www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

19.3.10

Κομισιόν: Δύο παραπομπές στο ΔΕΚ για Ελλάδα και μία Αιτιολογημένη Γνώμη

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εφάρμοσε την οδηγία που καθορίζει τις διαδικασίες και κριτήρια για την προληπτική αξιολόγηση της απόκτησης και αύξησης συμμετοχών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.


Η εν λόγω οδηγία (2007/44/ΕΚ), καθιστά αυστηρότερες τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούν οι εποπτικές αρχές των κρατών μελών και καθορίζει τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την αξιολόγηση των προτεινόμενων συγχωνεύσεων και εξαγορών ή την αύξηση των συμμετοχών στο κεφάλαιο τραπεζών, ασφαλίσεων και κινητών αξιών.

Εκτός από την Ελλάδα, παραπέμπονται για τον ίδιο λόγο και οι Πολωνία, Πορτογαλία και Κάτω Χώρες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας έληξε στις 21 Μαρτίου 2009. Η Ελλάδα και η Πολωνία έχουν μεταφέρει μόνο εν μέρει την οδηγία, ενώ οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία δεν έχουν θεσπίσει ακόμα μέτρα μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο. Στις χώρες αυτές είχε αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη, τον Νοέμβριο του 2009».

Παράλληλα, η Κομισιόν αποφάσισε την αποστολή Αιτιολογημένης Γνώμης στην Ελλάδα, όπως και στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Σουηδία, αναφορικά με την οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων.

«Η οδηγία για δικαιώματα των μετόχων επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να την έχουν μεταφέρει στο οικείο εθνικό δίκαιο το αργότερο μέχρι τις 3 Αυγούστου 2009. Ελλείψει εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων θεσπίζει ελάχιστες προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι μέτοχοι των εταιρειών των οποίων οι μετοχές αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενη αγορά έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες πριν από τη γενική συνέλευση και μπορούν με απλά μέσα να συμμετέχουν σε ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Σημαντικά στοιχεία προς τούτο είναι η δημοσίευση εγγράφων στο διαδίκτυο, καθώς και η διευκόλυνση της ψήφου μέσω πληρεξουσίου και η ηλεκτρονική συμμετοχή. Η οδηγία καταργεί επίσης τη δέσμευση μετοχών και εισάγει ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα διατύπωσης ερωτήσεων, την προσθήκη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης και να κατάθεση σχεδίων απόφασης. Η οδηγία επιτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν πρόσθετα μέτρα ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η άσκηση των δικαιωμάτων που αναφέρονται σε αυτήν».

Επιπλέον, η Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη επιστροφή ΦΠΑ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Ελλάδας λόγω πλημμελούς εφαρμογής τριών αποφάσεων του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που καταδίκαζαν την Ελλάδα όσον αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ οι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής των παρακρατηθέντων από τα κράτη μέλη φόρων κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει αυτήν την επιστροφή φόρων.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι κράτος μέλος έχει επιβάλει φόρο κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν και να επιτύχουν την επιστροφή του αχρεωστήτως, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, καταβληθέντος φόρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα έχει ήδη τρεις καταδίκες από το ΔΕΚ λόγω κακής εφαρμογής της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Αν και αυτό θα έπρεπε να είχε προσδώσει στους υπόχρεους φόρου το δικαίωμα επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΠΑ ή το δικαίωμα φορολογικής έκπτωσης, η Ελλάδα στην πράξη απέκλεισε τη δυνατότητα τέτοιων επιστροφών ή εκπτώσεων φόρου.

Πηγή:Capital.gr

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ