www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

19.4.11

Υπογραφή Συμβολαίων για παραχώρηση εγγυήσεων μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE
19/04/2011





Υπεγράφησαν σήμερα δύο νέες Συμφωνίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) και της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE, βάσει των οποίων θα δοθούν νέα δάνεια ύψους μέχρι και €50 εκ. για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κύπρου, εκ των οποίων τα €35 εκ., περίπου, θα διατεθούν για την ενίσχυση νεοσύστατων επιχειρήσεων. Η Κοινοτική Πρωτοβουλία JEREMIE υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα, 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Συμφωνίες αφορούν στο δεύτερο προϊόν της Πρωτοβουλίας JEREMIE για την Κύπρο, το “First Loss Portfolio Guarantee Product” (FLPG), μια νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση που έχει ως στόχο τη στήριξη της επέκτασης και ανάπτυξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, με έμφαση στις νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες για πρόσβαση στη χρηματοδότηση λόγω του αυξημένου τους ρίσκου. Το νέο αυτό προϊόν θα εφαρμόζεται μέσω της παραχώρησης εγγυήσεων από το ΕΤΕ, διαχειριστή του Ειδικού Ταμείου (Holding Fund) της Πρωτοβουλίας JEREMIE στην Κύπρο, για την κάλυψη πιθανών ζημιών που θα σχετίζονται με ένα νέο χαρτοφυλάκιο δανείων το οποίο θα διατεθεί από την Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο των εν λόγω Συμφωνιών.

Η πρώτη Συμφωνία αφορά στην παροχή δανείων ύψους μέχρι €100.000 σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ιστορικό επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν των 36 μηνών, ενώ η δεύτερη Συμφωνία αφορά στην παροχή δανείων ύψους μέχρι €70.000 σε νεοσύστατες επιχειρήσεις (με ιστορικό επιχειρηματικής δραστηριότητας μέχρι 36 μηνών).

Τα νέα αυτά δάνεια αναμένεται να δοθούν στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διάρκεια αποπληρωμής, την περίοδο χάριτος, καθώς επίσης και την πολιτική τιμολόγησης. Σημειώνεται επίσης ότι τα εν λόγω δάνεια θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της ανάπτυξης και της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και της προώθησης σχεδίων που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφερόμενος στην υπογραφή των νέων αυτών Συμφωνιών μεταξύ του ΕΤΕ και της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, το οποίο αποτελεί και τη Διαχειριστική Αρχή για τα Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ στην Κύπρο, κ. Γιώργος Γεωργίου, τόνισε ότι «η εφαρμογή της Πρωτοβουλίας JEREMIE στην Κύπρο, με τη συγχρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στο γενικότερο στόχο της Κυπριακής Κυβέρνησης για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του παραγωγικού περιβάλλοντος στη χώρα, καλύπτοντας μέρος των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των κενών που παρατηρούνται στη χρηματοδότησή τους, τα οποία έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Από πλευράς του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕ κ. Richard Pelly δήλωσε ότι «το ΕΤΕ έχει δεσμευθεί να στηρίξει τη δημιουργία και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι δύο συμφωνίες με την Τράπεζα Κύπρου θα συμβάλουν στην κινητοποίηση πρόσθετων πόρων για την επιπλέον στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κύπρου. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι η Πρωτοβουλία JEREMIE έχει καταστεί ένας πραγματικός υποστηρικτής της κυπριακής οικονομίας κατά την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης ".

Ο κ. Νικόλας Καρυδάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αυτές με το ΕΤΕ φέρνουν ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο στην αγορά της Κύπρου, το First Loss Portfolio Guarantee (" FLPG "), το οποίο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και κυρίως θα στηρίξει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τόσο στο στάδιο εκκίνησης τους όσο και στα πρώτα στάδια δραστηριοποίησής τους. Οι δραστηριότητες των εταιρειών αυτών αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω την κυπριακή οικονομία».

Σημειώνεται ότι, οι δύο νέες αυτές Συμφωνίες αποτελούν προϊόν της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από το ΕΤΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE, κατά τη διαδικασία της οποίας η Τράπεζα Κύπρου έχει επιλεγεί ως ο χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής για την προώθηση και εφαρμογή του δεύτερου χρηματοπιστωτικού προϊόντος του JEREMIE στην Κύπρο.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ