Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο.

11.5.16

Δουλειά στη Γερμανία: Μισθοί ανάλογα με το κρατίδιο

Δουλειά στη Γερμανία: Μισθοί ανάλογα με το κρατίδιο

Όσοι αναζητούν εργασία στη Γερμανία σίγουρα θα θέλουν να γνωρίζουν τι ισχύει όσον αφορά τους μισθούς σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση. ..
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν διαφορές στο ποσό του μισθού μεταξύ των κρατιδίων, οι οποίες σε άλλα επαγγέλματα είναι μικρότερες και σε άλλα μεγαλύτερες. Επίσης, ρόλο παίζει η ηλικία του εργαζόμενου όπως και το φύλο. Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω αλλά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα των εργαζομένων στη Γερμανία έρχεται να δώσει μέσα από επίσημα στοιχεία και αναλυτικούς πίνακες ο ΟΑΕΔ της Γερμανίας.
Τι μισθό λοιπόν παίρνει ένας νοσηλευτής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τι μισθό παίρνει ένας συνάδελφός του στην Βαυαρία; Πληρώνονται οι πωλητές και οι πωλήτριες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καλύτερα απ’ ότι στην Βαυαρία; Τι συμβαίνει όσον αφορά στο επίπεδο των μισθών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία; Βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο του εισοδήματος στη Γερμανία;
Δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα στοιχεία που ακολουθούν και να ενημερωθείτε αναλυτικά μέσα από τους πίνακες του ΟΑΕΔ της Γερμανίας.
Με μία γρήγορη ματιά μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες για συγκεκριμένα επαγγέλματα στη Γερμανία και το μισθό που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά, ανάλογα με το κρατίδιο που εργάζονται, αν είναι άντρες ή γυναίκες και φυσικά την ηλικία που έχουν. Ο ΟΑΕΔ της Γερμανίας έχει ταξινομήσει περίπου 1000 επαγγέλματα για τα οποία παράλληλα φαίνεται ο μικτός μισθός.

oaed1

Η NRW βρίσκεται σε καλό επίπεδο
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία βρίσκεται σε καλό επίπεδο σε σχέση με τα υπόλοιπα κρατίδια.
Ο μισθός των νοσηλευτών βρίσκεται πάνω από το μέσο επίπεδο της Γερμανίας, των μισθών των άλλων κρατιδίων και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 3.490 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους κομμωτές και τις κομμώτριες. Πιο συγκεκριμένα, οι κομμωτές και οι κομμώτριες κερδίζουν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία περίπου 1434 ευρώ, ενώ ο μισθός τους σε πανγερμανικό επίπεδο βρίσκεται στα 1390 ευρώ.
Ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κερδίζει στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία 4.834 ευρώ, ένα ποσό το οποίο είναι σχεδόν ίδιο σε όλη την Γερμανία αφού ο αντίστοιχος μισθός γενικότερα στη Γερμανία ανέρχεται στα 4.715 ευρώ.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά σε σύγκριση με ορισμένα άλλα κρατίδια παρουσιάζουν διαφορές. Στην Βαυαρία για παράδειγμα οι νοσηλευτές εισπράττουν εισόδημα 2.754 ευρώ, οι κομμωτές 1.470 ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι πληρώνονται πολύ καλύτερα σε σχέση με τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
Παρ΄όλα αυτά ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πληρώνεται καλύτερα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Πιο συγκεκριμένα, στην Βαυαρία το εισόδημα του καθηγητή ανέρχεται στις 4.766 ευρώ, μειωμένο κατά περίπου 80 ευρώ σε σχέση με τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου ανέρχεται σε 4.734 ευρώ.
Κατά κανόνα κάποιος βγάζει πολύ καλύτερα χρήματα στη Δυτική Γερμανία απ΄ότι στην Ανατολική και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα του ΟΑΕΔ. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις!
Στο κρατίδιο της Σαξονίας Ανχαλντ για παράδειγμα ο μέσος μισθός ανέρχεται για τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 4.969 ευρώ. Πρόκειται για τον υψηλότερο μισθό σε όλη την Γερμανία.
Διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι διαφορές μισθού ανάλογα με το φύλο. Το εισόδημα των ανδρών τις περισσότερες φορές είναι υψηλότερο από εκείνο των γυναικών αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα μία γυναίκα ταμίας βγάζει περισσότερα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία αφού ο μισθός της ανέρχεται σε 2.133 ευρώ απ ότι ένας άνδρας ταμίας, ο οποίος παίρνει 2.035 ευρώ.
Σε πανγερμανικό επίπεδο αυτή η διαφορά γίνεται όλο και πιο αισθητή. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες ταμίες βγάζουν 2024 ευρώ, ενώ οι άνδρες 1939 ευρώ.

oaed2
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΗΓΗ ©
Πηγή: 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ