www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

10.4.13

Ευρω -κουκούλωμα της SIEMENS




·      Ν. Χουντής: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά: Τα ελληνικά ναυπηγεία μένουν κλειστά λόγω επιδοτήσεων και η Siemens την γλυτώνει με 13 εκατομμύρια ευρώ χορηγίες!»

·      Ερώτηση Ν. Χουντή στην Κομισιόν για τον «διακανονισμό» μεταξύ Siemens και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων


Ευρωπαϊκού μεγέθους – κουκούλωμα της Siemens με εξωδικαστικό συμβιβασμό - παρωδία μεταξύ της εταιρίας  Siemens και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποκαλύπτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε στον σκανδαλώδη και αδιαφανή διακανονισμό που ανακοινώθηκε στις 15/3/2013 μεταξύ της εταιρίας  Siemens και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕπ).

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα στην ανακοίνωση της Τράπεζας (15/3/2013) «η ΕΤΕπ και η εταιρία Siemens κατέληξαν σε διακανονισμό για «εικαζόμενες παραβιάσεις» της πολιτικής καταπολέμησης απάτης της ΕΤΕπ σε σχέση με έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα. Ο διακανονισμός έγινε έπειτα από έρευνα από την ΕΤΕπ και τον OLAF» και είχε ως αποτέλεσμα «Η εταιρία Siemens να συμφωνήσει να παρέχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους € 13,5 εκατομμύρια σε διάστημα πέντε ετών σε διεθνείς οργανισμούς, διακυβερνητικές οργανώσεις, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και επαγγελματίες ή ακαδημαϊκούς φορείς που υποστηρίζουν σχέδια ή άλλες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της χρηστής διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεσμεύτηκε να απέχει από την υποβολή προσφορών για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ … για 18 μήνες».

Ο Ν. Χουντής αφού αναφέρθηκε στον παραπάνω σκανδαλώδη και αδιαφανή διακανονισμό σχολίασε ότι «φαντάζει αστείο και βεβαίως δεν αποτελεί «ισχυρό χτύπημα στη διαφθορά» η «ποινή» 18μηνης αποχής από έργα της ΕΤΕπ και η υποχρέωση παροχής 13,5 εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ, σε σχέση με το μέγεθος της εταιρίας, τον αριθμό των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί παγκοσμίως αλλά και τα τεράστια ποσά που έχουν επιδικαστεί από δικαστήρια της Αμερικής για αποζημιώσεις».

Καταλήγοντας,  ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή «να δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με την έρευνα της ΕΤΕπ και του OLAF,για ποια ακριβώς έργα υπήρξαν παραβιάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διακανονισμό, τι είδους παραβιάσεις ήταν και ποιος το οικονομικός τους αντίκτυπος» και ζήτησε από την Κομισιόν να απαιτήσει την επιστροφή των δημόσιων πόρων που με δωροδοκίες και άλλες αθέμιτες πρακτικές απέσπασε η Siemens».  

Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι προκλητική η ανακοίνωση του «συμβιβασμού» μεταξύ ΕΤΕπ και Siemens που κουκουλώνει παρά τιμωρεί ένα γερμανικό κολοσσό παγκόσμιας διαφθοράς. Τη στιγμή που τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επιβάλλουν το ουσιαστικό κλείσιμο των ναυπηγιών Σκαραμαγκά κατηγορώντας τα για κρατικές ενισχύσεις, πετώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους, την ίδια στιγμή, με έναν απαράδεκτο συμβιβασμό, παραδίδουν άσπιλη την Siemens και προωθούν το κουκούλωμα άγνωστου αριθμού παρανομιών για έργα τεραστίου μεγέθους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά!! Το χειρότερο είναι η πλήρης αδιαφάνεια των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των υποτιθεμένων ερευνών τους».



10/4/2013                                                                       Το Γραφείο Τύπου                                                            


Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπάρχει στον ακόλουθο σύνδεσμο:


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ