www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

1.4.10

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο Υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη Πολιτικά κόμματα ΜΜΕ Θέμα: Φορολογικό Νομοσχέδιο- Προτάσεις και Επισημάνσεις

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-(ΣΕΔ)
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
website: www.sed.gr e-mail: info@sed.gr
Τηλ:210-4911427 / 6977-649431


Αρ.Πρωτ.:227
Αθήνα 31-3-2010

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Κοινοποίηση:
Γραφείο Πρωθυπουργού
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο
Υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη
Πολιτικά κόμματα
ΜΜΕ

Θέμα: Φορολογικό Νομοσχέδιο-
Προτάσεις και Επισημάνσεις

Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου δηλώνει επί της αρχής ότι υποστηρίζει την προσπάθεια για ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα, δεν υποκύπτει στον πειρασμό συντεχνιακών διεκδικήσεων κατανοώντας τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και θεωρεί ότι όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να συμμετάσχουμε αναλογικά με τη φοροδοτική μας ικανότητα στην ανόρθωση και εξυγίανση της Εθνικής μας Οικονομίας.

Με το σκεπτικό αυτό καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του φορολογικού νομοσχεδίου:

1. Η παρακράτηση φόρου 15% επί των κερδών από πωλήσεις μετοχών μέσα σε ένα τρίμηνο, με τη μη εξάντληση τη φορολογικής υποχρέωσης των φυσικών προσώπων, όπως συμβαίνει με τα νομικά πρόσωπα, δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ιδιωτών επενδυτών, που στηρίζουν με τις αποταμιεύσεις τους το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Προτείνεται να ισχύσει το ίδιο καθεστώς, όπως και με τα νομικά πρόσωπα και να δοθεί στον ιδιώτη Έλληνα επενδυτή η δυνητική ευχέρεια να φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις.

2. Επειδή το αποτέλεσμα της επενδυτικής δραστηριότητας δεν τελειώνει στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου , είναι απολύτως λογικό, η πιθανή ζημιά του τετάρτου τριμήνου να μεταφέρεται στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου για συμψηφισμό, όπως ακριβώς γίνεται και μεταξύ των τριμήνων. Επιβάλλεται επομένως να δημιουργούν και οι ιδιώτες επενδυτές «αρνητικό αποθεματικό ζημιών» με το οποίο ή θα μεταφέρουν, ή θα συμψηφίζουν πραγματικές βραχυχρόνιες ζημιές με μελλοντικά κέρδη ίδιας προέλευσης, όπως και οι επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής.
Εναλλακτικά να δοθεί η δυνατότητα η ζημιά να συμψηφίζεται με έσοδα από άλλες πηγές του ίδιου οικονομικού έτους.

3. Επειδή τα έσοδα από μερίσματα προέρχονται και αυτά από την επενδυτική δραστηριότητα του φορολογούμενου, προτείνει τα μερίσματα να συμψηφίζονται με το «αρνητικό αποθεματικό ζημιών». Αν το υπόλοιπο που προκύπτει είναι θετικό να φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, άλλως να μεταφέρεται για συμψηφισμό σε επόμενες χρήσεις.

4. Για την απλοποίηση της διαδικασίας στη φορολόγηση των μερισμάτων, ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση προς τον Υπουργείο Οικονομικών από την ΕΧΑΕ, να αποστέλλεται και αντίγραφο στον μέτοχο. Είναι αυτονόητο ότι η βεβαίωση αυτή που θα αναγράφει το σύνολο των μερισμάτων και του φόρου που παρακρατήθηκε, μπορεί να υποκαταστήσει το πλήθος των βεβαιώσεων από κάθε εταιρεία, απαλλάσσοντας και τον φορολογούμενο και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών από περιττή γραφειοκρατία και διασταυρώσεις.

5. Επειδή θεωρούμε ότι η ανά τρίμηνο εκκαθάριση, παρακράτηση και απόδοση του φόρου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη όχι μόνο για τις ΑΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά κυρίως για τους φορολογούμενους , προτείνουμε στο τέλος του χρόνου το Αποθετήριο να εκδίδει μια και μοναδική βεβαίωση στην οποία θα περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των βραχυχρόνιων συναλλαγών ανά τρίμηνο και ο φόρος που παρακρατήθηκε, ώστε να μπορούν να διεκπεραιωθούν άμεσα και χωρίς επιπλέον ελέγχους όλες οι αναγκαίες φορολογικές εγγραφές.

Κύριε Υπουργέ,

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει με έμφαση ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί εν δυνάμει κινητήριο και βασικό μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής μας Οικονομίας και μπορεί να συμβάλλει άμεσα στη ανάπτυξη των επενδύσεων σε καίριους τομείς, στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, και στον περιορισμό του δημόσιου χρέους.

Επισημαίνουμε όμως καλόπιστα ότι επειδή βρισκόμαστε σε ένα παγκοσμιοποιημένο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα θα μειώσουν την ελκυστικότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα στρέψουν κεφάλαια που επενδύονται σε αυτά στις ξένες αγορές και τελικά το δημοσιονομικό όφελος και πολύ μικρό θα είναι και θα επιβαρύνει σχεδόν μόνο τον ιδιώτη Έλληνα επενδυτή, ο οποίος τη τελευταία δεκαετία καταγράφει συνεχώς ζημιές επειδή εμπιστεύτηκε τις οικονομίες του στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Για το λόγο αυτό και εκπροσωπώντας χιλιάδες Έλληνες ιδιώτες επενδυτές αλλά με αποδεδειγμένη προτεραιότητα στο γενικό συμφέρον, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο στα αναπτυξιακά και διαρθρωτικά μέτρα που οφείλει να εξαγγείλει άμεσα η κυβέρνηση, πρωτεύουσα θέση πρέπει να έχει η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου.

Η παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων, η οποία θα συνοδεύεται από δέσμη μέτρων για τη ανάπτυξη της υγιούς επένδυση και της θωράκισης της προστασίας των επενδυτών θα συντελέσει ώστε να καταστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο ευθέως ανταγωνιστικό και συγκρίσιμο των εναλλακτικών επιλογών που υπάρχουν στο εξωτερικό, ώστε να προσελκύσει απαραίτητα επενδυτικά κεφάλαια την κρίσιμη αυτή στιγμή και να συμβάλλει καθοριστικά στη προσπάθεια για την ανάκαμψης και ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας.

Για το Διοικητικό συμβούλιο

Ο Πρόεδρος..........Ο Γεν. Γραμματέας
Μπάμπης Εγγλέζος.....Γιάννης Σαρρής


Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων. Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. (Directiva 2000/31/CE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
Παρακαλούμε δεχθείτε τις απολογίες μας για οποιαδήποτε ενόχληση σας προκαλέσαμε.
Για διαγραφή απο τη λίστα
http://www.sed.gr/phplist/lists/?p=unsubscribe&uid=82db067f523880b93972fcfef6d07090
Για ενημέρωση του email σας
http://www.sed.gr/phplist/lists/?p=preferences&uid=82db067f523880b93972fcfef6d07090
--
To unsubscribe from this list visit
http://www.sed.gr/phplist/lists/?p=unsubscribe&uid=82db067f523880b93972fcfef6d07090
To update your preferences visit
http://www.sed.gr/phplist/lists/?p=preferences&uid=82db067f523880b93972fcfef6d07090


--
Powered by PHPlist, www.phplist.com --

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ