www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

6.2.13

Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου 06/02/2013

Με αφορμή σημερινές αναφορές στον εγχώριο Τύπο σε σχέση με τα σενάρια μακροοικονομικών προβλέψεων που δόθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) στην εταιρεία Pimco για σκοπούς του ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου, όπως καθορίστηκε από το προκαταρκτικό Μνημόνιο Συναντίληψης, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Οι Ασκήσεις Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (stress tests) χρησιμοποιούνται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, τις ίδιες τις τράπεζες και τους ανεξάρτητους οίκους για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών και τη λήψη διορθωτικών προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διεξάγονται κάτω από αυστηρά κριτήρια και υποθέσεις, οι οποίες έχουν ελάχιστη πιθανότητα πραγματοποίησης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια και ευρωστία των τραπεζών ακόμα και κάτω από ακραίες οικονομικές συνθήκες.
Η Pimco βάσει των υποθέσεων του βασικού και του ακραίου μακροοικονομικού σεναρίου, το οποίο δόθηκε σε αυτήν από τη Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) και χρησιμοποιώντας τα μοντέλα της, κατέληξε στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (30/06/2012 - 30/06/2015).
2. Στο εν λόγω μακροοικονομικό σενάριο περιλαμβάνονταν οι προβλέψεις για τις τιμές των οικιστικών ακινήτων. Κατά τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης, η σωρευτική μείωση των οικιστικών ακινήτων – στη βάση υποθέσεων του βασικού σεναρίου – ανέρχεται σε 14,10% ενώ στη βάση του δυσμενούς σεναρίου η σωρευτική μείωση ανέρχεται σε 25,20%.
3. Στόχος του ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, των επενδυτών, των αναλυτών και γενικά των αγορών προς τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία θέτει τις βάσεις για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
4. Η ΚΤΚ διατηρεί τις δικές της απόψεις επί της μεθοδολογίας και των παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν από την Pimco, οι οποίες είχαν επανειλημμένα εκφραστεί τόσο στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής που επιβλέπει τη διεξαγωγή του διαγνωστικού ελέγχου όσο και στην ίδια την εταιρεία και τις οποίες έχει επίσημα καταγράψει σε επιστολές της προς την Pimco και τη Συντονιστική Επιτροπή και με τις οποίες συμφωνεί τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Υπηρεσία Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών.
5. Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία επέλεξε την εταιρεία PIMCO, αποτελείται από εκπροσώπους: - της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, - της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, - του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, - του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, - της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, - του Υπουργείου Οικονομικών, - της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και - της Υπηρεσίας Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ