www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

30.10.12

Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου 30/10/2012

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) επαναλαμβάνει ότι ο τρόπος υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για σκοπούς υπογραφής μνημονίου, καθορίζεται στη βάση της διεθνούς πρακτικής όπως έχει ζητήσει η ίδια η Τρόικα. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο μνημονίου στήριξης για την Κύπρο που έχει δημοσιευθεί και στον Τύπο γίνεται η ακόλουθη αναφορά:


«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απειλούν την κερδοφορία των τραπεζών και θα πρέπει να παρακολουθούνται δεόντως έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών. Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όσον αφορά την ταξινόμηση των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα για να περιλαμβάνει όλα τα δάνεια για τα οποία υπάρχει καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Οι δείκτες των διαθέσιμων χρονολογικών σειρών των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δημοσιεύονται. Η τροποποίηση αυτή πρέπει να εισαχθεί πριν την υπογραφή του μνημονίου».

Αναφορικά με σημερινή δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου η ΚΤΚ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η Κύπρος μέχρι σήμερα δεν εφάρμοζε την ίδια μεθοδολογία για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο κείμενο της δήλωσης του κ. Ν. Παπαδόπουλου για το μνημόνιο στήριξης των ισπανικών τραπεζών, ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αναφορά αλλαγής των κριτηρίων υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επειδή ήδη ισχύει αυτή η μεθοδολογία υπολογισμού (μη εξυπηρετούμενα για περίοδο πέραν των 90 ημερών), οπότε δεν το απαιτεί η Τρόικα.

Στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου (Άρθρο 4) του Νοεμβρίου 2011 γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και παρόμοιες αναφορές γίνονται και στις κατά καιρούς εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης. Στις δικές τους αναλύσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη βάση της μη καταβολής δόσης για περίοδο πέραν των 90 ημερών.

Τονίζεται και πάλιν ότι τα δάνεια που χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα δεν αυξάνουν κατά το ισόποσον το ποσόν ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επειδή για πολλά από αυτά τα δάνεια υπάρχουν ικανοποιητικές εξασφαλίσεις.

Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ θεωρεί ότι η διατήρηση αυστηρότερων κριτηρίων ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, όπως και η υιοθέτηση πιο αυστηρών διεθνών προτύπων για τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα ενισχύσει την αξιοπιστία των επενδυτών προς το τραπεζικό σύστημα του οποίου οι λογαριασμοί θα αποτυπώνουν καλύτερα την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Η ΚΤΚ επαναλαμβάνει ότι για το ακριβές ποσόν των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι κυπριακές Αρχές, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της Τρόικας, έχουν αναθέσει στις εταιρείες Pimco και Deloitte τη διεξαγωγή ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η ΚΤΚ διευκρινίζει για ακόμη μια φορά ότι ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και τη διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες του κάθε πιστωτικού ιδρύματος.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ