www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

8.7.16

Ομιλία Προέδρου ΕΒΕ Αμμοχώστου κ. Γιώργου Μαυρουδή

Ομιλία Προέδρου ΕΒΕ Αμμοχώστου
κ. Γιώργου Μαυρουδή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΒΕ Αμμοχώστου


Κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Δήμαρχε της Αμμοχώστου
Κύριοι Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών
Κύριε Έπαρχε,
Κύριε Πρόεδρε του ΚΕΒΕ – Κύριοι συνάδελφοι μέλη της εκτελεστικής του ΚΕΒΕ και των τοπικών επιμελητηρίων.
Κύριοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητά μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου,
Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη φετινή ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου της Αμμοχώστου, η οποία συμπίπτει με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Αν και ακόμα το τοπίο είναι θολό, λόγω κυρίως της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, εντούτοις πιστεύουμε ότι η διεθνής συγκυρία και τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή μας, ευνοούν την οριστική λύση του εθνικού μας προβλήματος.
Ως Επιμελητήριο Αμμοχώστου στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για να επιτύχουμε μια λύση βιώσιμη αλλά και λειτουργική, ώστε η Κύπρος να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει στο μέλλον με αισιοδοξία και προοπτική.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού θα αποτελεί το μόνο δείγμα γραφής για τις ακριβείς προθέσεις της Άγκυρας, η οποία έχει τον πραγματικό έλεγχο και χρηματοδοτεί την κατοχή.

Για προώθηση των θέσεων μας για την Αμμόχωστο αναλάβαμε πολλές πρωτοβουλίες πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία, τον Δήμο Αμμοχώστου, το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και άλλους φορείς.

Στα πλαίσια αυτά ετοιμάσαμε τη δική μας πρόταση για τον ενιαίο σχεδιασμό και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, την οποία παρουσιάσαμε σε ανοικτές συγκεντρώσεις. Στο σχεδιασμό αυτό συμμετέχουν και οι Τ/Κ συμπολίτες μας που υποστηρίζουν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και την ενιαία ανάπτυξη της.
Ξεκίνησε επίσης ένας εποικοδομητικός διάλογος υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης για το μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εργασία αυτή δεν συνιστά επίσημο “Πολεοδομικό Σχέδιο”, αλλά ασκήσεις επί χάρτου, οι οποίες θα είναι χρήσιμες σε περίπτωση επιστροφής.

Παράλληλα το Επιμελητήριο μας έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την εκπόνηση μελετών για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της Αμμοχώστου.

Μέσα από τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του, το ΕΒΕΑ θέλει να αναδείξει το δικό του όραμα για την «επόμενη μέρα» επιστροφής στη Αμμόχωστο. Θέλουμε να ανοικοδομήσουμε μια πόλη σύγχρονη, λειτουργική και περιβαλλοντικά φιλική. Μια πόλη που θα διατηρήσει το βασικό της χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει και νέες αναπτύξεις, που θα προβάλλει τα πλούσια πολιτισμικά της στοιχεία και θα αποτελεί πόλο έλξης, τόσο στους παλιούς όσο και στους νέους κατοίκους που θα επιλέξουν την Αμμόχωστο ως χώρο διαμονής, εργασίας και επιχειρηματικής δημιουργίας.

Μια σωστή λύση του Κυπριακού θα καταστήσει τη χώρα μας ένα πραγματικό διαμάντι στην ανατολική Μεσόγειο και θα δημιουργήσει τεράστια ανάπτυξη, επιχειρηματικές ευκαιρίες και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οικονομία
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το ΕΒΕΑ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πορεία της οικονομίας. Μετά τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο του 2013 και τα τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία άρχισε να βρίσκει τους βηματισμούς της.

Η πρόσφατη έξοδος από το μνημόνιο, η επιτυχής επανένταξη μας στις αγορές, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1.6% του ΑΕΠ το 2015 και πρόβλεψη για 2.7% το 2016), η μείωση της ανεργίας από το 15% στο 12% και η καλύτερη πορεία του τουρισμού, του εμπορίου, των ακινήτων και υπηρεσιών, δείχνουν ότι η οικονομία οδεύει σε καλύτερα μονοπάτια.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημαίνουμε ότι όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και τόνωση της ανάπτυξης. Κυρίως όμως (και το σημειώνουμε αυτό), δεν επιτρέπουν επιστροφή σε πρακτικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην καταστροφή και στην παρ’ολίγο χρεοκοπία της χώρας μας.

Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του κράτους το περιορισμό του κρατικού μισθολογίου, τη σωστή αξιολόγηση των υπαλλήλων και την επέκταση της ψηφιακής τεχνολογίας στις σχέσεις πολίτη – κράτους.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι σχεδιασμοί για τα εξαγγελθέντα έργα ανάπτυξης που θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας.

Το ΕΒΕΑ συμμετείχε στις πλείστες των εμπορικών αποστολών του ΚΕΒΕ που έλαβαν χώρα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τον CIPA αλλά και ειδικά συνέδρια για την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Κύπρος.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει, καθώς εξακολουθούν να ελλοχεύουν σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται επίλυση, όπως ο υψηλός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (27 δις. ευρώ ή 48% του συνόλου των τραπεζικών πιστώσεων), το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, η ανεργία και η μη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η σταδιακή επανάκτηση της πλήρους αξιοπιστίας του χρηματοοικονομικού τομέα αποτελεί σημαντική πρόκληση αλλά και προτεραιότητα, προκειμένου τα τραπεζικά ιδρύματα να διαδραματίσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης των παραγωγικών τομέων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δράσεις και Ενέργειες Διοικητικού Συμβουλίου

Πρωταρχικός στόχος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ήταν και παραμένει να είναι η διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Τα προβλήματα είναι πολλά. Όμως, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε με επιμονή και συλλογική προσπάθεια, ώστε να εξέλθουμε από τη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ασχολήθηκε και με τα επιμέρους προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, και ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επαρχία μας γι’ αυτό και επιμένουμε στην άμεση υλοποίηση των εξαγγελθέντων από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας έργων. Η καθημερινή πληροφόρηση, η επιμόρφωση και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα μέλη του ΕΒΕΑ, αποτελούν επίσης πάγια επιδίωξη του Συμβουλίου και της Γραμματείας.

Το ΕΒΕΑ αποτελεί σταθερό μοχλό ανάπτυξης και αυτό φαίνεται από τις δράσεις που αναλαμβάνει και τη μεγάλη εκτίμηση με την οποία μας περιβάλλει ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης και επαρχίας μας.

Εμπόριο

Η οικονομική κρίση και η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης επηρέασαν αρνητικά της επιχειρήσεις του κλάδου, που λόγω έλλειψης ρευστότητας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων και των υποχρεώσεων τους σε μισθούς, κοινωνικές ασφαλίσεις και ΦΠΑ.

Σε συνεννόηση με τον Επίτροπο Χρηματοοικονομικών διαφορών διοργανώσαμε παρουσιάσεις στα πλαίσια των οποίων έγινε ενημέρωση των μελών μας για το νομικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δανείων και την εξώδικη επίλυση διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πέραν των πιο πάνω το Δ.Σ. και η Επιτροπή Εμπορίου εξέτασαν και υπέβαλαν εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για:

  • Το ωράριο καταστημάτων.
  • Το λανθασμένο σύστημα πληρωμών που επέβαλαν οι υπεραγορές στους προμηθευτές.
  • Την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών και τη μείωση του κόστους
  • Τις απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες.
  • Τα προβλήματα με τη μη αναγνώριση των εγγυητικών κυπριακών τραπεζών.
  • Τον κανονισμό που αφορά τον κατώτατο μισθό.
  • Τη δημιουργία εμπορικών δικαστηρίων για ταχύτερη εκδίκαση.
  • Τις δημοτικές φορολογίες.
  • Την προτεραιότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων σε περίπτωση πτώχευσης.
  • Την απλοποίηση του Φορολογικού συστήματος.


Βιομηχανία

Η βιομηχανία βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητές μας. Το ύψος των ενοικίων των οικοπέδων σε βιομηχανικές/βιοτεχνικές ζώνες, συζητήθηκαν στις επαφές του ΕΒΕΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επισημάναμε την κατακόρυφη αύξηση και τον πενταπλασιασμό των ενοικίων κατά την περίοδο 2008, 2009, λόγω της υψηλής εκτίμησης της αγοραίας αξίας της γης, αλλά και του υψηλού συντελεστή υπολογισμού των ενοικίων που εφάρμοζε το κτηματολόγιο.

Παράλληλα, το ΕΒΕΑ ζήτησε την παγοποίηση των ενοικίων για μια πενταετία και την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ συμβατικού και αγοραίου ενοικίου με το σχέδιο de minimis, στα πλαίσια σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Αναμένουμε τη λήψη πολιτικής απόφασης για την επίλυση του ζητήματος αυτού.

Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες αποτελούν την ναυαρχίδα της Κυπριακής οικονομίας. Η συνεισφορά του τριτογενούς τομέα στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ξεπερνά το 80%.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση και η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς και αβεβαιότητα στον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων, όμως με συντονισμένες προσπάθειες περιορίσθηκαν οι απώλειες και σταδιακά επανακτούμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Χαιρετίζουμε επίσης την επιτυχή διεκπεραίωση των διαδικασιών για την ανάθεση των λιμενικών υπηρεσιών σε ξένους επενδυτές με τη συμμετοχή εταιρειών κυπριακών συμφερόντων. Η διαχείριση των λιμανιών από εταιρείες με τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος, στην οικονομία και στους καταναλωτές.

Τουρισμός

Ο τουριστικός τομέας σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις κατά το 2015 με τις αφίξεις να φθάνουν το 2,5 εκατ. και τα έσοδα σε €2,1 δισ. ενώ πολύ ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016, όπου σημειώνεται σημαντική αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων στην αστάθεια των γειτονικών μας τουριστικών προορισμών.

Ο τουριστικός τομέας με συμμετοχή 7% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και 7,7% στη συνολική απασχόληση (28.000 άτομα), διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία.

Δεν πρέπει, όμως, να εφησυχάζουμε. Η συνεχής αναβάθμιση και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η επέκταση της τουριστικής περιόδου πρέπει να αποτελούν σταθερή επιδίωξη και προτεραιότητα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να καθορίσουμε τη στρατηγική τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, με στόχο:

  • Να βελτιώσουμε το κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Να προωθήσουμε έργα τουριστικής υποδομής (μαρίνες, γκολφ, καζίνο).
  • Να συνεχίσουμε τα σχέδια χορηγιών για την ξενοδοχειακή βιομηχανία
  • Να δώσουμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές.
  • Να βελτιώσουμε την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με τρίτες χώρες.
  • Να απλοποιήσουμε περαιτέρω τη διαδικασία εξασφάλισης βίζας από Ρωσία και Κίνα.
  • Να καλλιεργήσουμε την τουριστική συνείδηση, και
  • Να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου.

Η Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου η οποία διαθέτει περίπου το ένα τρίτο των ξενοδοχειακών κλινών παγκύπρια, με θαυμάσιες βραβευμένες παραλίες και πολύ καλή υποδομή φιλοξενεί κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσοστό διανυκτερεύσεων στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι οι πλείστες μονάδες λειτουργούν εποχιακά για μια περίοδο 7-8 μηνών.

Βέβαια το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αύξηση σε αριθμό, αλλά και η ποιότητα του τουρισμού και η κατά κεφαλή δαπάνη, γι' αυτό θα πρέπει διαρκώς να εμπλουτίζουμε το τουριστικό προϊόν με νέες υποδομές, καινούργιες ιδέες και νέες υπηρεσίες που θα αυξάνουν τον βαθμό ικανοποίησης και θα συμβάλουν στην προσέλευση ποιοτικού τουρισμού.

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου θα αυξήσει την επικερδότητα των επιχειρήσεων και θα τους δώσει τη δυνατότητα να επενδύσουν σε έργα αναβάθμισης των μονάδων τους, αλλά και σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Θα συμβάλει επίσης στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να ετοιμάσουμε ένα ευφάνταστο μακροχρόνιο σχέδιο 10ετίας πλαισιωμένο από τα κατάλληλα κίνητρα το οποίο θα δεσμευτούν όλοι οι φορείς να το εφαρμόσουν, διαφορετικά θα μένουμε πάντα στις επισημάνσεις και στα κούφια λόγια.

Ως ΕΒΕΑ, θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο επενδύσεις δις ευρώ στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά να μένουν χωρίς αξιοποίηση 4-5 μήνες το χρόνο.

Τουριστική Υποδομή

Το ΕΒΕΑ έχει υποβάλει κατά καιρούς μια σειρά από εισηγήσεις για έργα υποδομής και ευφάνταστες ιδέες, που παραμένουν πάντα επίκαιρες, για εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Τέτοιες είναι:
  • Το πιλοτικό σχέδιο “365 ημέρες τουρισμός” για την απάμβλυνση της εποχικότητας.
  • Η παροχή πολεοδομικών και άλλων κινητήρων για επέκταση και αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων ή αλλαγή της χρήσης τους.
  • Η δημιουργία του “Κέντρου πολυμέσων με Καζίνο” το οποίο θα καλύπτει τον ευρύτερο τομέα της ψυχαγωγίας και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ελεύθερη Αμμόχωστο.
  • Η εντατική προβολή και μάρκετινγκ του τουρισμού των επαύλεων και πωλήσεων παραθεριστικών κατοικιών.
  • Η αισθητική βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος.
  • Η δημιουργία γηπέδων γκολφ.
  • Ο εξωραϊσμός και ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου.
  • Η προώθηση κυπριακών αγροτικών προϊόντων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
  • Η δημιουργία ανοικτού κλασικού αμφιθεάτρου στην Αγία Νάπα.
  • Η δημιουργία πολυδύναμου αθλητικού κέντρου και ολυμπιακού κολυμβητηρίου για όλη την επαρχία.Η αξιοποίηση του κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και του υδατοφράκτη Άχνας.
  • Η συμπλήρωση του παραλιακού πεζόδρομου και η κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην ενδοχώρα. Ο πεζόδρομος αποτελεί ένα σημαντικό και αξιόλογο έργο που έκαμαν τα δύο Δημαρχεία. Η επέκταση και η καλυτέρευση του ώστε να καλύψει ολόκληρη την περιοχή από το Κάππαρη μέχρι τη Μακρόνησο είναι επιθυμητή.

Το Επιμελητήριο μας συμμετέχει ενεργά στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε και να καταγγείλουμε την απαράδεκτη και ανεξήγητη συμπεριφορά ορισμένων τοπικών αρχόντων, που θέλουν να “διαγράψουν” το ΕΒΕΑ από την εταιρεία, κατά παράβαση των καταστατικών διατάξεων, προς ικανοποίηση προσωπικών εμμονών και φιλοδοξιών. Αυτό μόνο ζημία προκαλεί στην Επαρχία μας και πρέπει να σταματήσει.

Μαρίνα Αγίας Νάπας

Οι εργασίες για τα λιμενικά έργα της μαρίνας Αγίας Νάπας αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα €250 εκατ. Η μαρίνα θα είναι δυναμικότητας 600 σκαφών και θα περιλαμβάνει διάφορες υποδομές και αναπτύξεις τόσο για εμπορική όσο και για οικιστική χρήση.

Το έργο αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική στο τουριστικό προϊόν της Επαρχίας Αμμοχώστου και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για τους κατοίκους της περιοχής.

Το ΕΒΕΑ, που είχε την ιδέα και πρωτοβουλία για τη μαρίνα, δικαιούται την πνευματική πατρότητα του έργου όμως η επιχειρηματική πατρότητα ανήκει στον κ. Γεράσιμο Καραμοντάνη ο οποίος πίστεψε και επέμενε στην προώθηση του έργου, εν μέσω οικονομικής κρίσης και εργάστηκε σκληρά για την εξασφάλιση ξένου συνεργάτη – επενδυτή για την υλοποίηση του έργου.

Μαρίνα Παραλιμνίου

Η μαρίνα που θα κατασκευαστεί στη περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Νικολάου στον Πρωταρά, αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό έργο. Θα είναι δυναμικότητας 300 σκαφών και θα περιλαμβάνει εμπορικές και τουριστικές αναπτύξεις. Το ΕΒΕΑ χαιρετίζει την απόφαση του Υπ. Συμβουλίου στη κατακύρωση του έργου και αναμένει από τους επενδυτές την έναρξη εργασιών.

Αναπτυξιακά έργα στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου

Στα πλαίσια επαφών του ΕΒΕΑ με Υπουργούς, τη Βουλή, τα κόμματα, τον Έπαρχο και άλλους φορείς, προωθήσαμε την εκτέλεση έργων υποδομής και ανάπτυξης στην Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Το Επιμελητήριο στέκεται πάντοτε αρωγός της προσπάθειας της τοπικής αυτοδιοίκησης για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Για να πετύχουμε όμως τους στόχους μας χρειάζεται σύμπνοια, συνεργασία και συλλογικότητα. Να καθορίσουμε τους στόχους και προτεραιότητες μας και να εργαστούμε πρώτοι εμείς οι ίδιοι για την υλοποίηση τους με τη στήριξη της πολιτείας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης και δικαιότερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος.

Συνεργασία με ξένα Επιμελητήρια

Το Δ.Σ. του ΕΒΕΑ αποφάσισε την προώθηση συνεργασίας με επιμελητήρια άλλων χωρών που διαθέτουν πείρα και τεχνογνωσία σε θέματα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης όπου θα μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Όπως το ΕΒΕΑ έχει μια έντονη δράση με πολλές πρωτοβουλίες. Με άξονα το συμφέρον των μελών του και με το βλέμμα στραμμένο στην αγαπημένη μας πόλη, αγωνιζόμαστε κάτω από αντίξοες και δύσκολες συνθήκες για επίτευξη των στόχων μας.

Έχοντας δίπλα μας όλους εσάς, τα μέλη μας, είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε στο μέλλον της οικονομίας μας, προσδοκούμε στην επιστροφή της πόλης μας και βλέπουμε προοπτικές για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Με σωστούς χειρισμούς, σοβαρότητα και ευφάνταστες ιδέες σε όλους τους τομείς, το μέλλον μας είναι ευοίωνο. Ως ΕΒΕΑ, δηλώνουμε δημόσια ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Οι επιχειρηματίες της Αμμοχώστου θα πρωτοστατήσουν ξανά στη νέα εποχή που αρχίζει για την Κύπρο.


Επίλογος

Κλείνοντας, θα ήθελα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς όλους τους συνεργάτες του ΕΒΕΑ που με τη στήριξη που μας προσφέρουν μας βοηθούν στο δύσκολο έργο μας, ιδιαίτερα στον καθ' ύλην Υπουργό ΕΕΒΤ κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ιδιαίτερα, ευχαριστώ την Πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζας κα Ειρένα Γεωργιάδη και τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή Κον Bert Pijls που με τη σημερινή τους στήριξη και παρουσία εκδηλώνουν έμπρακτα την υποστήριξή της Ελληνικής Τράπεζας προς τους επιχειρηματίες της Αμμοχώστου.

Ευχαριστίες εκφράζω προς τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη, τα μέλη της Εκτελεστικής, το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του ΚΕΒΕ, αλλά και προς τους συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο προσωπικό του ΕΒΕΑ.

Ευχαριστούμε επίσης τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Cavo Maris για τη φιλοξενία της Ετήσιας Γενικής μας Συνέλευσης.

Τις μεγαλύτερες, όμως, ευχαριστίες μας εκφράζουμε προς εσάς τα μέλη μας, οι οποίοι αν και σκορπισμένοι σ’ όλες τις γωνιές της Κύπρου, είσαστε δίπλα στο ΕΒΕΑ και στηρίζετε το ρόλο και την αποστολή του. Από το επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε συνεχώς κοντά σας και θα προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που σας απασχολούν.

Με την ευχή σύντομα να βρεθούμε όλοι στην Αμμόχωστο, σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή παρουσία σας στη Συνέλευση μας.

Γιώργος Μαυρουδής
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΒΕΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ