Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο 4ο Συνέδριο «Εισαγωγή στην Εργασία - Get the Job (ακολούθησε το όνειρό σου)», το οποίο, ειδικά την περίοδο αυτή, κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας.
Όπως γνωρίζετε, η παγκόσμια κρίση εξακολουθεί να επιβαρύνει τη μικρή κυπριακή οικονομία, επιτείνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας του τόπου μας. Η κατάσταση στην απασχόληση είναι δύσκολη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η ανεργία στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε στο 10,9% και το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών τον Ιούνιο ανήλθε στο 25,8% ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρώπης που ανήλθε στο 22,5%. Δυστυχώς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, η τρέχουσα οικονομική ύφεση έχει πλήξει πολύ περισσότερο τους νέους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώθηκε από την πρώτη στιγμή στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, μέσα από την προώθηση μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόληψη και περιορισμό των απολύσεων και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των νέων μας και των ανέργων γενικότερα, μέσω της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης, με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης και επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν προωθηθεί μέσω των διαφόρων Σχεδίων που έχουν εφαρμοστεί από το Υπουργείο μας, τα Τμήματά του και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), έχει μέχρι σήμερα διατεθεί κονδύλι ύψους €67,2 εκατ. και έχουν ενταχθεί στην εργασία 9.054 άνεργοι, 5.186 από τους οποίους είναι νέοι. Να σημειωθεί, επίσης, ότι πέραν των 25.000 ατόμων έχουν περάσει από προγράμματα κατάρτισης, στο πλαίσιο ανάλογων Σχεδίων. Επισημαίνω ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων που έχουν διατεθεί είναι συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ειδική αναφορά για κάποια από τα Σχέδια, αντιλαμβάνομαι, ότι θα γίνει στη συνέχεια από εκπρόσωπο της ΑνΑΔ. Από την πλευρά μου, θα περιορίσω την αναφορά μου στο έκτακτο Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την εργοδότηση των μακροχρόνια ανέργων και των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό €8 εκατ., το οποίο έχει προκηρυχθεί πρόσφατα και μέσω του οποίου στοχεύεται η ένταξη στην αγορά εργασίας πέραν των 1.000 νέων και μακροχρόνια ανέργων.
Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω την εισαγωγή της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και τη λειτουργία από φέτος των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσω των οποίων θα παρέχεται μεταλυκειακού επιπέδου εκπαίδευση σε τομείς που η αγορά εργασίας έχει ανάγκες.
Τέλος, αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην πύλη αναζήτησης εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το γνωστό EURES, μέσα από την οποία παρέχονται πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες, προς όφελος των εργαζομένων και των εργοδοτών, καθώς και σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να επωφεληθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναληφθεί μια έντονη προσπάθεια επαναξιολόγησης της κατάστασης της ανεργίας και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, καθώς το πρόβλημα της ανεργίας των νέων καθίσταται ολοένα και πιο πιεστικό, υπονομεύοντας την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των μελλοντικών γενεών. Το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην ΕΕ είναι υπερδιπλάσιο του συνολικού ποσοστού ανεργίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας «Νεολαία σε Κίνηση», υιοθέτησε την πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους Νέους», η οποία βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και αποσκοπεί στην προσαρμογή των γνώσεων και των δεξιοτήτων των νέων στις ανάγκες της οικονομίας, στη στήριξη της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, στην κινητικότητα των νέων εντός της αγοράς εργασίας και στη διευκόλυνση της ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας. Πρόσθετα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον περασμένο Ιούνιο, τα κράτη μέλη κλήθηκαν να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για τόνωση της απασχόλησης, με προτεραιότητα τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους.
Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα και σημασία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων, ως Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε θέσει ως μια από τις προτεραιότητές μας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους. Έχουμε στόχο να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πώς από τη θεωρία θα περάσουμε στην πράξη. Θα αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα επιτύχουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα προβληματιστούμε πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις θέσεις προς όφελος των νέων.
Η ανεργία των νέων δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο εσάς τους νέους. Αφορά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία. Μόνο με συνεργασία και συμπόρευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, θα μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό από τους άνεργους νέους μας στην αγορά εργασίας, κάτι που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αφού η οικονομία θα επωφεληθεί από τον ενθουσιασμό και τις καινοτόμες ιδέες, αλλά και θα έχει μεγάλη συμβολή στην ευημερία και στην ανάπτυξη.
Είναι καθήκον όλων μας να εφοδιάσουμε τους νέους μας με όλη την αναγκαία πληροφόρηση και να διασφαλίσουμε ότι δόθηκαν οι ευκαιρίες απόκτησης των κατάλληλων δεξιοτήτων για ένταξη στην αγορά εργασίας. Πρόσθετα, είναι καθήκον μας να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Η συνεχής επένδυση σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα οι υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, της νέας τεχνολογίας, της πληροφορίας και της επικοινωνίας, καθώς και η «πράσινη» οικονομία, αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αύξησης της απασχόλησης.
Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε όμως τον στόχο αυτό, απαιτείται στενότερη συνεργασία μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και της κατάρτισης από τη μια, και του κόσμου της εργασίας από την άλλη. Η συνεργασία αυτή μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της σύζευξης των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, να συμβάλει στην επιτυχή μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία και να επιτρέψει τη διά βίου μάθηση εντός του επαγγελματικού περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι το σημερινό Συνέδριο, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για όλους μας.
Κλείνοντας, απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τόσο για την πρωτοβουλία τους όσο και για την συμβολή τους στις προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε για αναζήτηση απαντήσεων στην πολύ μεγάλη αυτή πρόσκληση που έχουμε μπροστά μας. Συγχαίρω, επίσης, όλους εσάς τους συμμετέχοντες, που με την παρουσία σας εδώ έμπρακτα αποδεικνύετε το ενδιαφέρον για την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική σας πρόοδο, γνωρίσματα που αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της νεολαίας μας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού συνεδρίου, καθώς επίσης και επαγγελματική και προσωπική πρόοδο σε όλους σας.