www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

17.4.18

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% και μειωμένη ανεργία το 2018 στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% και μειωμένη ανεργία το 2018 στην Ελλάδα


Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023, όταν και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα υποχωρήσουν διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Παράλληλα αναθεωρεί επί τω βελτίω τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ προκύπτει πως η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017, εκτιμάται πως θα σημειώσει ανάπτυξη 2% εφέτος και πως θα αναπτυχθεί κατά 1,8% το επόμενος έτος. Για το 2023 το Ταμείο βλέπει ανάπτυξη 1,9%, ποσοστό μεγαλύτερο από την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει προ εξαμήνου, όπου εκτιμούσε ανάπτυξη 1% για το συγκεκριμένο έτος.
Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα σε σχέση με όσα προέβλεπε έξι μήνες πριν. Το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε στο 21,5% το 2017, όταν τον Οκτώβριο την τοποθετούσε στο 22,3%. Για εφέτος προβλέπει πως η ανεργία θα ανέλθει στο 19,8% έναντι εκτίμησης 20,7% τον προηγούμενο Οκτώβριο. Για το 2019 το Ταμείο προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 18%.
Για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το ΔΝΤ εκτιμά πως από 1,1% το 2017, ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 0,7% εφέτος και στο 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2019.
Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Ταμείο αναφέρει πως αυτό διαμορφώθηκε στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, εφέτος θα είναι στο 0,8% του ΑΕΠ και το 2019 θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση του Ταμείου ξεκαθαρίζεται πως οι χώρες της ευρωζώνης θα εξέλθουν από την κρίση όταν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. «Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των κληρονομιών της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές
Το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης- πακέτο, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ κατά τη διάρκεια της παρουσίας της έκθεσης του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).
Ερωτηθείς για τις αντεγκλήσεις που παρουσιάζουν οι προβλέψεις του Ταμείου με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει στην επίτευξη της συμφωνίας για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μορίς Όμπσφελντ είπε πως «η συνεπής μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».
Ανάπτυξη 2% και μειωμένη ανεργία το 2018 στην Ελλάδα  
Ανάπτυξη 2% για το 2018 μειωμένη ανεργία και υγιές εξωτερικό ισοζύγιο καταγράφουν, μεταξύ των άλλων, τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε το πρωί της Τρίτης στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
H έκθεση του Ταμείου που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπσφελντ αναφέρει πως η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017, ενώ παράλληλα εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη 2% για το τρέχον έτος και πως θα αναπτυχθεί κατά 1,8% το 2019. Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έκανε πριν από έξι μήνες.
Ανεργία 
Στην έκθεση καταγράφεται η αναθεώρηση των δεδομένων για την ανεργία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση από ότι έβλεπε τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2017 η ανεργία μειώθηκε κατά 0,8% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, αφού το επίπεδο της τοποθετείται στο 21,5% και όχι στο 22,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση. Για το τρέχον έτος, το Ταμείο τοποθετεί το επίπεδο της ανεργίας στο 19,8% έναντι της εκτίμησης του 20,7%. Τέλος, για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, την οποία υπολογίζει στο 18%.
Ανάπτυξη
Το Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι το 2017 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4%, όταν αντιστοίχως τον Οκτώβριο προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 1,8%. Επιπλέον, καταγράφεται απόκλιση 0,6% για το έτος του 2018, αφού το Ταμείο αναθεωρεί την προ εξαμήνου εκτίμησή του για 2,6% και πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%. Για το 2019, το Ταμείο προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης έναντι του 2018, καθώς την εντοπίζει στο 1,8%.
Το ΔΝΤ έχει συμπεριλάβει αυτές τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε όλες τις αναλύσεις που έχει κάνει από το 2015 μέχρι και σήμερα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη και υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 2,5% για το 2019. Η συγκεκριμένη απόκλιση είναι σημαντική γιατί καταδεικνύει πως το Ταμείο και η ευρωπαϊκή πλευρά δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα ίδια μεγέθη στις συζητήσεις που διεξάγονται για την απομείωση του χρέους.
Αποπληθωριστικές Πιέσεις
Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, πριν από έξι μήνες το Ταμείο έβλεπε την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, ενώ σήμερα την υπολογίζει στο 1,1%. Και για το έτος 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1%.
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 
Η έκθεση του Ταμείου καταγράφει ένα άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%. Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0.8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.
Κόκκινα Δάνεια 
Η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει την ανάγκη για  ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.
«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.
Οι Τρεις Κρίσιμες Εκθέσεις του Ταμείου
Από τις τρεις εκθέσεις του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθούν κατά την διάρκεια της Εαρινής Συνόδου θα προκύψει το τι αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σχετικά με:
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα
  • Την ανάπτυξη
  • Την εξέλιξη των τιμών
  • Την πορεία των επενδύσεων
  • Τις προοπτικές των τραπεζών

Η διεθνής οικονομία
Το ΔΝΤ θεωρεί πως μετά από μια σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,8% το 2017, τόσο εφέτος όσο και το 2019 το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,9%.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης εφέτος στο 2,4%, από 1,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Πλέον βλέπει ανάπτυξη 1,2% για την Ιαπωνία (αύξηση κατά 0,5% έναντι του Οκτωβρίου), ανάπτυξη 6,6% για την Κίνα (αύξηση κατά 0,1% έναντι του Οκτωβρίου) και ανάπτυξη 2,9% για τις Ηνωμένες Πολιτείες (αύξηση κατά 0,6% έναντι του Οκτωβρίου), η οποία θα προέλθει εν μέρει από τα προσωρινά δημοσιονομικά κίνητρα της κυβέρνησης Τράμπ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ παρουσιάζοντας την έκθεσή του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές ανέφερε πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι πρόσφατες κλιμακούμενες εντάσεις στο εμπόριο οδηγούν σε αυξανόμενους κινδύνους.
«Η προοπτική των εμπορικών περιορισμών απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και να εκτροχιάσει πρόωρα την παγκόσμια ανάπτυξη. Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις επιδιώκουν ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι εμπορικές διαφορές ενδέχεται να αποτρέψουν αυτά τα εποικοδομητικά βήματα», είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Αναλύσεων του ΔΝΤ.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ