www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

1.4.15

Έναρξη της λειτουργίας της νέας ιστοσελίδας του Κρατικού Αρχείου

Έναρξη της λειτουργίας της νέας ιστοσελίδας του Κρατικού Αρχείου


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους ερευνητές και μελετητές, αλλά και όλους τους πολίτες, ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ιστοσελίδας του Κρατικού Αρχείου.
 
Η Κυβέρνηση αποδίδει στο Κρατικό Αρχείο τη βαρύτητα που χρειάζεται να έχει ένας οργανισμός που ασχολείται με την αρχειακή κληρονομιά του τόπου, ο οποίος είναι πολύτιμος για την ιστορία του λαού μας και πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους ερευνητές να μελετήσουν και να έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες πληροφορίες που ουσιαστικά καταγράφουν την ιστορία μας.
 
Η ιστοσελίδα του Κρατικού Αρχείου είναι πλούσια, με υλικό που σκιαγραφεί την ιστορία του τόπου μας από το 1878, ενώ επιτρέπει την ηλεκτρονική πρόσβαση σε ιστορικές συλλογές. Μέσα από την ιστοσελίδα αναδεικνύεται ο πλούτος των ιστορικών πηγών της Κύπρου που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο και που είναι προσβάσιμες στον πολίτη. Το Κρατικό Αρχείο αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας ως θεματοφύλακας της Κυπριακής Ιστορίας και ως φορέας που φέρει τον πολίτη σε επαφή με το παρελθόν του τόπου του. Εκεί, διαφυλάσσονται και διατηρούνται σημαντικά δημόσια αρχεία μεγάλης αξίας και ιστορικού περιεχομένου, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του κοινού είτε για ενημέρωση είτε για άντληση πληροφοριών και στοιχείων για επιστημονικές μελέτες και εργασίες. Παράλληλα, ως χώρος φύλαξης όλων των δημόσιων εγγράφων, αποτελεί πηγή πληροφόρησης για κάθε θέμα που αφορά τους πολίτες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει πλήρη συνείδηση της μεγάλης πολιτιστικής αξίας των αρχείων και της σημασίας της διατήρησης και μελέτης των διαθέσιμων μοναδικών συλλογών δημόσιων εγγράφων που σχετίζονται με το παρελθόν και την ιστορία του νησιού. Προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα που αναβαθμίζεται με τη νέα ιστοσελίδα του Κρατικού Αρχείου.

Μέσω της ιστοσελίδας ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Κρατικού Αρχείου, τη σχετική νομοθεσία, τις εκδόσεις, καθώς και τις εκδηλώσεις του Κρατικού Αρχείου.

Η φωτογραφία του κατεχόμενου Λιμανιού της Αμμοχώστου του J.P. Foscolo, καθώς και το λογότυπο του Κρατικού Αρχείου, με τους ανάλογους συμβολισμούς της κατεχόμενης πατρίδας και της βούλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανοίγει τα αρχεία της, προβάλλονται περίοπτα στην ιστοσελίδα.

Στην Αρχική Σελίδα, ως έναυσμα για την προώθηση της γνώσης ανάμεσα στο ευρύτερο κοινό, προβάλλονται διάφορα έγγραφα που αποτυπώνουν σημαντικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας της Κύπρου, όπως η ανύψωση της Βρετανικής σημαίας στη Λευκωσία το 1878, που σηματοδοτεί την έναρξη της βρετανικής διακυβέρνησης και η υπογραμμένη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (17 Φεβρουαρίου 1959) καθώς και η υπογραμμένη Συμφωνία Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1 Μαΐου 2004). Σημαντικό άλλο αρχείο είναι το εξώφυλλο φακέλου του 1898 που φανερώνει την προσπάθεια των Άγγλων για αφελληνισμό της Κύπρου.

Μελετώντας το Ευρετήριο Αρχειακών Συλλογών, ο πολίτης ενημερώνεται για τις διάφορες συλλογές που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται και επιτυγχάνεται η ηλεκτρονική πρόσβαση. Ο πολίτης πλέον υποβάλλει διαδικτυακά τα αιτήματα έρευνας και αντιγραφής αρχείων και επισκέπτεται το Κρατικό Αρχείο μόνο για την καθαυτή μελέτη των αρχείων.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη δημοσιοποίηση στο διαδικτυακό χώρο του Κρατικού Αρχείου των Ευρετηρίων της αρχειακής συλλογής «Φυλλάδια ΕΟΚΑ», ως οφειλόμενο σεβασμό στους νεκρούς ήρωες του αγώνα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας συλλογή της ΕΟΚΑ ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ