www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

22.5.14

Τι έχει …λαμβάνειν η Αθήνα από την Τρόικα

Εξοφλήθηκαν ομόλογα 8,5 δισ. ευρώ
Του Βαγγέλη Δουράκη
 «Λεφτά υπάρχουν και … έχουμε λαμβάνειν» διαμηνύουν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά την ...
εξόφληση των ομολόγων Αλογοσκούφη, ύψους 4,4 δισ. ευρώ: Η μετακύλιση της εξόφλησης των συγκεκριμένων ομολόγων είχε γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία έβαλε «φρένο» σε αυτά τα σχέδια.

Συνολικά η Αθήνα, το διήμερο που μας πέρασε κατέβαλε ποσό 8,5 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τα ομόλογα Αλογοσκούφη (που είχαν δοθεί προς ενίσχυση των τραπεζών το 2008) έληγαν και ομόλογα ύψους 4,1 δισ.
Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάει πιο πίσω την εξόφληση των ομολόγων της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εντούτοις τα ταμιακά διαθέσιμα δείχνουν «θωρακισμένα».
Και αυτό γιατί πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα, την έξοδο στις αγορές (που απέφερε 3 δισ. στα Κρατικά Ταμεία), υπάρχουν και οι εναλλακτικές της αξιοποίησης ποσού σχεδόν 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και της προσφυγής σε «εσωτερικό δανεισμό» από τα διαθέσιμα Κρατικών φορέων.
Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει μέσα στο πρόγραμμα και πιθανή νέα έξοδο στις αγορές για ποσό 3 έως 6 δισ. ευρώ, εξέλιξη που όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξασφαλίσει την χώρα όχι για ένα χρόνο (κάτι που θεωρείται δεδομένο), αλλά για 2 έτη.
Και βέβαια πέρα από αυτές τις πηγές χρηματοδότησης, η Ελλάδα αναμένει και το «πράσινο φως» του ΔΝΤ για δόσεις 3,6 δισ. ευρώ, με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή 30 Μαΐου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες,, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, έδωσε την έκθεσή του στα μέλη του δ.σ. του ΔΝΤ, με την οποία φέρεται να εισηγείται την «απελευθέρωση» των δόσεων.
Αμέσως μετά Ιούνιο και Ιούλιο οι Βρυξέλλες θα χορηγήσουν 1+1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, υπό προϋποθέσεις. Και συγκεκριμένα, με την υλοποίηση 6+6 προαπαιτούμενων μέτρων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Μαΐου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου) είναι τα εξής:
- Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο.
- Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό.
- Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.
- Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).
- Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
- Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.
Ομοίως, σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου) είναι τα εξής:
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
- Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
- Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
- Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
- Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ.
- Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς. 
Πηγή: matrix24.gr

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ