www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

2.12.11

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2011

Ο Χαλκός Καταπολεμεί τις Μεταδοτικές Ασθένειες. Μην τις μεταφέρεις!

Το μήνυμα της κινηματογραφικής ταινίας Contagion




Τα τελευταία χρόνια, τα ΜΜΕ και οι φορείς υγείας σε όλο τον κόσμο εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τις προοπτικές εξάπλωσης πανδημιών, όπως για τη νόσο των πτηνών, τη νόσο των χοίρων και πολλούς άλλους μεταδοτικούς οργανισμούς. Η ταινία Contagion, που προβάλλεται στους κινηματογράφους στην Ελλάδα από τις 19 Νοεμβρίου 2011 σε σκηνοθεσία Steven Soderberg, παρουσιάζει ρεαλιστικά την εξάπλωση πανδημίας στον πλανήτη μας και τα καταστρεπτικά της επακόλουθα, τα οποία σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών και τον γνωστό ιολόγο John Oxford, είναι πολύ πιθανά.
Με εκτιμώμενο ποσοστό 80% των λοιμώξεων να εξαπλώνονται από επιφάνειες αφής, τα πόμολα στις πόρτες, οι κουπαστές και οι διακόπτες, μετατρέπονται σε δεξαμενές βακτηριδίων και μικρόβιων. Το μήνυμα της ταινίας για τη «στιγμιαία μεταφορά ιού», δεν είναι τόσο παρατραβηγμένο όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε.
Ο καθηγητής Bill Keevil, Υπεύθυνος του τμήματος Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Southampton, εξηγεί: «Η μόλυνση είναι η επικοινωνία της ασθένειας, μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής. Ενώ αυτή η ταινία είναι δεν είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, στην πραγματικότητα τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες όπως τα πόμολα, τις κουπαστές και στους διακόπτες για μέρες ακόμα και μήνες, και να μεταφέρονται από χέρι σε χέρι.
Εκστρατείες για τη συστηματική πλύση των χεριών και προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού, για την εξάπλωση μικρόβιων σε επιφάνειες αφής ήταν σημαντικές κινήσεις, ως προς την ενημέρωση των ενδεχόμενων κινδύνων, αλλά μικρές, αν υπολογίσουμε ότι ακόμα και στα νοσοκομεία η πολιτική του πλυσίματος των χεριών δεν είναι 100% αποτελεσματική. Συνεπώς, ίσως θα πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης των ασθενειών.


«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείς από τα μικρόβια είναι να πλένεις συχνά τα χέρια σου», σχολίασε σχετικά ο καθηγητής Keevil, «αλλά δυστυχώς δεν το κάνουμε αρκετά συχνά. Ο χαλκός έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για να σπάσει ο κύκλος της μόλυνσης, θα πρέπει όμως να εξετάσουμε την προοπτική της εφαρμογής του σε κοινόχρηστους χώρους.»
Ο χαλκός και τα κράμματά του, όπως ο μπρούντζος και ο ορείχαλκος είναι από τη φύση τους αντιμικροβιακά, που σημαίνει πως έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν μικρόβια και ιούς συστηματικά, ειδικά μεταξύ των διαστημάτων καθαρισμών τους. Συνεπώς, οι επιφάνειες αφής από αντιμικροβιακό χαλκό, τοποθετούνται σε νοσηλευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Trafford του Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον οίκο ευγηρίας CIGMA στη Γαλλία.
Τα καλά νέα για το κοινό είναι, ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες από διάφορους φορείς για την τοποθέτηση του χαλκού σε πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τη μείωση μεταφοράς ασθενειών. Στη Χιλή, ο σταθμός μετρό Santiago Bueras, είναι ο πρώτος όπου εγκαταστάθηκαν κουπαστές από ορείχαλκο. Το αεροδρόμιο του Sao Paulo – το πιο πολυσύχναστο στη Βραζιλία – επίσης επέλεξε κουπαστές από χαλκό, καθώς και δύο τμήματα Δημοτικού στο Αρσάκειο Ψυχικού και Εκάλης αντίστοιχα, στην Αθήνα, που εγκατέστησε πόμολα και κουπαστές από αντιμικροβιακό χαλκό. Σε μια παρόμοια κίνηση, δύο παιδικοί σταθμοί στην Ιαπωνία έχουν εγκαταστήσει αντιμικροβιακές επιφάνειες χαλκού, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζιών-τρόλλευ, πόρτες, νεροχύτες και βρύσες.
Ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Southampton τον Απρίλιο του 2011, κατέδειξε την ικανότητα του χαλκού να αποβάλει ένα μεγάλο ποσοστό μικροβίων MRSA μέσα σε λίγα λεπτά. Το βίντεο με το συγκεκριμένο πείραμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.antimicrobialtouchsurface.com. Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την επιστήμη πίσω από την αυξανόμενη χρήση του χαλκού σε επιφάνειες αφής, λόγω της αντιμικροβιακής ιδιότητάς του, και την εγκατάστασή του σε νοσοκομεία, νοσηλευτήρια, σχολεία και κοινόχρηστους χώρους, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα : www.antimicrobialcopper.org .












Οράματα για έναν ασφαλέστερο κόσμο; Επιφάνειες αφής από χαλκό έχουν εγκατασταθεί στη Χιλή, τη Βραζιλία, την Ελλάδα και την Ιαπωνία.


Σημείωση προς συντάκτη
Η χρήση του σήματος αντιμικροβιακού χαλκού Cu+ από μια εταιρεία, σημαίνει ότι ένα κέντρο χαλκού, εξουσιοδοτημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Χαλκού, έχει χορηγήσει την άδεια να το πράξει με βάση την τήρηση των αυστηρών κανόνων χρήσης. Οι κανόνες αυτοί καθοδηγούν ως προς την ορθή προώθηση της τεχνολογίας τους, η οποία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες έρευνες, τις ρυθμιστικές ή νομικές απαιτήσεις.
Η ποιο πρόσφατη έρευνα της αποδοτικότητας του χαλκού έναντι της επέκτασης μυκήτων σε περιβάλλοντα κλιματισμού, παρουσιάστηκε στο επιστημονικό άρθρο της εφαρμοσμένης μικροβιολογίας: «Potential for Preventing Spread of Fungi in Air-Conditioning Systems Constructed Using Copper Instead of Aluminium» L Weaver, H T Michels, C W Keevil, Letters in Applied Microbiology: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943884.
Τα νέα προϊόντα θα έχουν το σήμα Cu+, επισημαίνοντας πως τα προϊόντα αυτά, είναι αποτελεσματικά στη συστηματική απολύμανση παθογόνων μικρόβιων, ακόμα και ενδιάμεσα από το καθάρισμα. Περιέχονται μέσα στη λίστα με τον κατάλογο των αντιμικροβιακών προϊόντων, στην ιστοσελίδα www.antimicrobialcopper.org .

-ΤΕΛΟΣ-

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ