www.vouli.net

Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Deutsche Telekom: Στρατηγικής σημασίας η επένδυση στον ΟΤΕ - «Ανυπόστατη φήμη» τα περί πώλησης του * Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία- νέο Πρόγραμμα για μικροχρηματοδοτήσεις αγροτών μέχρι 25.000 ευρώ * Στα 20 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας * Χρ. Δήμας: Πολύ σημαντικό να συνδέσουμε, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον τουρισμό με το οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις * Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3% * ΕΚΤ: Εύρωστες οι ευρωπαϊκές τράπεζες * Ο Όμιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» στην Ουάσιγκτον * Attica Bank: H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της * Lidl Ελλάς: Επένδυση 16,7 εκατ. ευρώ για νέο κατάστημα * Αύξηση 61,48% παρουσίασαν το 2022 οι αγορές από το Skroutz Marketplace, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. * ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία * Την αποκλειστική διανομή, εμπορία και μάρκετινγκ των premium mixers Fever-Tree για την Ελλάδα αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου 2023 η εταιρεία 'Αμβυξ. * Hellenic Cypriot Press Agency * Economy, Business * www.vouli.net από το 1980

25.4.14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚEΦΑΛΑΙOΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ




Μεγάλα κόλπα με φθηνά παραμύθια.



Το τελευταίο χαρτί της πριν τις εκλογές, παίζει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με την στήριξη των περισσοτέρων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που πλασάρουν μια σειρά από απίστευτες ιστορίες τέλους της κρίσης, κρύβοντας την ίδια στιγμή τεράστια σκάνδαλα. Η έξοδος στις αγορές, το τέλος της λιτότητας και η αρχή της ανάπτυξης και κυρίως το πρωτογενές πλεόνασμα, που μέρος του θα πάει σε κοινωνικά «αδύναμους», είναι τα βασικά παραμύθια  που εξελίσσονται σαν φούσκες  και εύχονται  να μην «σκάσουν»  πριν το τέλος Μάιου. Παράλληλα, η λεηλασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνεχίζεται με νέα μεγάλα κόλπα στην Eurobank  και στην Εθνική, για τις οποίες όλοι εμείς πριν από 8 μήνες χρεωθήκαμε περίπου  13,8 δισ. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους και τώρα ξεπουλιούνται  για 2,5 δισ. ευρώ .
Ας δούμε σε ποια «πετυχημένα παραμύθια»  γνωστότερα και σαν success stories  στηρίζεται η φιλοδοξία της κυβέρνησης να κλέψει ψήφους στις ερχόμενες εκλογές, αγοράζοντας χρόνο για να περάσει όσα  νέα μέτρα προφτάσει, σε όφελος των ελλήνων και ξένων καπιταλιστών .

Πρώτα η θρυλική έξοδος στις αγορές. Αποσιωπάται η αναβολή της προγραμματισμένης αξιολόγησης της χώρας που θα  υπενθύμιζε ότι δεν έχουμε βγει  από την κρίση, ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα νέα  χρηματοδοτικά κενά που θα φέρουν καινούργιο Μνημόνιο και  τελικά κάτι  επουσιώδες για τους προεκλογικούς κυβερνητικούς υπολογισμούς, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αποκρύβεται  επίσης, ότι τα ομόλογα εκδόθηκαν ρυθμιζόμενα από το αγγλικό και όχι το ελληνικό δίκαιο  και με κρυφές άλλες νομικές δεσμεύσεις που αναβαθμίζουν τα αρπαχτικά  Funds σε επίσημους δανειστές, με πρωτοφανή δικαιώματα  «κατάσχεσης οποιουδήποτε τμήματος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας με μόνη εξαίρεση τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας» .

Αλλά και το επικό ελληνικό πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μετά από επαναλαμβανόμενες «προσεγγίσεις», κατέληξε  ότι είναι 3,4 δις ευρώ. Σίγουρα θα δεχτεί «πίεση»  από την ανακοίνωση της Eurostat, ανάλογα βέβαια μαγειρέματα θα του κάνουν και οι ευρωπαίοι, αλλά  αν υπάρχει έστω κάποια σχέση με την πραγματικότητα,  θα το ορίσουν σαν  έλλειμμα που μπορεί κυμαίνεται από το  12,7% του ΑΕΠ έως το 2,5% του ΑΕΠ, αν βέβαια υπολογίσουν τα 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε ο Σαμαράς στις ελληνικές τράπεζες ως κεφαλαιακή ενίσχυση και άλλα 14 περίπου για την εξυγίανση τραπεζών που εξαφανίσθηκαν (Αγροτική, ΤΤ, Proton κλ.).

Συμπλήρωμα στην εικόνα των δεικτών είναι το δημόσιο χρέος. Όταν χρεοκοπήσαμε το 2009  ήταν στο 129%  του ΑΕΠ , σήμερα μετά από κουρέματα και άλλες σωτήριες πολιτικές άγριας λιτότητας βρίσκεται στο 175% . Η ίδια καταστροφική πτώση για το ΑΕΠ της χώρας. Το 2009 ήταν 231 δις ευρώ και σήμερα το ψάχνουμε γύρω στα 182 δις ευρώ. Ιστορικά οι σωτήρες της συγκυβέρνησης σε καιρό ειρήνης,  πέτυχαν πτώση ρεκόρ σε 4 χρόνια 50 δις ευρώ !!. Όταν η επίσημη ανεργία πλησιάζει το 30% και οι προβλέψεις για ανάπτυξη δεν ξεφεύγουν από το αρνητικό πρόσημο .
Από την άλλη τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση, εστιάζουν στις τράπεζες, που από καταχρεωμένα και ζημιογόνα μαγαζιά, βαφτίζονται ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης. Βέβαια οι εκλογές που έρχονται πιέζουν τους τραπεζίτες να λύσουν το “ιδιοκτησιακό” αλλά και την ανάγκη να δείξουν ότι μπορούν  να περάσουν τα ευρωπαϊκά stress tests. Μπορεί οι έπαινοι να είναι για την δυνατότητα τους να αντλήσουν 8 δισ. ευρώ, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών αλλά την σημαντική  βρώμικη δουλειά της «ιδιωτικοποίησης» τους  την έστρωσε η κυβέρνηση με τις σκανδαλώδεις αλλαγές στο  νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, που επιτρέπουν την εκποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες με ζημία του Δημοσίου, απαλλάσσοντας  τα μέλη  του ΤΧΣ από τις ευθύνες τους. Έτσι με πρόσχημα την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank, συμφώνησαν µε ομάδα από Funds που ονομάζονται θεσμικοί επενδυτές σε τιμή μετοχής 0,30 ευρώ ενώ η προηγούμενη τιμή που αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιο την Eurobank είναι 1,54 ευρώ περίπου αλλά μαζί με το ΤΤ έγινε 1,27 ευρώ, οπότε το ποσοστό μείωσης, δηλαδή η ζημιά, είναι 76%.

Παρόμοιο κόλπο ετοιμάζεται με την Εθνική. Το καλοκαίρι η ΕΤΕ ανακεφαλαιοποιήθηκε με 9,75 δισ. ευρώ περίπου από το ΤΧΣ και ιδιώτες και τώρα ετοιμάζεται να πουληθεί με ζημιά γύρω στο 41,7% (από 4,29 ευρώ η τιμή της μετοχής όταν την αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιο θα πουληθεί τώρα με 2,5ευρώ). Οι πιέσεις  της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται και με τη δυσκολία που το ΤΧΣ «έδωσε» την έγκριση του, μετά μαραθώνιες συσκέψεις και οριακή πλειοψηφία.  
Πέρα απ τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, το μείζον ζήτημα είναι ότι με τη μεθοδευμένη και υποστηριζόμενη κυβερνητικά άντληση κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ, δρομολογείται ο πλήρης έλεγχος των Τραπεζών από ιδιωτικά εγχώρια και διεθνή κεφάλαια, κάτι που στρέφεται σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας και της αντίληψής μας, για τη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος.

Τους διαβεβαιώνουμε  για άλλη μια φορά ότι καταγράφεται κάθε παράνομη ενέργεια και μαζί με τους εργαζόμενους στις τράπεζες, θα σταθούμε εμπόδιο στην κλοπή της περιουσίας του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη διερευνά τις νομικές διαστάσεις των ενεργειών της κυβέρνησης για να προχωρήσει άμεσα σε απόδοση ευθυνών έστω και μέσω δικαστικών ενεργειών.


25/4/2014

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ