο. Εκείνον που με θυσίες οδηγεί στην έξοδο και στην αποφυγή από την καταστροφή. Σε καμία περίπτωση δεν προσκολλήθηκε στις σειρήνες του λαϊκισμού και δεν αμφισβήτησε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Το αντίτιμο της πολιτικής είναι πράγματι βαρύ. Ιδιαίτερα στον χώρο της απασχόλησης. Αλλά ήδη τα πρώτα σημάδια αρχίζουν να καταγράφονται στην οικονομία.
Δεν θα εισέλθω σε μία παράθεση στοιχείων που δείχνουν την οικονομία να ανασυντάσσεται. Νομίζω οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής τάξης είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τα πρώτα σημάδια.
Μόνο απλώς να αναφέρω ότι, με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2010 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει το 80% της ανταγωνιστικότητας που απώλεσε στα προηγούμενα χρόνια.
Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν θεαματικά. Στην τριετία 2009-2012 αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ από 7,6% σε 14,3% και από 13,2 δισεκ. € το 2004 στα 27,6 δισεκ. € το 2012.
Είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να επιβραβεύεται και διεθνώς  για τις προσπάθειές της – και όχι μόνο στα λόγια. Η αναβάθμιση της συνολικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η συνακόλουθη εκείνη των τραπεζών, αποτελούν αναμφίβολα, παρά την χαμηλή βάση εκκίνησης, την αναγνώριση ότι ακολουθείται η ορθή πολιτική και αυτό θα έχει περαιτέρω θετική επίπτωση στον τομέα της εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης.
Αλλά όχι  μόνον. Το γεγονός ότι η χώρα μας ανακτά ραγδαία την χαμένη της αξιοπιστία θα έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα και για το εξωστρεφές κομμάτι της οικονομίας μας.
Είχα την τιμή να συνοδεύω τον Πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα. Είχα επισκεφθεί την Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο και είχα διαγνώσει από τότε τη μεγάλη επιθυμία της Κινεζικής ηγεσίας να συνεργασθεί στρατηγικά μαζί μας, και σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Βεβαίως, τότε, το Νοέμβριο υπήρχε ακόμα το ερωτηματικό της παραμονής μας στο ευρώ. Ένα ερωτηματικό, στο οποίο η στάση της Κινεζικής ηγεσίας ήταν σαφώς θετική, υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Τώρα όμως που δεν υπάρχει αυτό το ερωτηματικό, η επίσκεψη και οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού έδειξαν όχι πια μια γενική πολιτική βούληση συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μια συνεργασία με την Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένους στόχους και πολύ συγκεκριμένες οδηγίες της Κινεζικής ηγεσίας προς τις επιχειρήσεις τις κρατικές άλλα και προς τον ιδιωτικό τομέα για σύσφιξη των σχέσεων, για σύναψη οικονομικών συνεργασιών, για προώθηση του τουρισμού.
Αυτό λοιπόν είναι αποτέλεσμα της προόδου που έχει γίνει όσον αφορά στην αξιοπιστία της χώρας αλλά και όσον αφορά στην επιβεβαίωση της απόφασης του ελληνικού λαού και της ΕΕ για παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Νομίζω ότι οι προοπτικές για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα θετικές σήμερα. Η υψηλή ποιότητα και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων αναμένεται να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια με την ομαλοποίηση της λειτουργίας της  οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του τραπεζικού τομέα.
Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ την EUROBANK για την πρωτοβουλία αυτή που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, λέγοντας ότι πιστεύω ότι είναι πατριωτικό καθήκον όλων μας  η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της οικονομίας να περνάει, κατά κύριο λόγο, μέσα από την βελτίωση της εξωστρεφούς δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ