www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

10.7.18

Αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ

Αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ

Ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2017 από 13 σε 24, δημιουργώντας 1.194 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της ΕΥ, European attractiveness survey.
   Ο μεγαλύτερος αριθμός των ΑΞΕ (8) προήλθε από τις ΗΠΑ, ενώ τρεις έγιναν από το Ηνωμένο Βασίλειο και από δύο από Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Δανία. Οι κλάδοι που προσέλκυσαν τις περισσότερες ΑΞΕ είναι η αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα (7), οι επαγγελματικές υπηρεσίες (4), οι μεταφορές και τα logistics (3), και η ψηφιακή τεχνολογία (3).
   Όπως προκύπτει από την έκθεση, η Ευρώπη προσέλκυσε επίπεδα ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2017, με 6.653 έργα. Ωστόσο, εξαιτίας της ενίσχυσης των γεωπολιτικών ανησυχιών, η αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά, μετά από τρία χρόνια (σε 10%), έχοντας επιτύχει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 15% την τελευταία τριετία. Παράλληλα, η διάθεση των επενδυτών εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη, με το 50% των 500 επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα (έναντι 35% το 2017) να εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της Ευρώπης θα βελτιωθεί κατά το 2018.
   Το 2017 άλλαξε τον επενδυτικό χάρτη της Ευρώπης
   Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) και την ευρύτερη πολιτική αβεβαιότητα, οι επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 6%, οριακά κάτω από το 7% που καταγράφηκε το 2016. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε τη θέση του ως κορυφαίος προορισμός για τις ΑΞΕ το 2017, με βάση τον αριθμό των έργων (1.205). Δεδομένου ότι εξακολουθεί να προσελκύει την πλειονότητα των εισερχόμενων επενδύσεων στην Ευρώπη - ιδιαίτερα στο χρηματοοικονομικό και τον ψηφιακό τομέα - η έρευνα αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της χώρας ως προς την ευρύτερη ελκυστικότητα της Ευρώπης. Η Γερμανία εξακολουθεί να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων, αλλά, λόγω της αυστηροποίησης των ρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και του αυξανόμενου κόστους, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων μειώθηκε στο 6% έναντι 12% το 2016. Η Γαλλία κατέγραψε θεαματική αύξηση 31% σε ετήσια βάση, με 1.019 έργα ΑΞΕ το 2017, καλύπτοντας το κενό ως προς τη Γερμανία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της γαλλικής κυβέρνησης.
   Η Ισπανία, μετά από πολύ θετικές επιδόσεις το 2016, υποβαθμίζεται κατά μία θέση στην 6η, καταγράφοντας μείωση των ΑΞΕ κατά 23% σε ετήσια βάση. Η Ολλανδία (-17%), η Ρουμανία (-5%) και η Ιρλανδία (-4%), περιλαμβάνονται, επίσης, στις χώρες που κατέγραψαν μείωση μεταξύ των 15 κορυφαίων χωρών ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ.
   Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ποντάρουν στην Ευρώπη
   Μετά από τρία χρόνια υποχώρησης, η διάθεση των επενδυτών απέναντι στην Ευρώπη ανακάμπτει, με το 50% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της Ευρώπης θα βελτιωθεί έναντι 35% πέρυσι. Ταυτόχρονα, έχει ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών ως προς το μέλλον της Ε.Ε., καθώς το 77% των ερωτηθέντων απαντά θετικά έναντι 65% πέρυσι.
   Η αυξανόμενη αισιοδοξία για την Ευρώπη αντικατοπτρίζεται, επίσης, στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων. Μεταξύ των εταιρειών με παρουσία στην Ευρώπη, το 41% σκοπεύει να επεκταθεί. Οι διεθνείς εταιρείες που δεν έχουν παρουσία στην Ευρώπη είναι, επίσης, αισιόδοξες, καθώς το 12% αναζητά ευκαιρίες, για να δημιουργήσει νέες δραστηριότητες στην Ευρώπη το 2018, αριθμός υπερδιπλάσιος του 5% που είχε καταγράψει η περυσινή έρευνα.
   Παρά τη συνολικά θετική εικόνα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την παγκόσμια και την περιφερειακή γεωπολιτική αστάθεια, την οποία κατατάσσουν ως το μεγαλύτερο κίνδυνο (39%) που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ελκυστικότητα της Ευρώπης κατά την επόμενη τριετία. Ακολουθούν η οικονομική και πολιτική αστάθεια στην Ε.Ε. (36%), εξαιρουμένου του Brexit, ενώ η άνοδος των λαϊκιστικών απόψεων και του προστατευτισμού στην πολιτική και την κοινή γνώμη κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος κίνδυνος (34%). Οι πέντε σημαντικότερες απειλές συμπληρώνονται από το Brexit (30%) και τον ανταγωνισμό από τις αναδυόμενες αγορές (26%).
   Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ παραμένουν οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην Ευρώπη
   Οι αμερικανικές επιχειρήσεις, πραγματοποιώντας 1.381 ΑΞΕ, παρέμειναν οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Ευρώπης το 2017, αντιπροσωπεύοντας το 21% του συνόλου των ΑΞΕ στην ήπειρο. Ο αριθμός των ΑΞΕ από τις ΗΠΑ το 2017 αυξήθηκε κατά 8% τον περασμένο χρόνο, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο έναντι του 10% το 2016. Αυτή η οριακή μείωση ενδεχομένως αποτελεί προμήνυμα της αντιστροφής των ροών ΑΞΕ των ΗΠΑ προς την εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
   Ωστόσο, η πλειονότητα των επενδύσεων ΑΞΕ στην Ευρώπη προέρχεται από ενδοευρωπαϊκές ροές, με τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιπροσωπεύουν το 56% των εισερχόμενων ΑΞΕ το 2017. Ξεχωρίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης, όπου ο αριθμός των ΑΞΕ αυξήθηκε κατά 17% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, οι διασυνοριακές επενδύσεις από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 35% πέρυσι, ιδιαίτερα στη Γερμανία (110 έργα, αύξηση 83%) και στη Γαλλία (79 έργα, αύξηση 46%). Σύμφωνα με την έρευνα, «οι διασυνοριακές επενδύσεις στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 93%, σε 54 έργα, καθώς οι επιχειρήσεις υλοποίησαν σχέδια έκτακτης ανάγκης του Brexit, για να διατηρήσουν το "διαβατήριο" της Ε.Ε.».

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ