www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

3.12.19

Υψηλά στην ατζέντα του επιχειρείν η επιχειρηματική υπευθυνότητα

Υψηλά στην ατζέντα του επιχειρείν η επιχειρηματική υπευθυνότητα

Υψηλά στην ατζέντα του επιχειρείν βρίσκεται πλέον ο όρος της επιχειρηματικής υπευθυνότητας που συνδέεται άμεσα με την βιώσιμη ανάπτυξη τόσο των ίδιων των επιχειρήσεων τους όσο και γενικότερα της οικονομίας. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που σέβονται την πελατεία τους αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον έχουν ενσωματώσει αρχές που προβλέπονται στο ευρύ πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και κανόνων που προβλέπονται από διεθνή φόρα αλλά και από τον χάρτη-οδηγό που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ και προβλέπει "17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη", που υιοθετούνται από τις επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ενεργοποιηθεί ακόμη και το 1% των παγκοσμίως διαθεσίμων οικονομικών πόρων από το παγκόσμιο ΑΕΠ για τη στήριξη του οδικού αυτού χάρτη του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, το μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα για την ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων από τις επιχειρήσεις στον τομέα της κάλυψης αναγκών της κοινωνίας θα μπορούσε να καλυφθεί, αναφέρεται σε μελέτη του Global Compact του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Γιάννης Ρούντος, επικεφαλής των εταιρικών υποθέσεων της Interamerican, οι 17 αυτοί "Στόχοι" του ΟΗΕ αποτελούν ένα «χάρτη πορείας», καθοδηγητικό για τα βήματα των επιχειρήσεων που μπορεί να αποφέρουν αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις και οργανισμοί πού υιοθετούν τη λογική της κοινωνικής υπευθυνότητας, αντιλαμβάνονται πόσο ουσιαστικό είναι να υπάρχει ένα πεδίο κοινής αναφοράς για τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Σε διεθνές επίπεδο περισσότερες από 1.400 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν ορίσει εσωτερικά μια τιμή του άνθρακα σε σχέση με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Με την τιμή αυτή μπορούν να συνυπολογίσουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους και να κατευθύνουν ανάλογα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Σήμερα, αναφέρει ο κ. Ρούντος, είναι γνωστό πως οι εταιρείες που προσφέρουν συνολική αξία στους ανθρώπους και στον πλανήτη, έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Η Interamerican, ήδη,  μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές, έχει προσεγγίσει λιγότερο ή περισσότερο 14 από τις 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Οι επιχειρήσεις σήμερα έχουν να διαχειριστούν μια μεγάλη πρόκληση, την κυκλικότητα της οικονομίας, συνδυάζοντας  αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα με μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική, σε ένα πλαίσιο συνεχούς αλληλεπίδρασης με το κοινωνικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό  στη διακυβέρνηση και τη λήψη των αποφάσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να λογαριάζουν το κοινωνικό «σώμα» και να έχουν μια ανθρωποκεντρική θεώρηση της αποστολής τους. Η αναγκαιότητα, αυτή φέρνει στο προσκήνιο την ηθική Ευθύνη. Όπως αναφέρει ο κ.Ρούντος, η θεμελιώδης αυτή αξία χαρακτηρίζει πλέον τη φυσιογνωμία μιας σύγχρονης, βιώσιμης επιχείρησης.
Γύρω από την Ευθύνη μπορεί να κτιστεί ένα αξιακό σύστημα που, διαπνέοντας την εταιρική κουλτούρα, δημιουργεί παράδοση στον οργανισμό, παρέχοντας τη σιγουριά της εταιρικής συνοχής και της κοινωνικής αποδοχής - ένα είδος «κοινωνικής άδειας λειτουργίας». Κατ' ακολουθία, η αξία της Ευθύνης στην επιχειρηματική αποστολή κάνει ευδιάκριτο τον δρόμο για χρηστές, αποτελεσματικές συμπεριφορές και πρακτικές. Επαγωγικά η υπευθυνότητα, ως συμπεριφορά σε κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα, αποτελεί ζήτημα επιχειρηματικού πολιτισμού. Στο παρόν, όπως παρατηρεί το στέλεχος της Interamerican, βρισκόμαστε σε μια φάση δυναμικού αναπροσδιορισμού του χαρακτήρα - της φυσιογνωμίας και του ρόλου των επιχειρήσεων, που «πυροδοτείται» από τις δραστικές μεταβολές στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Η κερδοφορία
Η κερδοφορία εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχικό στόχο μιας επιχείρησης, αλλά ως αποτέλεσμα μόνον δεν αρκεί για τη βιωσιμότητα. Ως προς τους οικονομικούς όρους, όπως αναφέρει ο κ.Ρούντος, είναι πιο ουσιαστικό να αναφερόμαστε στη σημασία της φερεγγυότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η φερεγγυότητα αντανακλάται στη σταθερότητα της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ εταιρείας και πελατών. Είναι καιρός για την ασφαλιστική αγορά, που έχει πληγωμένη αξιοπιστία από το παρελθόν, να υπάρξει μια αποκατάσταση με ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Η Κοινοτική Οδηγία Solvency II, το σύνθετο κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των ασφαλισμένων και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων που ελέγχονται αυστηρά από την αρμόδια Εποπτική Αρχή.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ