www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

4.7.18

Π. Μοσκοβισί στο Στρασβούργο: Η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι τέταρτο μνημόνιο

Π. Μοσκοβισί στο Στρασβούργο: Η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι τέταρτο μνημόνιο


«Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι εξαιρετικό νέο και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στη δευτερολογία του κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα, στο Στρασβούργο. Ο ίδιος, είπε ότι δεν είναι σίγουρα ώρα για θριαμβολογίες, αλλά ούτε για καταστροφολογίες, καθώς αν και δεν έχει σωθεί πλήρως η Ελλάδα, πηγαίνει καλύτερα, καθώς έχει πετύχει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, ως «την καλύτερη δυνατή συμφωνία» καθώς όπως είπε, «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού» και ταυτόχρονα διασφαλίζει τους εταίρους της Ελλάδας, αφήνοντας «ελευθερία και χρόνο» στην χώρα να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί «συγκεκαλυμένο τέταρτο μνημόνιο», αλλά ότι σκοπός είναι να διασφαλίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι» είπε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «έντιμη» αυτή τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι «το παιχνίδι της Ευρώπης». «Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων, συνεργάστηκα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τους προκατόχους του, όπως με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, γιατί αγαπώ την Ελλάδα» είπε, τονίζοντας ότι «τα πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας σε βάρος της χώρας». «Υπάρχουν όντως πολλές βελτιώσεις που θα μπορούσαν γίνουν αλλά η πορεία είναι σωστή. Είναι θέμα εντιμότητας και αλήθειας», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κλείνοντας τη συζήτηση στην Ευρωβουλή, δήλωσε «ακόμα πιο πεπεισμένος» ότι «η μελλοντική επιτυχία της Ελλάδας εξαρτάται από την ανθεκτικότητα των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια των πολιτικών και οικονομικών κύκλων», σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις «ωριμάζουν αργά» και ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος.
Είπε επίσης, πως «έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι» που η Ελλάδα μπαίνει στην ομάδα των χωρών που βγήκαν επιτυχώς από το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η χώρα είναι «έτοιμη να γυρίσει σελίδα» και «καλά εξοπλισμένη» για να διατηρήσει μια ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη - και το ευρώ βγαίνει «ισχυρότερο από αυτήν την εμπειρία».
Φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, για τις θυσίες που έκανε προκειμένου να επιστρέψει η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, απέδωσαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup έδωσε χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα και ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ όταν κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κανει. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρη αυτήν την αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με σωστά θεμέλια και με ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διορθωτικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται υπομονή για να αποδώσουν όλα. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ήδη αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι επανήλθε η οικονομική ανάπτυξη, υπάρχει ένα ρωμαλέο δημοσιονομικό πλεόνασμα και το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας βελτιώνεται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει όλο και περισσότερες αντοχές και η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προέβλεψε και παρατήρησε ότι η Ελλάδα ωφελείται χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι άλλων κρατών.
Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, μέχρι το 2032 η Ελλάδα θα πληρώνει μικρότερους τόκους. Όπως ανέφερε, το Eurogroup αποφάσισε να επανέλθουν στην Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος. Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από τους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, συμπλήρωσε. Τέλος, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την Ελλάδα, η οποία θα είναι καλυμμένη για τουλάχιστον 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε τη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε για να προσθέσει ότι θα υπάρχουν εφεξής δυνατότητες επιλογής πολιτικών τακτικών και στρατηγικών.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ