Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο.

22.5.14

Το σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

PORTUGAL COUNTERFEIT 200 EURO BANK NOTESΕυνοικά κίνητρα με χαμηλούς συντελεστές
 Αίτημα στην τρόικα για επαναπατρισμό κεφαλαίων με ευνοϊκά κίνητρα αναμένεται να καταθέσει τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 είναι έτοιμο το σχέδιο ...
επαναπατρισμού των κεφαλαίων το οποίο αρχικά θα δοθεί για επεξεργασία στην Tasc Force και αμέσως μετά στους επικεφαλής της τρόικας. Σημειώνεται πάντως ότι πρόκειται για το τρίτο αίτημα της κυβέρνησης προς την τρόικα. Τα προηγούμενα δύο είχαν απορριφθεί χωρίς αμέσως από τους πιστωτές της χώρας.
Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή αδήλωτων εισοδημάτων προβλέπουν:
1. Μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται και μόνο. Στόχος είναι η επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή προκειμένου να δελεασθούν οι φοροφυγάδες και να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει. Αυτά μπορεί να είναι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, χρυσός, έργα τέχνης, κ.λπ. Το ύψος του συντελεστή είχε προσδιορισθεί σε προηγούμενη πρόταση που είχε σχεδιασθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στο 8% του κεφαλαίου. Η ειδική νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρεί κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης. Όσοι δεν αποδεχτούν τη ρύθμιση και εντοπίζονται από τις ελεγκτικές αρχές θα πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα, ενώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.
2. Την επιβολή συντελεστή ανάλογα με τα έτη που τα κεφάλαια είναι στο εξωτερικό. Δηλαδή αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία 2-3 χρόνια θα φορολογούνται με συντελεστή 25% επί του κεφαλαίου και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ο συντελεστής θα μειώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος διακράτησης των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Δηλαδή κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν μετά από 20 χρόνια θα έχουν συντελεστή 5%.Πάντως και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε τον Νοέμβριο του 2012 να περάσει νόμο που θα προέβλεπε αμνηστία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, με μικρό πρόστιμο 8%, αλλά προσέκρουσε στην τρόικα και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε . Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του 2010 που είχε τεθεί σε εφαρμογή είχε αποφέρει ελάχιστα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Ο νόμος προέβλεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με «πρόστιμο» 5%. Στην περίπτωση δε που τοποθετούσαν τα κεφάλαια αυτά ή μέρος τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ή ακίνητα, η φορολογική επιβάρυνση περιορίζονταν στο μισό. 
Πηγή: matrix24.gr

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ